Į Šiaulių centrinio parko estradą sugrįš dainų ir šokių tradicijos

ŠKC archyvo nuotr.
Dainų ir šokių šventė Šiaulių K. Požėlos kultūros ir poilsio parko estradoje. 1975 metai. Autorius nežinomas.

Birželio 10 dieną Šiaulių miesto centrinio parko estradoje vyks regioninė liaudiškų šokių šventė „Teka saulelė“, ji bus 2024 metais šimtmetį minėsiančios Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ Šokių dienos „Amžių tiltais“ įžanga.

Šiauliuose pirmoji Dainų šventė buvo surengta 1933 metų gegužę Mokytojų seminarijos kieme (dabartiniai grafų Zubovų rūmai). Dainų ir šokių šventė Šiauliuose klestėjo ir tarpukariu, ir sovietmečiu. Dažnai renginys buvo prijungiamas prie kitų didelių ir svarbių miesto švenčių. 1986 metais Šiauliuose nuvilnijo jubiliejinė Dainų ir šokių šventė, skirta Šiaulių miesto 750-osioms metinėms „Žydėkite, Šiauliai“.

Analogiškas šventes pradėjo rengti studentai ir moksleiviai. Aštuntąjį ir devintąjį dešimtmečiais Šiaulių miesto centrinio parko estradoje studentų kolektyvai iš visos Lietuvos ruošdavosi Baltijos šalių aukštųjų mokyklų studentų šventės „Gaudeamus“ programai. Renginiuose šiauliečiams buvo suteikiama galimybė pamatyti Lietuvos delegacijos koncertą. Pirmoji Šiaulių miesto moksleivių dainų ir šokių šventė surengta 1977 metais. Tai buvo Vilniuje turėjusios vykti šventės generalinė repeticija.

Ilgainiui dėl finansavimo ir vietų trūkumo Šiauliuose Dainų ir šokių šventės buvo rengiamos vis rečiau. Paskutinis tokio pobūdžio renginys vyko 2009 metais. Tai buvo įžanga į tuometinę Lietuvos tūkstantmečio dainų šventę „Amžių sutartinė“. Renginyje dalyvavo 84 choristų, šokėjų ir liaudies instrumentų ansamblių kolektyvai iš Šiaulių regiono. Šiaulių miesto delegacija buvo pati didžiausia – ją sudarė 28 kolektyvai ir 1 200 dalyvių.

Pirmoji Dainų šventė Lietuvoje, Kaune, Petro Vileišio aikštėje, surengta 1924 metais. Tada ši šventė buvo vadinama Dainų diena, joje dainavo tik chorai. Šventė subūrė apie tris tūkstančius dainininkų ir penkiasdešimt tūkstančių klausytojų.

1950 metais prie Dainų šventės choristų prisijungė šokėjai – renginio programą oficialiai papildė Šokių diena.