Į Kleboniškių muziejų sukvietė piemenėlių Sekminės

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Kleboniškių kaimo buities muziejuje piemenėlių Sekmines šventė Šeduvos gimnazijos vaikų etnografinis ansamblis „Malūnėlis“, Šeduvos gimnazijos folkloro grupė „Šeduviukai“ ir svečiai iš Panevėžio rajono – Smilgių gimnazijos mokiniai.

Gegužės 26 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) piemenėlių Sekmines šventė Šeduvos gimnazijos vaikų etnografinis ansamblis „Malūnėlis“, Šeduvos gimnazijos folkloro grupė „Šeduviukai“ ir svečiai iš Panevėžio rajono – Smilgių gimnazijos mokiniai.

Nuotaikingos piemenėlių Sekminės buvo tarsi žingsnis į vasarą – ne tik paukščių balsų, bet ir muzikos garsų prisipildžiusiame kaime šventės dalyviai šoko, dainavo, grojo, rungėsi ir mėgavosi visais kitais piemenų gyvenimo džiaugsmais – grynu oru, draugyste, žaidimais.

Sekminių papročiai Lietuvoje yra beveik išnykę, bet Kleboniškių kaime šventė prisimenama ir švenčiama kasmet, saugant ir tęsiant piemenų iškylų tradiciją.

Piemenims Sekminės būdavo laukiama šventė – atgimusios gamtos žaluma puošdavosi patys, papuošdavo kerdžių, puošdavo ir karvių ragus. Piemenys rengdavo ir savo apeigines vaišes – sambarį.

Kleboniškių kaime ši tradicija taip pat nepamiršta: per aštuoniasdešimt Sekminių šventės dalyvių skanavo ant laužo keptą kiaušinienę.

Sekminės – krikščionių Šventosios Dvasios atsiuntimo šventė, švenčiama septintą sekmadienį po Velykų. Šiemet tikrosios Sekminės buvo minimos gegužės 28 dieną.