Įteikta Metų kraštotyrininko premija

Redakcijos archyvo nuotr.
Ku­žių gim­na­zi­jos is­to­ri­jos ir pi­lie­tiš­ku­mo pa­grin­dų mo­ky­to­ja eks­per­tė Vio­le­ta Lau­ru­tie­nė.

Gruodžio 11-ąją už reikšmingus kraštotyros darbus Šiaulių rajono Metų kraštotyrininko premija įteikta Kužių gimnazijos istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojai ekspertei Violetai Laurutienei.

Šios premijos įteikimas vyko nuotoliniu būdu, o įteikimo ceremonijos svečių geografija buvo itin plati – nuo Kužių, Kuršėnų, Šiaulių, iki Vilniaus ir JAV.

Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja Roberta Rasikienė pristatė Šiaulių rajono kraštotyros darbų katalogą, kurį parengė Rita Nesavaitė, Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kultūrinių veiklų koordinatorė ir organizatorė.

Kraštotyrininko premijos skyrimo komisijos pirmininkė, Lietuvos kraštotyros draugijos Šiaulių skyriaus pirmininko pavaduotoja Laimutė Varkalienė pristatė, kad komisijai yra pateiktos trys kandidatūros. Komisijos balsai lėmė, kad Metų kraštotyrininko premija skirta V. Laurutienei.

Metų kraštotyrininko premiją ir išskirtinį Metų kraštotyrininko ženklą V. Laurutienei įteikė Šiaulių rajono mero pavaduotojas Česlovas Greičius, dėkodamas, kad mokytoja jaunus žmones uždega domėtis savo krašto istorija.

Mokytoja daug metų dirba su jaunaisiais kraštotyrininkais, drauge su mokiniais renka krašto istoriją, tyrinėja įvairius istorinius įvykius. Šių metų darbai ypač reikšmingi V. Laurutienės veikloje.

Vasarį Kužiuose buvo pristatyta Alekso Šemetos knyga „Eilinio partizano atsiminimai“, kurią parengė Vilniaus universiteto docentė Jolanta Mažylė, dalyvavo ir knygos mecenatė, išsaugojusi savo tėvo, partizano Alekso Šemetos rankraščius Audronė Šemetaitė–Murtaugh. Renkant medžiagą apie Kužių partizanus subūrusį Aleksą Šemetą, docentė J. Mažylė sužinojo, kad ir Violetos Laurutienės mokiniai turi sukaupę vertingos medžiagos apie tai. Užsimezgė bendradarbiavimas, kuris išaugo į reikšmingos istorijai knygos išleidimą.

Todėl neatsitiktinai J. Mažylė ir A. Šemetaitė–Murtaugh dalyvavo pagerbiant šių metų Šiaulių rajono Metų kraštotyrininkę, nuoširdžiai ją pasveikino ir pasidžiaugė jos prasmingais darbais.

Metų kraštotyrininkę pasveikino kolegos, Kraštotyros draugijos nariai.