Jaunieji menininkai džiugina dailės klasikus

Jaunieji menininkai džiugina dailės klasikus

Jaunieji menininkai džiugina dailės klasikus

Penktadienį Šiaulių universiteto dailės galerijoje atidaryta Vaivos Kovieraitės grafikos ir Antano Šerono tapybos paroda bendru pavadinimu „Metamorfozės“. Šiaulių miesto jaunojo menininko stipendininkai stojasi į gretą su dailės klasikais.

Rita ŽADEIKYTĖ

rita@skrastas.lt

Vaizdai iš pasaulio pasąmonės

Grafikė Vaiva Kovieraitė, rengianti jau antrąją parodą universiteto galerijoje, pristato šilkografijos technika kurtus darbus.

Į grafikos lakštus perkelti vaizdai, gyvūnai ir vabzdžiai neprimena lietuviškos gamtos tvarinių.

„Šiais metais, kaip niekada, teko daug keliauti. Aplankiau Indiją, Vietnamą. Galbūt todėl ir jaučiasi kelionių įtaka. Kelionės įkvepia, kelionių vaizdiniai fiksuojasi pasąmonėje ir formuoja mano kūrinių tematiką“, – sakė V. Kovieraitė.

Menininkė džiaugiasi, kad jai „prilipo“ grafika ir jos raiškos galimybės. Grafiką jai dėstė profesorius Vaidotas Janulis. Nors jau yra baigusi studijas Šiaulių universitete, vis dar kuria universiteto grafikos centre. Bet jau turi įsigijusi ir savo grafikos stakles.

V. Kovieraitė yra kilusi iš Kuršėnų. Šiuo metu dirba Šiaulių universiteto leidykloje.

„Man Šiauliai patinka ir kol kas jokių planų išvykti gyventi kitur – nėra. Čia yra visos galimybės kurti“, – sakė V. Kovieraitė.

Tapybos stiprybė

Tapytojas Antanas Šeronas, kurio drobėse nemažai gyvūnų motyvų, sako, kad „pastaruoju metu mūsų visuomenės nariai savo elgesiu ir veiksmais neretai panašėja į gyvulius“. Todėl vizualiai ironizuodamas visokius negatyvius niuansus jis ir pasirinko įvairių gyvūnų ir sienos motyvus. Tam, kad išryškėtų paveikslų vizualinis kontekstas, pasirinkti ir ironiški kūrinių pavadinimai.

Jaunas menininkas pašiepia visuomenės ydas – tingumą, vartotojiškumą.

A. Šeronas kilęs iš Radviliškio rajono Prasčiūnų kaimo, baigė Sidabravo vidurinę mokyklą, dirba fiziškai gana nelengvą kelininko darbą. Užsidirba pragyvenimui, o visą kitą laiką skiria kūrybai.

„Aš negeriu, nerūkau, todėl savo laiką galiu skirti kūrybai“, – sakė A. Šeronas.

„Dar neteko matyti magistrų, kurie su tokiu įniršiu, kaip Antanas Šeronas, siekė žinių, tobulėjimo. Po truputį atsiranda „antaniška“ stilistika, žmogaus, menininko pozicija, iš kurios susiformuos įdomus tapybinis reiškinys“, – prisiminė A. Šerono magistro darbo vadovas docentas Vidmantas Zarėka. Jam teko vertinti magistrantūros darbų kolekciją, kurią sudarė 28 didžiulio formato tapybos darbai.

Rimta tąsa

„Esate tie dailininkai, kurie drąsiai stojate į gretą su patyrusiais dailininkais ir tai yra labai svarbi Šiaulių dailės gyvenimo tąsa“, – sakė galerijos vadovas Kornelijus Užuotas.

Jo nuomone, simboliška, jog į naujus metus galerija žengia būtent su jaunųjų menininkų kūrybos paroda.

„Galiausiai mes galime džiaugtis jaunais menininkais, kurie po studijų neužmetė kūrybos ir drąsiai eina savo kūrybiniu keliu“, – sakė docentas V. Zarėka.

Jis dažnai stebėdavęs dailės magistrus, kurie, po studijų, kūrybos lygiu staigiai krisdavo žemyn.

„Atrodo, kad nei V. Kovieraitei, nei A. Šeronui ši liga nebegresia“, – džiaugėsi V. Zarėka.

Jono TAMULIO nuotr.

ĮKVĖPIMAS: Grafikės Vaivos Kovieraitės kūrybą įkvėpė kelionės.

„ĮNIRŠIS": Antano Šerono kūryba jo mokytojus džiugina „įniršiu“, su kuriuo jis kuria ir formuoja savo savitą stilių.