Kalėdinį laikotarpį užbaigs Trijų Karalių eitynės

Emilio JUSIO nuotr.
Sausio 6 dieną, pirmadienį, 17 valandą Šiauliuose kalėdinį laikotarpį vainikuos Trijų Karalių eitynės. Tradicinis renginys suburs šiauliečius kartu su Trimis Karaliais ir jų palyda triukšmingai keliauti miesto bulvaru ir aplankyti miesto centre ir Katedroje esančias prakartėles, stebėti teatralizuotą simbolinių dovanų įteikimo ceremoniją kūdikėliui Jėzui ir kartu išlydėti gražiausias žiemos šventes.

Trys Karaliai – nuo seno sausio 6 dieną minima šventė, Lietuvoje laikoma didžiausių žiemos švenčių pabaiga. Tradiciškai Šiaulių kultūros centras organizuoja teatralizuotą Trijų Karalių eiseną ir kvies miesto bendruomenę pasitikti Rytų išminčius – Kasparą, Baltazarą ir Merkelį.
Su "Aušrine žvaigžde" priešaky, kartu keliaus ir iškilminga jų palyda – avytės, jautukas, asiliukas ir kiti personažai, kuriuos įkūnys jaunieji Šiaulių kultūros centro teatro studijos "Gūžta" (meno vad. L. Jankauskaitė-Peleckienė) aktoriai. Šventinę atmosferą kurs grupė "Ritmas kitaip" ir miesto bulvare procesiją pasitiksiantis skulptoriaus Dariaus Augulio "Meilės varpo" skambesys.

Karališkoji procesija pajudės nuo Kaštonų alėjos.
"Seniau buvo paplitęs paprotys ant bažnyčios durų pašventinta kreida parašyti tris kryželius ir pirmąsias Trijų Karalių vardų raides: +K+M+B. Vėliau žmonės ėmė ženklinti savo namų durų staktas, tikėdami, kad užrašas namus apsaugos nuo piktųjų dvasių. Šis paprotys kai kur išliko ir iki šių dienų, todėl Trijų Karalių apsilankymo Katedroje metu bus pašventinta kreida, kurios dalelę kiekvienas norintysis galės parsinešti namo ir ja užrašyti šiuos simbolius",– sakė Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė.

Po apsilankymo Katedroje procesija sustos Prisikėlimo aikštėje, kurioje ir vyks pagrindinė teatralizuota dovanų įteikimo miesto prakartėlei ceremonija. Karaliai pagarbins ką tik gimusį kūdikėlį Jėzų ir įteiks jam simbolines dovanas: aukso kaip karaliui, smilkalų kaip Dievui, miros kaip mirtingajam žmogui. Ši iškilminga ceremonija pažymės kalėdinio laikotarpio pabaigą ir primins, kad jau metas vėl kibti į darbus.

Renginio metu taip pat vyks AB "Šiaulių energija" organizuojama eglučių surinkimo akcija. Akcija bus vykdoma ir sausio 7–8 dienomis kitose Šiaulių miesto bei rajono vietose.