Joniškio krašto teatrai – tarp geriausiųjų

Joniškio krašto teatrai – tarp geriausiųjų

Joniškio krašto teatrai – tarp geriausiųjų

Du teatrai iš Joniškio rajono – Joniškio kultūros centro suaugusiųjų teatras „Žiburys“ ir Kriukų mėgėjų teatras – tapo respublikinės mėgėjų teatrų apžiūros „Atspindžiai–2012“ laureatais ir savo spektaklius rodys baigiamosiose apžiūros šventėse.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Sužavėjo filosofiškas joniškiečių spektaklis

Tarp geriausių šalies mėgėjų teatrų miestų kategorijoje patekęs Joniškio kultūros centro suaugusiųjų teatras „Žiburys“ buvo įvertintas už režisierės Andros Kavaliauskaitės spektaklį „Lauk“. Tai – tarsi akistata su žmogumi, kurio jau nebėra, apie atmintį, jausmus. Jausmai spektaklyje yra ir tai, kas žmogų daro žmogumi, ir tai, kas jį gali pražudyti.

Jau pats spektaklio pavadinimas skamba dviprasmiškai. Jis gali reikšti, kad esi laukiamas, ir kad gali būti išvytas lauk iš gyvenimo.

„Spektaklis „Lauk“ – filosofiškas, įdomus, teatrine prasme naujoviškas, nes jame pagrindiniai veikėjai ne žmonės, o jausmai žmogiškuoju pavidalu,“ – apie joniškiečių spektaklį kalbėjo Irena Maciulevičienė, vertinimo komisijos atstovė, Lietuvos liaudies kultūros centro Teatro poskyrio vadovė.

Joniškiečiai gruodžio 2 dieną tarp dešimties šalies geriausiųjų pasirodys Rokiškyje ir dalyvaus apdovanojimų ceremonijoje.

Pagirti už tarmės saugojimą

Kriukų mėgėjų teatras, patekęs tarp geriausiųjų kaimo mėgėjų teatrų kategorijoje, gruodžio 8 dieną vaidins baigiamojoje šventėje Švenčionėliuose. Teatras, vadovaujamas Danguolės Musejukienės, parodys spektaklį „Mirusiųjų reikalai“ (pagal Bitę Vilimaitę).

Kriukų mėgėjų teatro artistai vertinimo komisijos buvo giriami už aktorinius, režisūrinius pasiekimus, už saugomą savo krašto tarmę.

Šiemet be minėtų dviejų teatrų, apžiūroje–šventėje regioniniuose konkursuose dalyvavo ir dar du Joniškio rajono kolektyvai iš Gasčiūnų ir Skaistgirio.

„Atspindžiai“ yra didžiausia Lietuvos miestų ir rajonų mėgėjų teatrų šventė, organizuojama kasmet nuo 1991-ųjų metų. Nuo šių metų ši apžiūra–šventė šalies teatralus sukvies kas dveji metai.

„Atspindžiai“ siekia skatinti suaugusiųjų mėgėjų teatrų plėtrą, meninį lygį, regionų teatro tradicijų bei nacionalinės dramaturgijos puoselėjimą.

Nuotraukos iš redakcijos archyvo

ŽIBURYS: Joniškio kultūros centro suaugusiųjų mėgėjų teatras „Žiburys“ – tikras žiburys – ne kartą tituluotas ir dalyvavęs tarptautiniuose festivaliuose.

TARMĖ: Kriukų mėgėjų teatras, savo kraitėje turintis ir „Aukso paukštės“ apdovanojimą, ypač vertinamas už tarmės saugojimą.