Ir šiandien išlieka aktualūs „Keliautojo užrašai“

Organizatorių nuotr.
Fotografas Romualdas Kęstutis Augūnas.
Spalio 21 dieną Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso konferencijų salėje vyko Šiauliuose gimusio Romualdo Kęstučio Augūno fotografijų knygos „Keliautojo užrašai“ sutiktuvės. Autorių pasveikinti ir pagerbti jo darbų susirinko gražus būrys žinomų Lietuvos fotografų, alpinistų, žurnalistų ir jaunystės draugų. Renginyje dalyvavo ir centro darbuotojai, kurie daug prisidėjo prie šio renginio organizavimo.

Jautria Vydūno daina „Lietuva“ iš 1904 metų rinkinio „Lietuvos aidas“ renginį pradėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dainavimo katedros dėstytoja, solistė Aušra Liutkutė.

Renginio vedėjas, žurnalistas Lietuvos fotomeninkų sąjungos narys Juozas Šalkauskas išsamiai pristatė R. K. Augūno darbinę ir kartu plačią visapusišką veiklą. 1997 m. jam suteiktas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos fotografo menininko garbės vardas, 2005 m. jis pelnė Lietuvos meno kūrėjo statusą, 2008 m. tapo Lietuvos fotomeninkų sąjungos garbės nariu. Iš viso pelnė 29 geriausių fotografų apdovanojimus, tarp jų 2 Grand Prix, 1 aukso, 4 sidabro, 5 dalyvio medalius.

R. K. Augūnas surengė 98 fotoparodas, išleido 8 plačios apimties leidinius (4 fotografijų ir 4 parodų katalogus). Susirinkusieji į renginį turėjo unikalią galimybę susipažinti su neseniai pasirodžiusia dar viena šio fotomenininko išleista fotografijų knyga „Pasaulio kraštų kelionių fotografijos“, kurioje sudėta per 340 nuotraukų. Leidinį maketavo ir jam tekstus parašė pats autorius. Nors knygos tiražas tik 2 egzemplioriai, ją galima pamatyti internete.

Fotografijų knygos „Keliautojo užrašai“ sudarytojas Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Česonis dėkojo Tuskulėnų rimties parko rūmams, suteikusiems R. K. Augūnui galimybę surengti parodą ir knygos sutiktuves.

Ilgametė ir nuoširdi alpinistinė draugystė R. K. Augūną daugelį metų sieja su muzikologu, pedagogu, humanitarinių mokslų daktaru profesorium Juozu Antanavičium. „Mums, kalnuose buvusiems, labai svarbu, kaip ir muzikantams, kasdien dirbti, neprarasti savo įgūdžių. Šios mano bičiulio Romo knygos ir nuotraukos ir šiandien atitinka šiuolaikinę dvasią, nes jos niekada neišnyks ir paliks ryškų pėdsaką ateinačioms Lietuvos kartoms. Ir šiandien ryšys su žmogumi išlieka labai svarbus“, – kalbėjo J. Antanavičius.

„Prieš mėnesį duris atvėrusio muziejaus ekspozicija „Projektas – HOMO SOVIETICUS“ būtų skurdesnė be vizualinės sovietmečio realybę užfiksavusios fotografo R. K. Augūno medžiagos, kurią menininkas neatlygintinai mums dovanojo neribotai naudoti“, – dėkojo knygos sutiktuvėse Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso Memorialinio skyriaus vedėja Dovilė Lauraitienė.

Daugelį vasarų kalnuose leidęs ir net akis į akį susidūręs su mirtimi, fotografijų autorius R. K. Augūnas apie kalnus kalba pagarbiai ir sako, kad žmogus negali įveikti kalnų. Kalnai žmogų gali tik priimti. Gyvenime jis vadovaujasi taisykle: jei ką darai – daryk tik labai gerai.

Susirinkusieji turėjo galimybę apžiūrėti ir fotografijų parodą „Keliautojo užrašai“, kuri veiks iki šių metų gruodžio 13 dienos Tuskulėnų rimties memorialinio komplekso konferencijų salėje (Žirmūnų g. 1F, Vilniuje).

Organizatorių nuotr.
Knygos "Keliautojo užrašai" sutiktuvės.