„Iguanos naktis“ vardeniams sugrąžins vardus

„Iguanos naktis“ vardeniams sugrąžins vardus

„Iguanos naktis“ vardeniams sugrąžins vardus

Šį savaitgalį Šiaulių dramos teatras žiūrovus pakvies į premjerą — režisieriaus Gyčio Padegimo spektaklį pagal Tenesio Viljamso dramą „Iguanos naktis“. Vakar spektaklis, kalbantis apie žmogišką artumą, pristatytas Šiaulių jaunųjų gamtininkų centre, kur gyvena dvi iguanos.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Nuasmenintas žmogus

Spaudos konferencijoje dalyvavo spektaklio režisierius Gytis Padegimas, dailininkė Birutė Ukrinaitė, kompozitorius Giedrius Kizevičius, spektaklyje vaidinantys aktoriai: Irena Liutikaitė, Nijolė Mirončikaitė (abiejų aktorių vaidmuo — Džudit Felouz), Monika Šaltytė (Hana Dželks), Aidas Matutis (Lorensas Šenonas), Nomeda Bėčiūtė (Meksina Folk).

101-ąjį spektaklį sukūręs režisierius džiaugėsi Šiaulių dramos teatro atmosfera, fantastišku darbo procesu, o aktoriai dėkojo režisieriui už šiltas, ramias, labai kūrybingas repeticijas.

„Spektaklis labai svarbus, nes esame užknisti rinkos ekonomikos “Snoro“ krizių ir visiškai užmirštame, kad mes žmonės ir šalia mūsų — žmonės. Mes — tik mokesčių mokėtojai, elektorato nariai, vardeniai pavardeniai. Pamirštame, kad vienas kitą turime matyti, jausti. Dėl to kariamės, žudomės. Žmogus Lietuvoje visiškai nuasmenintas“, — pristatydamas Lietuvoje pirmą kartą rodomą spektaklį, sakė G. Padegimas.

Pasak režisieriaus, šis spektaklis — apie labai skirtingus žmones, kurie prie pagautos pririštos iguanos patiria savo gyvenimo nelaisvę, ir bando padėti vienas kitam, pajausti žmogišką artumą, buvimą kartu: vardan ko žmonės šiame pasaulyje gyvena ir susitinka.

Ilgaamžis spektaklis

B. Ukrinaitė scenografiją sudėliojo iš didžiulės dėlionės. G. Kizevičius, kurdamas muziką spektakliui, nepamiršo, kad iguana gyvena džiunglėse, tad spektaklio atmosfera panaši į džiunglių garsus. Spektaklyje skambės įvairių epochų muzikos elementai.

„Po jubiliejaus puolė tiesiai į sceną vaidinti“, — taip rugsėjį 70-etį minėjusią aktorę Nijolę Mirončikaitę pristatė G. Padegimas.

„Džiaugiuosi, kad po ilgo laiko gavau naują vaidmenį. Režisierius moka kurti atmosferą. Graži muzika, gražūs kostiumai. O mano vaidmuo labai žiaurus“, — intrigavo N. Mirončikaitė.

„Ir vaidina ji žiauriai gerai“, — papildė G. Padegimas.

Irena Liutkaitė Džudit Felouz vaidmenį pavadino smagiu teatriniu išgyvenimu.

Monika Šaltytė spektaklyje tampa dailininke, klajojančia su 97-erių seneliu. Kelionė atveda į pakrantę, kur dailininkė susitinka svarbų žmogų, jis ją pakeičia, ir ji pakeičia jo likimą.

G. Padegimas dėkojo spektakio į programėlę neįrašytam spektaklio konsultantui — tapytojui, Monikos tėčiui Bonaventūrui Šalčiui, kuris talkino kuriant vaidmenį.

Aidas Matutis spektaklyje atlieka buvusio kunigo, tapusio kelionių vadovu ir vis patenkančio į jaunų moterų glėbį, vaidmenį. Žmogaus, bandančio išsivaduoti iš vienatvės ir nusivylimo.

N. Bėčiūtė naujajame spektaklyje — viešbučio šeimininkė. Aktorė sakė labai pasiilgusi šitokio plano vaidmens ir tokios medžiagos.

Teatro direktorius Antanas Venckus spektaklio dar nematė, tik epizodus. Direktorius išvardijo privalumus: gera dramaturgija, stabili atvažiuojanti komanda, kuri kuria ilgaamžius spektaklius.

DRĄSA: Aktorė Nomeda Bėčiūtė nepabijojo į rankas paimti iguanos.

TRUPĖ: Spaudos konferencijoje dalyvavę (iš kairės) režisierius Gytis Padegimas, aktoriai Nomeda Bėčiūtė, Aidas Matutis, Monika Šaltytė, Irena Liutikaitė, Nijolė Mirončikaitė žadėjo savitą, netikėtą spektaklį.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.