Joniškis sulaukė žinyno

Joniškis sulaukė žinyno

Joniškis sulaukė žinyno

Joniškis sulaukė enciklopedinio žinyno „Joniškio kraštas“. Solidi 550 puslapių knyga buvo rengiama septynerius metus, ją rašė apie trisdešimt autorių.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Daugiausia vietos skirta asmenybėms

Apie 30 autorių aprėpė įvairias sritis: gamtą, istoriją, kalbą, švietimą, kultūrą, kultūros paveldą, etninę kultūrą. Žinyne vietos rasta vietos spaudai, literatų klubui „Audruvė“, „Žiemgalos Aukštaičių“ kultūros draugijai, šnektoms, Joniškio apylinkių pavardėms. Rašoma apie politinio gyvenimo permainas 1988–2011 metais, ginkluotą antisovietinį pasipriešinimą, žemės ūkį ir kitas sritis.

Santykinai didžiausią dalį leidinyje užima asmenybės, žymūs šio krašto žmonės. Pasak „Žiemgalos“ leidyklos vadovo, sudarytojo Vytauto Didžpetrio, biografijos sudarė pusę visos medžiagos, todėl reikėjo imtis skausmingo dalyko – atrankos. Nuspręsta dėti tekstus apie tuos, kurių šaknys – Joniškio krašte, todėl nepateko apie 150 žmonių.

V. Didžpetrio teigimu, švietimo raidos istoriją galima būtų išleisti atskira 300–400 puslapių knyga, nes šio skyriaus autorius Stanislovas Buchaveckas pateikė ypač daug medžiagos.

Ištraukė žmones iš užmaršties

Redakcinės kolegijos narys habilituotas mokslų daktaras Stasys Vaitekūnas pastebėjo, kad visada atsiras žmonių, kurie skaitydami sakys, kad trūksta vieno ar kito fakto, žmogaus, o kažko galėjo ir nebūti.

„Bet Plungė jau turi 4 žinynus ir dar sako, kad ne pabaiga,“ – joniškiečius leisti naujus žinyno tomus ragino redkolegijos narys.

Jo nuomone, gerai, kad knygoje atsirado žmonių pavardžių, kurių mažai kas žino, kurie buvo pamiršti be reikalo. Pavyzdžiui, rašytojas, poetas Aleksas Jasutis, kilęs nuo Skaistgirio, kovojęs Ispanijoje prieš generolo F. Franko režimą.

Užpildė istorijos spragas

Neapsieita be nesklandumų. Kai kur leidinyje įdėtos ne tos nuotraukos, supainioti faktai, detalės. Tačiau ši knyga užpildė kai kurias istorijos spragas. Pasak leidinio iniciatorės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Liucijos Bertulienės, rengiant jį paaiškėjo, kad daug organizacijų, įstaigų net neturi savo metraščių. Taip atsitiko ir su Joniškio kultūros centru, kurio metraštyje tebuvo vienas sakinys – įkūrimo data – 1947 metai. Direktorės pavaduotoja Ilona Osipova surinko medžiagą ir tai yra pirmoji Joniškio kultūros centro istorinė publikacija solidžiame leidinyje.

Redkolegijos narys, humanitarinių mokslų daktaras Kazimieras Garšva džiaugėsi, kad knygoje yra joniškiečio Juozo Bilevičiaus, sudariusio 6 tomų „Pašvitinio šnektos žodyną“ pavardė. Žmogus, kuriam savivaldybė turbūt nebuvo nė vieno padėkos rašto įteikusi. Galbūt net nežinojo apie šiuos jo darbus.

Po 7,5 metų

Enciklopedinis žinynas dienos šviesą išvydo po ilgų peripetijų. Leidykla užsakovės Joniškio rajono savivaldybės vis prašė pratęsti terminus. Politikų reakcijų būta įvairių. Piktintasi, kad knyga neparengta laiku, kad ji bus pernelyg brangi, jau sumokėtus pinigus reiktų susigrąžinti. Tačiau pagaliau po septynerių su puse metų knyga išėjo.

Autorės nuotr.

LINKĖJIMAS: Redakcinės kolegijos narys habilituotas mokslų daktaras Stasys Vaitekūnas linkėjo joniškiečiams neapsistoti ties vienu žinynu,  pavyzdžiui, Plungė jų jau turi keturis.

ATRANKA: Pasak „Žiemgalos“ leidyklos vadovo, sudarytojo Vytauto Didžpetrio (kairėje), biografijos sudarė pusę visos medžiagos, todėl reikėjo imtis skausmingo dalyko – atrankos.

ŽINYNAS: Solidi knyga išėjo 550 puslapių apimties, ją rengė apie tridešimt autorių.