Jaunieji rašytojai prakalbino nuotraukas

Augustės TOMKUTĖS nuotr.
Parodoje „Kalbantis miestas“ eksponuojamos nuotraukos ir jų įkvėpti tekstai.

Šiauliuose, Fotografijos muziejuje, atidaryta paroda „Kalbantis miestas“, joje galima išvysti Šiaulių miesto istorines fotografijas bei perskaityti literatūrinius tekstus, kuriuos pagal fotografijas parašė pirmojo Lietuvoje literatūrinio hakatono dalyviai.

Hakatono laimėtoju komisija paskelbė vilnietį Augustiną Šuliją, jo tekstą komisijos pirmininkė, literatūros tyrinėtoja profesorė Džiuljeta Maskuliūnienė įvertino kaip drąsų ir kūrybišką, „susikalbantį“ su nuotrauka. Autoriaus tekstą inspiravo sena Šiaulių autobusų stoties fotografija.

Literatūrinio hakatono dalyviai galėjo rinktis iš daugiau nei šimto fotografijų nuo 1863 metų sukilimo iki šių dienų.

Pasak projekto iniciatorės Urtės Šulskienės, idėja surengti literatūrinį hakatoną buvo savotiška kultūrinė avantiūra: „Tai, kas prasidėjo kaip eksperimentas, kaip kultūrinė avantiūra, išaugo į spalvingą ir intriguojantį Šiaulių charakterio, miesto veido įamžinimą. Per vieną parą sukurti darbai mus supažindina su kalbančiu ir savo istoriją pasakojančiu miestu. Parodos pavadinimas „Kalbantis miestas“ sufleruoja, jog Šiauliai niekuomet netylėjo – juos tiesiog reikėjo prakalbinti. Hakatone dalyvavę kūrėjai tą sėkmingai padarė.“

Fotografijos muziejaus edukatoriaus Žygimanto Ruškio teigimu, paroda bei literatūrinis hakatonas suteikė antrą šansą nuotraukoms, kurios nepateko į šiuo metu Fotografijos muziejaus rengiamą Šiaulių albumą.

Po parodos atidarymo lankytojai buvo kviečiami ant Fotografijos muziejaus stogo, kur vyko performansų ir medijų festivalio „Medūza“ koncertas – programą atliko DJ Lukas Feser.

VšĮ „Begemotas“ komandos inicijuotą parodą „Kalbantis miestas“ Fotografijos muziejuje galima aplankyti iki lapkričio 22 dienos.