Įdomybė Pakruojyje – lankytojus vilioja gaisrinė

Pakruojo ugniagesių draugijos archyvo nuotr.
Sakysite, pasaulis to nematė – gaisrinėje gastroliuoja teatras ir renkasi religinė bendruomenė? Būtent taip stereotipų nesivaikantys Pakruojo gyventojai tarpukariu ir naudojo savo gaisrinės pastatą – vienu metu įspėti apie siaučiančias liepsnas paleisdavo kaukiančią sireną, o vėliau pastatas gužėdavo nusiteikusių pasižmonėti miestelėnų. Šiandien ši vieta skirta tik kultūriniams tikslams, kur kviečiami užsukti visi. Į gaisrinę!

"Pilietinė salė"

Nuolatiniai Pakruojį siaubę gaisrai vietos bendruomenę XX a. pradžioje paskatino susiburti į draugiją ir pastatyti ugniagesių stoginę. Iš pradžių ji skirta rakandams gaisrui gesinti, o vėliau surinktos lėšos ir mūriniam pastatui. Čia nuolat budėdavo sargas, kuris pastebėjęs gaisrą duodavo signalą ugniagesiams ir miestelio gyventojams. Tik 1995 m. pastačius naują priešgaisrinio departamento pastatą, stoginė buvo uždaryta. Vėliau šis žavus, aukštu bokštu miestą puošiantis pastatas buvo įtrauktas į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Įdomu, kad Pakruojo ugniagesių draugijos stoginės pastato kopiją galima pamatyti Rumšiškių Lietuvos liaudies buities muziejaus miestelio sektoriuje.

Stoginės atidarymo akimirka.

Nuo 2021 m. rugpjūčio pastatas vėl atvėrė duris, nes Europos Sąjungos struktūrinių fondo lėšomis 2019–2020 m. buvo suremontuotas ir pritaikyta kultūrinėms reikmėms. "Kiekvieno pastato prikėlimas naujam gyvenimui – nemenkas išbandymas. Galvojame, jog visi žingsniai sudėlioti teisingai, nes užpildytos tos veiklos nišos, kurių mieste trūko ar apskritai nebuvo", – stoginėje pasirinktų ir puoselėjamų veiklos krypčių tikslingumu neabejoja Pakruojo r. savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Renata Budrienė.

Juolab kad jos turi gilią istorinę tradiciją. Tarpukariu šis pastatas buvo svarbus ne tik dėl ugniagesybos. Čia rinkosi visos miestelio religinės bendruomenės – žydai, katalikai, liuteronai. Pagrindė salė tuomet įgavo "Pilietinės salės" vardą ir tapo svarbia miestelio kultūrinio gyvenimo dalimi. Čia vyko teatro spektakliai, muzikiniai pasirodymai bei kino seansai.

Dabar pagrindinėje – "Pilietinėje salėje" yra ugniagesybai skirta ekspozicija, kurioje eksponuojama autentiška vėtrungė su 1928-ųjų data, XX a. pirmosios pusės pastato ir miesto fotografijos, palikti ir autentiški lubų fragmentai. Smalsuoliai gali užlipti į bokštelį pasigrožėti autentiškais puošybos elementais, paskambinti simboliniu varpeliu viršutiniame aukšte, kur kadaise kabėjo varpas, o vėliau ir sirena.

Vilniaus teatro "Lėlė" rodė marionečių spektaklį pagal Antano Gustaičio pjesę "Silvestras Dūdelė".

 

Pagerbtas lėlių teatro pradininkas

"Siekiame, kad stoginėje visus metus virtų gyvenimas, būtų patrauklu tiek vietiniams gyventojams, tiek ir Pakruojo svečiams",– teigė Pakruojo ugniagesių draugijos stoginės kultūros programų koordinatorė Rimantė Baratinskienė.

Nemaža dalis stoginėje rengiamų meno parodų susijusios su Pakruojo kraštu, čia vyksta kūrybinės dirbtuvės ir kiti renginiai. Pastate įrengtas lėlių teatro pradininko Stasio Ušinsko atminimo kambarys, kuriame eksponuojamos jo vitražo detalės, plafonas bei vaza "Palanga", reklaminių plakatų kopijos. Liepos mėnesį, kuomet minimas menininko gimtadienis, rengiamos jo darbų parodos.

Kraštiečio dailininko Alfonso Motiejūno (1912–1979) 110-ojo gimtadienio proga skirto renginio akimirka.

R. Baratinskienė teigė, kad jau tapo tradicija stoginėje minėti Šv. Florijono dieną. Pernai šia proga parengta ekspozicija ugniagesybos tema, šventės metu pasveikinti rajono ugniagesiai, priesaikas iškilmingai davė ir nauji ugniagesiai gelbėtojai. Kalėdų laikotarpiu ši vieta tampa Kalėdų rezidencija, kuomet kraštiečiai ir miesto svečiai kviečiami į įvairias temines edukacijas, teatro pasirodymus ir kitas įdomias veiklas.

Artimiausias renginys laukia gegužės 6 dieną. Tuo metu Pakruojyje švenčiamas Lietuvos lėlių teatro gimtadienis. Šiemet minėjimo tradicijai sukanka jau dešimt metų. Šia proga stoginėje planuojama surengti konferenciją, kurioje bus pristatyta naujai Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Vilniaus dailės akademijos išleista knyga "Dra ta ta: Stasio Ušinsko marionečių pokalbis su lėlininku Rimantu Driežiu". Interaktyvi knyga išsamiai supažindina su S. Ušinsko marionetėmis. "Tai puiki proga pas mus apsilankyti – nuoširdžiai laukiame kaimyninių rajonų gyventojų", – kvietė Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja R. Budrienė.

Renginio šv. Florijono dienai paminėti akimirka.

Ji pasidžiaugė, kad organizuojant S. Ušinsko meno darbų parodas bendradarbiaujama su Lietuvos nacionaliniu dailės muziejumi, Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejumi, Šiaulių "Aušros" muziejumi.

Svarbu paminėti, jog teminės ekskursijos lankytojams organizuojamos visus metus. Jos yra apie S. Ušinsko gyvenimą, kūrybą bei stoginės pastato istoriją. Vyksta mokomosios edukacijos "Gaisro pavojai, apsisaugojimo būdai ir pagalbos signalai" bei filmo "Storulio sapnas" peržiūra ir aptarimas. Daugiau apie veiklas, darbo laiką, parodas galima sužinoti feisbuko paskyroje "Pakruojo ugniagesių draugijos stoginė".

Užs. Nr. 531694

Publikacija finansuojama Europos socialinio fondo veiksmų programos prioriteto "Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti" lėšomis.

espkm