JMDT spektakliai atvyksta į Šiaulius: žiūrovų numylėta premjera ir 100-asis rodymas

Arvydo GUDO nuotr.
Julius Tamošiūnas ir Vita Šiaučiūnaitė spektaklyje "Pupos".
Gegužės 21–22 dienomis į Šiaulių dramos teatrą atvyksta du žiūrovų numylėti Juozo Miltinio dramos spektakliai – viena naujausių sezono premjerų „Pupos“ (rež. Aleksandr Špilevoj) ir „Moterims ir jų vyrams“ (rež. Ligita Kondrotaitė), kurio rodymas Šiauliuose bus 100-asis!

Gegužės 21 d. pasimatyti pakvies „Pupų“ veikėjai Alfonsas ir Brigita, kurie kartu gyvena jau daugelį metų. Jie, kaip daugybė ne vieną ir ne du dešimtmečius kartu nugyvenusių porų, yra vienas kitam įgrisę iki gyvo kaulo. Jų kasdienybė pilna apsižodžiavimų, pačių įvairiausių nesutarimų ir smulkių buitinių konfliktų. Viena lemtinga diena jiems įteikia maišus pupų, savadarbį krovininį liftą ir netikėtą progą pasikalbėti. Ar jiedu dar gali išgirsti vienas kitą? Lengvo humoro bei sentimentalumo kupina istorija pakvies kartu su senyva ir savitai žavia pora apsvarstyti mums visiems kylančius tiek šio, tiek kito gyvenimo klausimus.

„Pupos“ – viena pirmųjų dramaturgės Daivos Čepauskaitės (g. 1967) pjesių. Už ją dramaturgė 2007 metais buvo apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi. Kartu su A. Špilevoj spektaklį kūrė šviesų dailininkas Paulius Jakubėnas bei aktoriai Julius Tamošiunas ir Vita Šiaučiūnaitė.

Gegužės 22 d. įvyks 100-asis legendinio Ligitos Kondrotaitės monospektaklio „Moterims ir jų vyrams” rodymas. Spektaklis pasakoja apie vieną iš daugelio moterų, kuriai reikėjo sustoti, iš naujo permąstyti savo gyvenimo įpročius, kasdienybę, asmeninius santykius ir pasiryžti keistis. Spektaklyje sava istorija pasidalina Širlė Valentain, moteris, kuri didžiąją gyvenimo dalį praleidžia tarp keturių sienų, dažniausiai viena: vaikai užaugę ir išsilakstę, o vyras beveik visą laiką praleidžia darbe. Širlė Valentain gyvena atsiminimais, o geriausia jos pašnekovė – virtuvės siena. Kai draugė, laimėjusi loterijoje, ruošiasi važiuoti į Graikiją, Širlė pasinaudoja galimybe ir vyksta kartu. Kelionės metu ji pradeda stebėti ir iš šalies analizuoti save ir aplinkinį pasaulį. Moteris suvokia, kad gyvenimas nė akimirkai nesustoja, jis juda pirmyn, o su juo ir ji pati.

Kartu su L. Kondrotaite spektaklį kūrė kostiumų ir scenografijos autorė Margarita Misiukova.