Joniškyje eksponuojamas Indijos menas

Joniškyje eksponuojamas Indijos menas

Joniškyje eksponuojamas Indijos menas

Joniškio Raudonojoje sinagogoje eksponuojama profesionalaus indų dailininko Praful Neminath Bilgi tapyba ir liaudies menininkų darbai – nuo žaisliukų vaiko vežimėliui, iki siuvinėtų staltiesių, rankinių, rankomis gaminto spalvoto popieriaus.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Paveiksluose – gamta ir socialinė tematika

Raudonojoje sinagogoje eksponuojama kilnojamoji Indijos meno paroda finansuojama mecenato profesoriaus Hans-Jurgen Kaschade. Šis Indijos kultūra ir menu besidomintis žmogus suteikia galimybę tolimąją spalvingą šalį pažinti per rankdarbius ir meno kūrinius.

Indų dailininkas Praful Neminath Bilgi savo paveiksluose, kurių stilistika labai skirtinga – nuo realizmo iki ekspresionizmo bei kubizmo – pasakoja apie supančią aplinką, spalvingą žmogaus gyvenimo patirtį, Indijos socialinį gyvenimą, jo sunkumus. Paveiksluose – nusigręžusios, susikaupusios moterys, nešančios ant galvų žalvario puodus su vandeniu.

Čia pat galima ir pakilnoti tikrą rankų darbo puodą, pripiltą vandens, ir apžiūrėti odines, šilku siuvinėtas kurpes, kuriomis vietos vyrai ir moterys avi.

Praful Neminath Bilgi savo darbuose teptuku pasakoja apie išskirtinę Indijos gamtą. Ypač daug jo paveiksluose skirta dėmesio paukščiams – flamingams, ištikimybę reiškiančioms gervėms, karališkajam fazanui.

Tūkstantmetės kultūros ženklai

Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus muziejininkė Lina Vaitekūnienė pasakoja, kad indų kultūroje labai svarbios ne tik formos, ornamentika, bet ir spalvos, turinčios skirtingas reikšmes. Oranžinė spalva reiškia šventumą, ėjimą dvasinio tobulėjimo keliu, balta – našlių spalva.

Apie tūkstantmetę indų kultūrą liudija tūkstančiais dygsnių siuvinėtas užtiesalas, pagalvių užvalkalai, saris, spalvingos, šilku, karoliukais, blizgučiais dekoruotos rankinės, kuprinė, servetėlės, paveikslas-karpinys iš audinio, panašus į lietuviškąjį Gyvybės medį.

Čia pat kabo siuvinėti, lipdyti, varpeliais skambantys spalvoti žaisliukai-girliandos, skirti atkreipti mažų vaikų dėmesį, pakabinus ant vežimėlio.

Kolekcijoje galima pamatyti ir iš Gango upės atliekų pagamintą spalvingą piopierių laiškams rašyti bei pakuoti, indiškus simbolius – dramblių skulptūrėles, žalvarinį simbolį „OM“, kuris reiškia pirminį pasaulio garsą, knygos – apie indų meną, tautinio išsivadavimo kovos lyderį Mahatmą Gandį.

Parodą sinagogoje, suderinus su Joniškio istorijos ir kultūros muziejumi, galima aplankyti iki gruodžio 5 dienos.

Autorės nuotr.

KURPĖS: Indiškos šilku siuvinėtos kurpės.

MEDIS: Karpinys iš audinio – Gyvybės medis.

PAUKŠČIAI: Praful Neminath Bilgi savo darbuose teptuku pasakoja apie išskirtinę Indijos gamtą, ypač daug dėmesio jo paveiksluose skirta paukščiams.

RANKINĖS: Eksponuojamos indiškos siuvinėtos rankinės.

UŽTIESALAS: Spalvingas indiškas užtiesalas siuvinėtas tūkstančiais dygsnių.

ŽAISLAS: Kabo siuvinėti, lipdyti, varpeliais skambantys spalvoti žaisliukai–girliandos, skirti atkreipti mažų vaikų dėmesį, pakabinus juos ant vežimėlio.