Joniškiečių kapelai skirta „Aukso paukštė“

Joniškiečių kapelai skirta „Aukso paukštė“

Joniškiečių kapelai skirta „Aukso paukštė“

Joniškio kultūros centro liaudiškos muzikos kapela ir jos vadovė pelnė aukščiausią metų apdovanojimą – „Aukso paukštės“ nominaciją. Tokio įvertinimo jau ankstesniais metais yra sulaukę dar trys Joniškio kultūros centro kolektyvai.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Gyvuoja beveik 30 metų

Joniškio kultūros centro kapela gyvuoja jau 29-erius metus. Pastaruosius dvylika metų jai vadovauja muzikos pedagogė Edita Rudienė, pakeitusi kitą ilgametį vadovą Fedorą Bondarevą. Tik 2014-ųjų rudenį E. Rudienei tapus Savivaldybės administracijos direktore, vietoje jos laikinai dirba pedagogė Zita Gaškauskaitė.

Kolektyvą sudaro 12 narių – muzikantų ir dainininkų. Kapeloje puikiai „susigroję“ ir senbuviai: Danutė Poliakienė, Bronius Zastarskis, ir neseniai atėjęs Laimonas Vingras bei kolektyvą iš kitų išskiriantį instrumentą – skrabalus – puikiai valdantis E. Rudienės mokinys Nedas Jarmoška. Kapeloje yra ir trys dainininkės – Altona Tamošiūnienė, Daiva Stankuzevičienė, Jolanta Švelnienė.

Prie kolektyvo profesinio tobulėjimo daug prisidėjo jau jame nebegrojantys Violeta Griciuvienė, Algerdas Mintvydas.

Prijuostės paieškos

Kapelos priklausomybė per daugelį metų keitėsi. Ji buvo vadinama kulūros namų ir meno mokyklos, vėliau tik meno mokyklos kolektyvu. Dabar tai Kultūros centro kapela, per pastaruosius penkerius metus Joniškį reprezentavusi išvykose į Latviją, Lenkiją, Švediją, dalyvavusi kapelų varžytuvėse „Grok, Jurgeli–2014“ Biržuose, praėjusių metų Dainų šventėje „Čia mūsų namai“ Vilniuje, kur pelnė medalį, kapelų konkurse–šventėje „Prie Nemunėlio“ Rokiškyje, po sėkmingo pasirodymo tapusi finalininke TV laidoje „Duokim garo“.

Šios laidos filmavimas Editai Rudienei primena apie patirtą jaudulį, kai jau pakeliui į Vilnių viena kolektyvo narė pastebėjo nepasiėmusi prijuostės, kuri yra privaloma tautinio kostiumo dalis.

„Dvi valandas kelio iki sostinės skambinau telefonu, ieškojau, kas galėtų Vilniuje padėti. Pagaliau pavyko susitarti su laidos organizatoriais, kad iš LRT rekvizito surastų tinkamą prijuostę“, – dabar su šypsena mena vadovė.

„Sustreikavo“ akordeonas

Vienas nuotykis dar senais laikais atsitiko gastrolėse Estijoje. Muzikantai sustojo pamiškėje atsipūsti po ilgo važiavimo, o kai po keliolikos minučių susėdo – nė vienas nepastebėjo, kad nėra Sigito Kalinausko.

„Jau kokius dešimt kilometrų pavažiavę apsižiūrėjome, kad kažko tylu pasidarė. O tada nei mobiliųjų telefonų dar neturėjome, nepaskambinsi, nepaklausi, kur esi. Susizgribę apsisukome atgal, už kelių kilometrų ir sutikome Sigutį, einantį pakele“, – pasakoja E. Rudienė.

Muzikantų ir dainininkų gyvenime lemiamas dalykas muzikos instrumentai ir balsai, kurie kartais sustreikuoja pačiu netikėčiausiu ir svarbiausiu momentu. Taip buvo kartą per koncertą, kai senas gal 20 metų akordeonas ėmė cypte cypti, lyg prispaustas žvėrelis.

Kolektyvui reikėtų naujų instrumentų, kol kas dalyviai dažnai naudoja savo asmeninius. Nauji yra tik mušamieji.

Jau ketvirtas apdovanojimas

Aukščiausią meno mėgėjų apdovanojimą „Aukso paukštė“ 1999 metais įsteigė Lietuvos liaudies kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas.

Garbingas apdovanojimas Joniškio kultūros centro kapelai bus iškilmingai įteiktas Kovo 11-ąją Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šventiniame koncerte. Tai – jau ketvirtoji „Aukso paukštės“ nominacija, Joniškio kultūros centro kolektyvui. Ją jau yra pelnę vaikų ir jaunimo teatro kolektyvas „Bendraamžiai“, suaugusiųjų mėgėjų teatras „Žiburys“ ir Kriukų mėgėjų teatras.

Editos RUDIENĖS asmeninio albumo nuotr.

FINALININKĖ: Po sėkmingo pasirodymo joniškiečių kapela tapo „Duokim garo“ laidos finalininke.

IŠVYKA: Joniškio kultūros centro kapelos išvyka Švedijoje.