Individualistai tapyba pakylėjo „Virš kasdienybės“

Individualistai tapyba pakylėjo „Virš kasdienybės“

Individualistai tapyba pakylėjo „Virš kasdienybės“

Šiaulių „Laiptų“ galerijoje veikia tapytojų Individualistų grupės kūrybos paroda „Virš kasdienybės“. Į parodos atidarymą trečiadienį atvyko kuratorius Algimantas Stanislovas Kliauga, Gražina Vitartaitė, Aloyzas Stasiulevičius, Rimas Zigmas Bičiūnas, Juozas Pranckevičius, Gintarė Uogintaitė. Dailininkus vienija siekis išsaugoti lietuvišką tapybos tradiciją.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Vienija tradicija

Parodoje „Virš kasdienybės“ eksponuojama 15-os autorių 42 paveikslai.

Pasak parodos kuratoriaus A. Kliaugos, Individualistų grupės autoriai „Laiptų“ galerijoje vieši ne pirmą kartą: vėliausiai, žiemą, eksponuota grupės įkūrėjo Aloyzo Stasiulevičiaus paroda „Gyvybės vanduo“.

A. Stasiulevičius 1993 metų rudenį subūrė žmones, kuriems svarbus tradicijos tęstinumas. Šiuo metu grupėje yra 21 narys – 20 tapytojų ir menotyrininkas. Individualistų grupei priklauso vienas šiaulietis – Antanas Visockis.

„Tai nereiškia, kad visi žengia koja kojon, viena greta. Kiekvienas turi savo kūrybinį kelią, bet tradicija kiekvienam svarbi. Kiek ją vysto – laikas parodys. Ar iš viso įmanoma tradiciją išvystyti? Ko gero, įmanoma, bet kokiu laipsniu, mums sunku spręsti“, – svarstė A. Kliauga.

Pasak grupei vadovaujančio A. Kliaugos, daugelis grupės narių aktyviai dalyvauja ir visuomeniniame gyvenime. Kartais pelno nemalonių žodžių, susibara su kultūros ministru: „Mes giname tai, kas mums rūpi.“

Tikroji tapyba

A. Stasiulevičiaus nuomone, pirmasis individualistas buvo M. K. Čiurlionis, jis „įsirašo“ į pasaulio panoramą, į kurią labai sunku patekti mažų tautų atstovams, nes vietos užimtos didelių tautų.

„Mūsų pavardės daugelyje šalių ne per daug reiškia, reiškia vienas žodis „Lietuva“, – sakė A. Stasiulevičius. Paroda „Virš kasdienybės“, jo nuomone, gėdos Lietuvai nepadarytų bet kurioje sostinėje.

„Juozas Keliuotis suformavo: modernumas, tautiškumas, ekspresija. Mes tęsiame tradiciją. Ekspresija, kuri yra mūsų tapyboje, yra ir mūsų liaudies mene. Dabar labai dažnai prisimenama baltiškoji praeitis, ne vien krikščioniškoji. Menininkams labai svarbi praeitis, ant šito pagrindo turi išaugti naujas namas“, – neabejoja dailininkas.

Gražina Vitartaitė parodoje eksponuoja tris paveikslus. Dailininkę žavi gamta, joje randa visas vertybes. Tapydama ir žiūrovą nori įtraukti į šį jausmą – panirti į gamtą.

Rimas Zigmas Bičiūnas priminė meno istoriją: po renesanso žmonės ieškojo naujų kelių, apie šimtmetį buvo gili duobė. „Gal mes irgi esame tos duobės atstovai, tik turintys kiekvienas individualų charakterį.“

R. Bičiūnui rūpi tapyti ant drobės, kaip senieji meistrai, laikytis senosios technologijos, kurioje jaučiasi esąs amžinas studentas.

Juozo Pranckevičiaus nuomone, šiuolaikinėje tapyboje tapybos beveik ir nėra. Šiuolaikinio meno muziejuose daugiausiai eksponuojamos instaliacijos. Todėl dailininkas džiaugiasi, kad atstovauja tapytojų-dinozaurų grupei, kuri išlaiko lietuviškas tradicijas.

„Tapyba nestovi vietoje. Tapyba yra vienas kelias ir yra šunkeliai, kurie nueina į šonus, bet vėl grįžta į pagrindinį kelią. Grįžtama prie tikros tapybos, kur yra teptukas, potėpis, spalva“, – sakė J. Pranckevičius.

Paroda „Virš kasdienybės“ veiks iki rugpjūčio 4 dienos.

Kristinos LAIDAUSKAITĖS nuotr.

AUTORIAI: Parodos atidaryme dalyvavo (iš kairės): Aloyzas Stasiulevičius, Gražina Vitartaitė, Rimas Zigmas Bičiūnas, Algimantas Stanislovas Kliauga, Juozas Pranckevičius. Kiek vėliau prisijungė Gintarė Uogintaitė.

ĮKŪRĖJAS: Parodos atidaryme dalyvavo Individualistų grupės įkūrėjas Aloyzas Stasiulevičius.

VADOVAS: Individualistų grupės vadovas, parodos kuratorius Algimantas Stanislovas Kliauga sako, kad kiekvienas grupės narys turi savo kūrybinį kelią, bet tradicija kiekvienam svarbi.

Algimantas Stanislovas Kliauga. „Mingės vakaras“.

DAILININKAS: Rimui Zigmui Bičiūnui svarbu tapyti ant drobės, laikytis, kiek įmanoma, senosios technologijos.

Rimas Zigmas Bičiūnas. „Dvaro muzikantai“.

DAILININKĖ: Gražinai Vitartaitei labai svarbu tikėjimas gamta.

Gražina Vitartaitė. „Šventojoje“.


Individualistų grupė

„Menas – kaip individualybės, tautybės ir modernumo ekspresija“ – šia Juozo Keliuočio citata Individualistų grupė 1993 metų balandį atidarė pirmąją savo dailės parodą.

Individualistų grupės įkūrėjas – Aloyzas Stasiulevičius, vienas iš septintojo dešimtmečio Lietuvos dailės reformatorių, naujos tapybos plastikos kūrėjų.

Sambūrio veikloje įvairiu metu yra dalyvavę tapytojai, grafikai, skulptoriai. Nuo 1995 metų Individualistai yra neformali tapytojus vienijanti grupė. Grupė yra surengusi beveik 30 parodų (Londone, Berlyne, Atėnuose, Maskvoje, Jaltoje ir kt).

Individualistai kūryboje nesilaiko griežtai apibrėžtų programinių ribų, čia sutelpa įvairios tendencijos ir stilistinės kryptys. Itin brangindami prieškario moderniosios tapybos tradiciją, jie aktyviai vysto plastinę meno kalbą, ypatingą dėmesį skiria spalvos, potėpio išraiškai, kūrinio visumos įtaigumui.

Pastaruoju metu vis dažniau atsigręžiama ir į XX amžiaus pradžios Lietuvos dailės palikimą.

Parengta pagal „Laiptų“ galerijos inf.