Ir žvaigždės, ir sovietmečio liudininkai

Ir žvaigždės, ir sovietmečio liudininkai

Ir žvaigždės, ir sovietmečio liudininkai

Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ iš Maskvos tarptautinio festivalio grįžo kupini dvejopų įspūdžių: pakylėti publikos išskirtinio dėmesio ir nustebinti Rusijos sostinės kasdienybės, nubloškusios į tarybinius laikus.

Marina VISOCKIENĖ

marina@skrastas.lt

Pirmieji prestižiniame festivalyje

„Polifonijos“ vadovas Gediminas Ramanauskas neslėpė, kad prieš dvejus choro koncertus Maskvoje jam ir daliai 35 choristų teko griebtis valerijono jauduliui nuraminti.

„Jautėme didžiulę atsakomybę. Mūsų choras — pirmieji lietuviai, Tatjanos Rinkevičienės pagalba pakviesti į antrąjį pagal prestižiškumą Rusijoje festivalį.

Išėjęs į lauką prieš mūsų pasirodymą žymioje P. Čaikovskio koncertų salėje, sulaukiau ne vieno muzikos mylėtojo prašymo parduoti atliekamą bilietėlį. Bilietai į salę, talpinančią apie 1500 žiūrovų, buvo iš anksto išpirkti„, — pasakojo choro vadovas.

Po koncertų Senajame Arbate esančiame Pavlo Slobodkino centre ir P. Čaikovskio koncertų salėje šiauliečiai sulaukė ne tik audringų klausytojų ovacijų. „Atvirumu garsėjantys rusai mums ne tik spaudė rankas ir dėkojo už koncertą, jį vadindami “fantastišku“, bet ir prašė autografų. Tačiau didžiausią įspūdį paliko žiūrovų klausimai apie galimybę įsigyti mūsų atliktų kūrinių natas. Ypač rusus sudomino lietuviškoji programos dalis“, — minėjo G. Ramanauskas.

Tačiau nemaloniai stebino festivalio organizatorių požiūris. Choro vadovo žodžiais, „Polifoniją“ ir kartu koncertavusius Estijos, Osetijos, Armėnijos, Ukrainos chorus organizatoriai pristatė kaip “saviškius“, suprask — buvusios Tarybų Sąjungos mokyklos atstovus.

„Nesmagu, kad į kultūrinį renginį buvo įpinta politika“, — apgailestavo G. Ramanauskas. Vis dėlto vadovas tikisi, kad koncertai atvers kelius į prestižiškiausią Rusijos “Baltųjų naktų“ festivalį, rengiamą Sankt-Peterburge.

Grįžo į praeitį

G. Ramanauskas neslėpė, kad Maskvos tarptautinio velykinio festivalio organizacija — itin aukšto lygio: „Vien mūsų choristų kelionė į Maskvą, apgyvendinimas ir maitinimas organizatoriams atsiėjo tiek, kiek lėšų sudarė visas “Polifonijos“ šiemet organizuoto Šiaulių tarptautinio velykinio muzikos festivalio “Resurexit“ biudžetas“.

Kita vertus, drauge su choristais apgyvendintas 4 žvaigždučių viešbutyje, kurio dviviečio kambario nuoma parai kainuoja 1800 litų, choro vadovas turėjo 50 litų sumokėti už galimybę valandą naršyti internete. „Mano 3G ryšio mobilusis telefonas Maskvoje neveikė“, — tolimesnius nepatogumus vardijo G. Ramanauskas.

Tarybinių laikų dvelksmą choristai pajuto ir vaikščiodami Rusijos sostinės gatvėmis prieš pompastiškas Pergalės dienos iškilmes. „Šiai progai skirtų įvairaus dydžio plakatų šūkiai labai priminė sovietinių laikų propagandą. Praeičiai meldžiamasi ir įvairiose suvenyrų krautuvėlėse, kuriose ir dabar nevaržomai galima įsigyti J. Stalino ar L. Berijos biustų.

Rusijoje sunkiai įsivaizduoju „Dviračio žinių“ tipo laidą. Tenykščiai televizijos kanalai — griežtai cenzūruoti, juoktis iš prezidento, atrodo, negalima“, — minėjo pašnekovas.

Didžiulis monopolis lietuvaičius pribloškė kontrastų gausa. Pigiausia kava Maskvos kavinėje kainuoja 14 litų, kavos aparate — 7 litai. Pigiausios „Daktariškos“ dešros kilogramas — apie 30 litų. Bet itin pigi degtinė.

G. Ramanausko žodžiais, ryškiai kontrastuoja ir daugelyje sostinės vietų sustiprinta apsauga, gausios milicijos pajėgos, visiškai nereaguojančios į pačiose Raudonosios aikštės prieigose viešai alų ir degtinę vartojančius žmones.

Šiauliečiams teko apsilankyti ir atnaujintame Maskvos olimpiniame sporto komplekse „Olimpijskij“, skirtame “Eurovizijos“ pusfinaliui. “Nieko negaliu pasakyti apie komplekso sceną, tačiau tenykštė kavinė — lyg gūdi kaimiška, įrengta, rodos, be menkiausio architektų įsikišimo“, — pasakojo choro vadovas.

Citata: „Praeičiai meldžiamasi ir įvairiose suvenyrų krautuvėlėse, kur ir dabar nevaržomai galima įsigyti J. Stalino ar L. Berijos biustų.

KONCERTAS: Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ ir kviestinės dirigentės Tatjanos Rinkevičienės pasirodymas žymioje P. Čaikovskio koncertų salėje sulaukė didžiulio žiūrovų susidomėjimo.

ŠVENTĖS: Praeitą savaitę, viešėdami Maskvoje, Šiaulių choristai pastebėjo dviejų švenčių akcentus — „Eurovizijos“ ir Pergalės dienos.

 

Choro „Polifonija“ nuotr.