Grupė KITAVA – 15-asis gimtadienis ir vėl KITAIP

Grupė KITAVA – 15-asis gimtadienis ir vėl KITAIP

Gru­pė KI­TA­VA – 15-asis gim­ta­die­nis ir vėl KI­TAIP

Šiau­lie­čių gru­pė KI­TA­VA – jau 15 me­tų ak­ty­viai kon­cer­tuo­jan­ti, ku­rian­ti iš­lie­kan­ti iš­ti­ki­ma lie­tu­viš­kai mu­zi­kai – sa­vo kū­ry­bi­nę pa­tir­tį nu­spren­dė įpras­min­ti iš­skir­ti­niu teat­ra­li­zuo­tu mu­zi­ki­niu pro­jek­tu „BAL­SAS VAN­DE­NY“.

Tai uni­ka­lus sce­ni­nis re­gi­nys iš­siil­gu­siems teat­ro ir mu­zi­kos žais­mės, kur vai­dy­bi­niai epi­zo­dai ir gru­pės at­lie­ka­ma mu­zi­ka ku­ria jau­kią ir švie­sią mu­zi­ki­nio-teat­ri­nio po­kal­bio apie lai­ką, ver­ty­bes, žmo­gų, is­to­ri­nį virs­mą at­mos­fe­rą. Gru­pei KI­TA­VA ir ak­to­rių ko­man­dai pa­vy­ko su­kur­ti uni­ka­lią ty­los ir gar­so, džiu­ge­sio ir jaut­ru­mo der­mę, ku­rio­je kiek­vie­nas ga­li­me ras­ti sa­ve.

Re­tas reiš­ki­nys, kad mu­zi­ki­nis pro­jek­tas su sa­vi­mi ne­štų­si ne tik pro­fe­sio­na­liai su­dė­tą ir pa­ruoš­tą me­ni­nę pro­gra­mą, bet ir iš­skir­ti­nę is­to­ri­ją. Prieš me­tus gru­pei į ran­kas pa­te­ko sme­to­niš­kos Lie­tu­vos ka­riuo­me­nės ka­rio die­no­raš­tis.

Var­tant do­va­no­tą rank­raš­tį į mus pra­bi­lo ei­li­nio ir sa­vo kraš­tą ger­bian­čio lie­tu­vai­čio (ki­lu­sio nuo Aukš­tai­ti­jos) tar­ny­bos ka­riuo­me­nė­je už­ra­šai, ku­rie sa­vo nuo­šir­du­mu ir pa­pras­tu­mu abe­jin­gų pa­lik­ti ne­ga­lė­jo. Są­siu­vi­ny­je, me­nan­čia­me 1933–1938 me­tus, už­ra­šy­ti tuo me­tu po­pu­lia­rių liau­dies dai­nų teks­tai, pri­si­mi­ni­mai, laiš­kai my­li­ma­jai. To­dėl teat­ra­li­zuo­ta­me kon­cer­te at­gy­ja šio Sme­to­nos lai­kų Lie­tu­vos ka­rio kas­die­ny­bės ir as­me­ni­nių iš­gy­ve­ni­mų frag­men­tai, ku­riuos sce­no­je įkū­ni­ja ka­rei­vio per­so­na­žas ir mū­sų gru­pės iš­skir­ti­nai šiam pro­jek­tui su­kur­tos dai­nos – da­li­ja­si min­ti­mis ki­ta­vie­čiai.

KI­TA­VA, at­si­dė­ko­da­mi at­si­tik­ti­nu­mui, ju­bi­lie­ji­nio kon­cer­to da­ta pa­si­rin­ko bū­tent lapk­ri­čio 23 d. – tai yra Lie­tu­vos ka­riuo­me­nės die­na.

Ve­da­mi am­bi­ci­jos, kad mu­zi­ki­nis pro­jek­tas sim­bo­liš­kai tap­tų pa­trauk­liu ir įpras­mi­nan­čiu til­tu tarp sme­to­niš­kos ir šian­die­ni­nės Lie­tu­vos, pro­fe­sio­na­lių ak­to­rių lū­po­mis į klau­sy­to­ją pra­by­la Bal­sas van­de­ny.

 „Ky­la klau­si­mas, kas tai? Tai kiek­vie­nas iš mū­sų – my­lin­tis, sva­jo­jan­tis, ma­tan­tis, iš­gy­ve­nan­tis, ti­kin­tis ir vis pri­me­nan­tis, kiek daug pa­pras­tų ste­buk­lų su­pa mus kiek­vie­ną die­ną. Tik ge­bė­ki­me per vi­sus kas­die­nius bė­gi­mus juos įma­ty­ti ir jais pa­si­džiaug­ti“, – sa­ko pro­jek­to idė­jos au­to­rė Ra­sa Stoš­ku­vie­nė.

Teat­ra­li­zuo­to mu­zi­ki­nio pro­jek­to sce­na­ri­jaus au­to­rius ir re­ži­sie­rius – Ro­ma­nas Dud­ni­kas, Šiau­lių dra­mos teat­ro ak­to­rius, ku­rio dė­ka klau­sy­to­jas ga­lės mė­gau­tis raiš­kaus teat­ri­nio žo­džio ir mu­zi­kos har­mo­ni­ja, ku­rian­čia tau­rią ir švie­sią is­to­ri­ją.

Gru­pė KI­TA­VA šia­me ren­gi­ny­je pri­sta­­tys ir sa­vo jau ket­vir­tą kom­pak­ti­nę plokš­te­lę „Bal­sas van­de­ny“. Tai mi­nė­to teat­ra­li­zuo­to mu­zi­ki­nio pro­jek­to tva­ri­nys, ku­ria­me gru­pės mu­zi­kos po­zi­ty­vu­mas, dai­nos ir teat­ri­nio žo­džio der­mė at­ve­ria erd­vę gim­to­jo žo­džio ir dai­nos ver­tės pa­jau­tai.

Teat­ra­li­zuo­to­je kon­cer­ti­nė­je pro­gra­mo­je: gru­pė KI­TA­VA, ak­to­rius Eval­das Sto­kė (Pa­ne­vė­žio Juo­zo Mil­ti­nio dra­mos teat­ras), ak­to­rius Ani­ce­tas Gend­vi­las (Šiau­lių dra­mos teat­ras), pri­ta­ria­mie­ji vo­ka­lis­tai – Ag­nė Mi­cha­len­ko­vai­tė ir Eval­das Vai­ka­sas, spe­cia­liai šiam kon­cer­tui kur­tos įspū­din­gos sce­ni­nės vi­zua­li­za­ci­jos ir pro­jek­ci­jos, švie­sos ir gar­so efek­tai.

Gru­pės ly­de­rė Ra­sa vi­sos pro­jek­to tru­pės var­du kvie­čia į pa­si­ma­ty­mą prie upės:

„Ir vis dėl­to upė mus iš­mo­kys kal­bė­ti, ne­pai­sy­da­ma skaus­mo ir pri­si­mi­ni­mų ji iš­mo­kys mus džiu­ge­sio, eu­fo­ri­jos... Kas aki­mir­ką ji at­kar­tos, at­ri­dens mums lai­ko nu­glu­din­tą žo­dį, skam­ban­tį ry­to ir va­ka­ro har­mo­ni­joj...“ (iš­trau­ka iš teat­ra­li­zuo­to kon­cer­to BAL­SAS VAN­DE­NY).

„BAL­SAS VAN­DE­NY“ – mu­zi­ki­nis pro­jek­tas su ne tik pro­fe­sio­na­liai su­dė­ta ir pa­ruoš­ta me­ni­ne pro­gra­ma, bet ir tu­rin­tis iš­skir­ti­nę is­to­ri­ją.