Į Burbiškio dvarą viliojo tulpės ir linksmybės

Į Burbiškio dvarą viliojo tulpės ir linksmybės

Į Burbiškio dvarą viliojo tulpės ir linksmybės

Šeštadienį Radviliškio rajono Daugyvenės kultūros istorijos muziejuje-draustinyje po metų pertraukos vėl šėliojo Burbiškio dvaro festivalis — Tulpių žydėjimo šventė. Į dvaro parką, kuriame netrūko pramogų ir linksmybių, sugužėjo tūkstančiai svečių iš visos Lietuvos ir ne tik.

Jadvyga BUIVYDIENĖ

jadvyga@skrastas.lt

Nuo pat ryto Burbiškio dvaro kryptimi suka ir suka automobiliai. Atrodo, kad jie tuoj užtvindys dvaro prieigas kelių kilometrų spinduliu. Transporto srautus reguliuojantys policijos pareigūnai vos spėja suktis, kad užtikrintų saugumą, kad automobilius tinkamai išskirstytų po aikšteles.

Dvaro parkas jau vilioja muzikos garsais. Groja Šiaulių miesto pučiamųjų orkestras, Burbiškio dvaro instrumentinis ansamblis. Muzikos garsų sklidinas visas dvaro parkas. Muzikos fonas puikiai nuteikia šventės dalyvius, skubančius pirmiausia pasigėrėti milžinišku tulpynu, kuriame beveik 400 rūšių įvairiausių spalvų ir atspalvių tulpių.

Prisibraidę, prisifotografavę spalvingoje tulpių jūroje, žmonės suka link dvaro pastatų, kurie po restauracijos atrodo lyg atkeliavę iš XIX amžiaus — iš laikų, kai dvare šeimininkavo dvarininkai Baženskiai. Dabar senovę menančiuose pastatuose veikia įvairios ekspozicijos.

Dvaro parke taip pat yra į ką akis paganyti. Daugeliui lankytojų naujiena pamatyti senovinius traktorius, restauruotus senovinius automobilius. Šią techniką pristatinėja Klemensas Sakalauskas ir Gintautas Žičkus. Šalia dvaro stovi lyg ką tik pas dvarininkus svečių atvežęs švarutėlis, išblizgintas senovinis „Fordas“. Automobilio skrybėlėtas vairuotojas didžiuodamasis pasakoja apie mašiną ir apie tai, kad jos ratų stipinai — ne paprasti, o pagaminti iš kieto medžio.

Ant šventinės pakylos — sujudimas. Skelbiama oficiali šventės pradžia, pristatomi į šventę atvykusieji garbūs žmonės: užsienio svečiai, ministrai, Seimo nariai, apskrities, aplinkinių rajonų, vietiniai atsakingi darbuotojai. Bene geriausia kalbėjusiųjų paskelbta žinia — kad Burbiškio dvarui, kurio pastatų restauravimui jau išleisti 8 milijonai litų, planuojama skirti dar lėšų. Jos — tam, kad dvare būtų baigti atstatyti visi pastatai, kurie stovėjo Baženskių valdymo metais.

Dar po kelių minučių šventės dalyviai gausiais plojimais palydi Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solisto Vytauto Juozapaičio dainas. Kraštietį V. Juozapaitį scenoje pakeičia atlikėjas Romualdas Juzukonis ir jo vadovaujama „Daina-va“, solistas Rytis Cicinas su šokių grupe “Rokada“, dar keli muzikos kolektyvai.

Parke jau susimaišė šašlykų, kavos, alaus ir dar kitokie kvapai. Įsidrąsinę ar įsismaginę šventės dalyviai nebesivaržo traukti dainas drauge su profesionaliais atlikėjais. Kai kas iš atsipalaidavusiųjų prie scenos šoka ir stengiasi pataikyti į ritmą, kai kas iš minios, rankose laikydami tulpes, mojuoja solistams.

Dvaro parko takai ir takeliai sausakimši žmonių. Kas šiaip vaikštinėja ir gėrisi išgražėjusiu parku bei atnaujintais tilteliais, kas apžiūrinėja šventės dalyviams siūlomus meno meistrų dirbinius ir renkasi labiausiai patinkančius nusipirkti, kas rikiuojasi eilutėse prie knygų, suvenyrų ar skanėstų.

Apie 20 valandą Burbiškio padangėje nušvinta fejerverkai, primindami: kiekviena šventė turi pabaigą.

Autorės nuotr.

TULPĖS: Burbiškio dvaro parke, toje vietoje, kur praeityje augo sodas, dabar žydi tulpės, kurių čia — beveik 400 rūšių.

PALIKUONYS: Burbiškio dvaro festivalyje dalyvavę buvusio dvarponio A. Baženskio palikuonys stengėsi įamžinti šventės akimirkas.

EKSPOZICIJA: Dvaro pastate, kuriame praeityje buvo arklidė, dabar veikia kinkomojo transporto ekspozicija.

INSTRUMENTAI: Dvaro menėje buvo eksponuojami praeities muzikos instrumentai: gramofonai, patefonai, muzikinės dėžutės ir kiti.

SENOVĖ: Netrūko lankytojų, besidominčių K. Sakalausko senovinių traktorių kolekcija.

GĖLĖS: Burbiškio dvaro festivalį papuošė ne tik gyvų tulpių jūra,bet ir meno meistrų iš medžio pagamintos tulpės.

AUKSARANKIAI: Auksarankiai meno meistrai šventės dalyviams siūlė įsigyti ir pintinių.