Įvertintas tarmę išsaugojęs Kriukų teatras

Įvertintas tarmę išsaugojęs Kriukų teatras

Įvertintas tarmę išsaugojęs Kriukų teatras

Lietuvos Liaudies kultūros centras Joniškio rajono Kriukų mėgėjų teatrą išrinko geriausiu šalyje 2010 metais ir skyrė jam aukščiausią apdovanojimą „Aukso paukštę“. Savo krašto aukštaitišką tarmę išsaugojęs kolektyvas praėjusiais metais minėjo 40-metį.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Kriukų mėgėjų teatras, vadovaujamas Danguolės Musejukienės, apdovanojamas už E. Urbaitės spektaklį „Loterija“, su kuriuo apkeliautas ne vienas Lietuvos miestas, pasirodyta rajono, zoninėje ir respublikinėje teatrų apžiūros šventėse “Pastogė“. Minėtos autorės kūrinius teatras vaidina jau daugelį metų. “Auksinis kiaušinis“, “Stebuklas“, “Pilnatis“, “Loterija“ rodyti ir Latvijoje, Lenkijoje.

„Aukso paukštės“ statulėlė ir premija bus įteikti gegužės 6-ąją dieną specialiame renginyje Joniškyje.

D. Musejukienė teatrui vadovauja nuo pat jo įsikūrimo — 40 metų. Ji sako, kad žiūrovai nori paprasto, aiškaus siužeto, nori juoktis, o Kriukų mėgėjų teatras tą galimybę suteikia. Vaidinamos komedijos gyvuoja ilgai. Štai, „Auksinis kiaušinis“ gyvas gal 8— 9 metus. Visą laiką kriukiečiai vaidina be suflerio.

Būna, kad vasarą per mėnesį tenka išvažiuoti į įvairius miestus po 5— 6 kartus. O kaime daug darbų, nėra paprasta viską mesti. Režisierė džiaugiasi savo artistais: Irena Gecevičiene, Žydriumi Gecevičiumi, Ilona Gylyte, Kostancija Zutiene, Mindaugu Musejuku, Romu Gaigalu ir kitais maždaug 15 žmonių.

Kriukų teatras vaidina tik tarmiškai — Vakarų aukštaičių tarme. Kažkada D. Musejukienė iš etnografinio ansamblio dvi močiutes nuvežė į Rumšiškes padainuoti. Jos kitaip ir nemokėjo, tik savo krašto tarme. Ten sulaukta pagyrų, kad šnekta ypatinga, įdomi. Taip natūraliai ji perėjo ir į teatrą.

„Aukso paukštę“ jau yra pelnę Joniškio suaugusiųjų teatras “Žiburys“ bei vaikų ir jaunimo teatras “Bendraamžiai“.

Redakcijos archyvo nuotr.

APDOVANOJIMAS: Kriukų mėgėjų teatras, vadovaujamas Danguolės Musejukienės (stovi antroje eilėje), laimėjo „Aukso paukštę“.