Į muziejų sugrįžo XVII – XIX amžiaus avalynė

Į muziejų sugrįžo XVII – XIX amžiaus avalynė

Į muziejų sugrįžo XVII – XIX amžiaus avalynė

Į Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus fondus sugrįžo 2011–2012 metais Žagarėje per archeologinius tyrimus rasti ir jau restauruoti radiniai, tarp kurių – didžiausia bei įvairiausia XVII–XIX amžiaus avalynės kolekcija Šiaulių apskrityje.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Kelių šimtų metų amžiaus avalynė

Pasak archeologinių tyrimų vadovo dr. Ernesto Vasiliausko, iš vertingiausių radinių minėtina pirmą kartą Joniškio krašte surinkta XVII–XIX amžiaus avalynės kolekcija, aptikta buvusioje užpelkėjusioje Žagarės turgaus aikštės (dabar – Miesto aikštė) dauboje.

Tai – odinės klepės, pusbačiai, vaikiški batukai bei jų dalys. Tinkamos sąlygos,  drėgmė leido avalynei išlikti nelabai suirusiai.

Ši kolekcija, kuri yra neabejotinai didžiausia iki šiol rasta Šiaulių apskrityje, iliustruos prieš 395 metus Joniškio mieste gyvavusio vienintelio Joniškio batsiuvių cecho istoriją. Minėto cecho įkūrimą 1618 metų balandžio 10 dieną patvirtino karalius Zigmantas III Vaza.

Avalynę restauravo Vilniaus universiteto dėstytojas, aukščiausios kategorijos restauratorius dr. Arūnas Puškorius.

Restauruota keramika ir metalo dirbiniai

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centre taip pat buvo restauruoti keramikos radiniai: XVIII amžiaus antrosios pusės molinis virimo puodas ir dubenėlis iš sudegusios karčemos vietos, XIX amžiaus puodukas. Moliniai puodai bei dubenys papildė Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus sukauptą gausiausią apskrityje XVI–XIX amžiaus archeologinės keramikos rinkinį.

Restauratoriai atnaujino XVII–XIX amžiaus Lenkijos, Livonijos, Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės, Saksonijos, Prūsijos, Braunšvigo–Volfenbutelio, Rusijos imperijos ir kitas monetas bei Niurnbergo skaičiavimo žetoną, XIX amžiaus švininę prekybinę plombą, XIX amžiaus varinius lėkštelės formos svarelius, XIII amžiaus žiemgališką pasaginę segę zoomorfiniais galais.

Restauravimu rūpinosi Joniškio istorijos ir kultūros muziejus. Pagal projektus gavus finansavimą iš Kultūros ministerijos, jie buvo išgabenti į Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centrą.

Radiniai 2014 metais bus pristatyti parodoje Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje, o ateityje, įrengus nuolatinę Joniškio krašto archeologijos ir istorijos ekspoziciją, juos numatoma eksponuoti Raudonojoje sinagogoje.

Praturtino žinias apie miestelio istoriją

Archeologiniai tyrimai buvusioje Žagarės turgaus aikštėje vyko 2011–2012 metais.

Tada buvo atidengtas XVII–XIX amžių kultūrinis sluoksnis, kelios dangos, akmeniniai grindiniai, XIX amžiuje stovėjusių ir po Antrojo pasaulinio karo nugriautų mūrinių prekybinių eilių pamatai.

Aptikta XVIII amžiaus antroje pusėje sudegusios karčemos su pusrūsiu, stovėjusios priešais dabartinį kultūros centrą, vieta.

Pasak archeologinių tyrimų vadovo E. Vasiliausko, tyrimai ir radiniai praturtino skurdžias žinias apie Naujosios Žagarės miestelio istoriją, plėtrą, turgaus aikštės raidą XVI–XIX amžiuose, gyventojų buitį, amatus, verslus, kasdieninį gyvenimą, prekybinius ir kultūrinius ryšius.

Nuotraukos iš Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus archyvo

KLEPĖS: Iš vertingiausių 2011–2012 metais Žagarėje vykusių archeologinių tyrimų radinių minėtina pirmą kartą Joniškio krašte surinkta XVII–XIX amžiaus avalynės kolekcija, kurioje yra ir tokios klepės suaugusiesiems.

PUSBATIS: XVII amžiuje kai kurie vietos gyventojai avėjo tokius pusbačius.

BATUKAS: Rasta ir vaikiškų pusbačių.

RADINIAI: Restauratoriai atnaujino XVII–XIX amžiaus monetas ir XIX amžiaus varinius svarelius.

VIETA: Taip buvusi Žagarės turgaus aikštė, kurioje 2011–2012 metais vyko archeologiniai tyrimai, atrodė apie 1884-uosius metus.