Jono Avyžiaus premija iškeliavo Romualdui Granauskui

Jono Avyžiaus premija iškeliavo Romualdui Granauskui

Jono Avyžiaus premija iškeliavo Romualdui Granauskui

Ketvirtadienį pirmoji Jono Avyžiaus vardo literatūrinė premija iškeliavo žinomam rašytojui Romualdui Granauskui už novelių romaną „Trys vienatvės“. Kadangi pats rašytojas atvykti negalėjo, apdovanojimas perduotas Rašytojų Sąjungos atstovui, kolegai Danieliui Mušinskui.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Kalbos jėga

Premijos atrankos komisijos pirmininkė, Šiaulių Universiteto docentė Džiuljeta Maskuliūnienė pastebėjo, kad iš penkių konkurse dalyvavusių autorių knygų Romualdo Granausko novelių romanas išsiskyrė jautrumu, tikrumu. Neatsitiktinai žodį „tikras“ labai mėgo ir rašytojas Jonas Avyžius.

„Novelių romane jaučiama kalbos jėga, ne plepėjimai, ir įveikti jį galima vienu atsikvėpimu,“ – sakė Džiuljeta Maskuliūnienė.

Romualdas Granauskas, kaip ir Jonas Avyžius, nenutolo nuo žemės, kaimo. Autobiografiškame novelių romane „Trys vienatvės“ atsiskleidžia pasakotojo gyvenimo etapai, geografiškai susieti su Mosėdžiu, Šaukliais, Seda, Skuodu, Vilniumi. Kaip pastebėta apdovanojimo ceremonijoje, dabar dokumentinį pradą turintys kūriniai ypač aktualūs ir skaitomi.

Pasak D. Maskuliūnienės, savivaldybės įsteigta premija tarsi pratęsia Jono Avyžiaus kelią ir jokia kita materialinė išraiška nebūtų tokia prasminga.

Konkursui pateiktos penkių autorių knygos

Konkurse Jono Avyžiaus literatūrinei premijai laimėti taip pat buvo pristatyti: Algio Kuklio romanas „Atsispindintys medžiai“, Anelės Zurlienės romanas ir smulkioji proza „Atstumtieji“, Jono Mačiukevičiaus publicitikos rinkinys „Mes ir ligoninė“, Marijos Macijauskienės esė knyga „Žingsnis po žingsno“.

Jono Avyžiaus premija (3250 litų arba – 25 bazinės socialinės išmokos), bus skiriama kas penkeri metai.

Aktorius romane rado daug savęs

Premijos teikimo iškilmėse daug dėmesio skirta rašytojui Jonui Avyžiui. Scenoje vienas po kito keitėsi nuotraukos iš rašytojo gyvenimo, bėgo kadrai iš filmo „Sodybų tuštėjimo metas“, sukurto pagal to paties pavadinimo jo romaną.

Gražus sutapimas: Jono Avyžiaus premiją pelnęs rašytojas Romualdas Granauskas filmui „Sodybų tuštėjimo metas“ parašė scenarijų.

Šiame filme vieną pagrindinių Gedimino Džiugo vaidmenų atlikęs žinomas aktorius Juozas Budraitis renginyje sakė į filmą patekęs netikėtai. Tačiau skaitydamas „Sodybų tuštėjimo metą“ rado daug savęs ir jo vaidmuo rimtos kritikos nesulaukė.

Jonas Avyžius aukštino kaimą

Žmona Irena Avyžienė pasakojo, kad rašytojas Jonas Avyžius labai aukštino kaimą, jo žmones ir į miestą visada žiūrėjo atsargiai. Jis buvo kuklus, netgi savotiškai drovus žmogus, nemėgęs viešumo, rinkdavęsis kamerinį bendravimą.

Kūryboje Joną Avyžių jaudino egzistencinės valstybės, tautos problemos ir visi romanai baigiasi tarsi daugtaškiu, palikdami erdvę skaitytojui.

Irena Avyžienė dėkojo joniškiečiams, ypač – bibliotekininkams, už jos vyro atminimo įamžinimą. Nuolat prižiūrima jo gimtoji sodyba Mėdginuose, ten pastatytas stogastulpis, sodinamos gėlės, jam skirta berniuko su plunksna skulptūra puošia Joniškio miesto parką. Pačiai bibliotekai suteiktas rašytojo vardas.

Renginyje dainavo kraštietė operos solistė Sofija Jonaitytė, grojo Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos muzikantai. Taip pat dalyvavo Jono Avyžiaus seserys Adolfina ir Stasė, ceremoniją vedė Joniškio garbės pilietis Juozas Šalkauskas.

Autorės nuotr.

APDOVANOJIMAS: Kadangi pats Jono Avyžiaus premijos laureatas Romualdas Granauskas atvykti negalėjo, apie apdovanojimą liudijantį diplomą iš atrankos komisijos pirmininkės docentės Džiuljetos Maskuliūnienės rankų perėmė Rašytojų Sąjungos atstovas Danielius Mušinskas.

POŽIŪRIS: Žmona Irena Avyžienė pasakojo, kad rašytojas Jonas Avyžius labai aukštino kaimą, jo žmones ir į miestą visada žiūrėjo atsargiai.