Gražiadarbės kūrė Pasaulio medžius

Gražiadarbės kūrė Pasaulio medžius

Gra­žia­dar­bės kū­rė Pa­sau­lio me­džius

Vi­są praė­ju­sią sa­vai­tę Gas­čiū­nų, ku­rie šie­met pa­skelb­ti vie­na iš de­šim­ties ša­lies ma­žų­jų Kul­tū­ros sos­ti­nių, ama­tų cent­re dir­bo 12 Jo­niš­kio ra­jo­no tau­to­dai­li­nin­kių ir ama­ti­nin­kių bei 4 fo­tog­ra­fai. Pir­mo­sios kū­rė Pa­sau­lio me­džius, ku­rie iki už­da­ry­mo vir­to bend­ra kom­po­zi­ci­ja, ant­rie­ji fik­sa­vo vie­tos žmo­nes, ar­chi­tek­tū­rą, apy­lin­kes. Da­lis nuo­trau­kų tu­rė­tų pa­kliū­ti į lei­di­nį apie Gas­čiū­nų kai­mą.

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Dvy­li­ka Pa­sau­lio me­džių

Abiem ple­ne­rams or­ga­ni­zuo­ti su­si­jun­gė Jo­niš­kio is­to­ri­jos ir kul­tū­ros mu­zie­jus, su­rin­kęs ne­men­ką skir­tin­gų sri­čių tau­to­dai­li­nin­kių ir ama­ti­nin­kių bū­rį, ir Gas­čiū­nų kai­mo bend­ruo­me­nė, pa­kvie­tu­si fo­tog­ra­fus.

Jo­niš­kio Is­to­ri­jos ir kul­tū­ros mu­zie­jaus mu­zie­ji­nin­kė Vi­ta Vit­kaus­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad anks­tes­niais me­tais or­ga­ni­zuo­ta­me ple­ne­re „Sa­vi tarp sa­vų“ da­ly­vau­ti bu­vo pa­kvies­tos teks­ti­li­nin­kės, o šie­met – skir­tin­gų ama­tų at­sto­vės: vė­lė­jos iš vil­nos, nė­rė­jos, mez­gė­jos, ta­py­to­jos, py­nė­jos iš vy­te­lių bei šiau­de­lių.

Ke­tu­rias die­nas sa­vo pa­tir­ti­mi da­li­no­si, Pa­sau­lio ar­ba Gy­vy­bės me­džius kū­rė: Vir­ge­ni­ja Tan­kū­nie­nė, Lo­re­ta Dom­kie­nė, Auš­ra Pet­raus­kie­nė, Bi­ru­tė Dargytė–Kybartienė, Ali­na Jo­nai­tie­nė, Da­lia Pet­rai­tie­nė, Re­da Peč­ku­vie­nė, Ju­ze­fa Šu­kie­nė, Ro­ma Stan­kie­nė, Va­li­ja Šur­nai­tė, Vir­gi­ni­ja Kut­kie­nė, Ug­nė Vai­nei­kie­nė.

Dvy­li­ka ner­tų, siu­vi­nė­tų, de­ku­pa­žuo­tų, iš vil­nos vel­tų ir ki­to­mis tech­ni­ko­mis su­kur­tų Pa­sau­lio me­džių už­da­ry­mo ren­gi­niui bu­vo su­dė­ti į vie­ną kom­po­zi­ci­ją, taip at­sklei­džiant bend­ras są­sa­jas tarp kiek­vie­nos kū­rė­jos sa­vi­to ma­ty­mo ir pa­sau­lio su­vo­ki­mo.

Džiu­gi­no edu­ka­ci­jos

Ama­ti­nin­kės ir tau­to­dai­li­nin­kės sky­rė lai­ko ir edu­ka­ci­joms. Ro­ma Stan­kie­nė no­rin­čius mo­kė iš šiau­de­lių pin­ti bur­buo­les, Va­li­ja Šur­nai­tė – ver­ti so­dus. Re­da Peč­ku­vie­nė su­tei­kė ska­rų ady­mo pra­dme­nų, Lo­re­ta Dom­kie­nė ir Vir­ge­ni­ja Tan­kū­nie­nė de­monst­ra­vo ir kar­tu da­ly­va­vu­sioms mo­te­rims pa­dė­jo iš vil­nos su­vel­ti ke­pu­res pir­čiai.

Mo­ky­muo­se da­ly­va­vu­si Ga­tau­čių kai­mo gy­ven­to­ja Sta­sė Kat­ke­vi­čie­nė „Šiau­lių kraš­tui“ pa­sa­ko­jo se­niai no­rė­ju­si iš­mok­ti ver­ti so­dus, tad to­kia ga­li­my­bė ją la­bai pra­džiu­gi­no. Ypač jai pa­ti­ko ady­ti­nių ska­rų kū­ri­mas.

„Ma­ne tie­siog „ve­žė“ šis už­siė­mi­mas, tik­rai prie jo grį­šiu. Jau­nys­tė­je ne­tu­rė­jau lai­ko rank­dar­biams, da­bar ga­liu tam at­si­dė­ti“, – sa­kė da­ly­vė.

Jo­niš­kie­tė gra­žia­dar­bė Ju­ze­fa Šu­kie­nė taip pat ne­ga­lė­jo at­si­trauk­ti nuo ady­ti­nės ska­ros, ku­rios ap­ma­tai jau bu­vo už­dė­ti ant rė­mo ir pra­džia pa­da­ry­ta.

„Ma­no ska­re­lė bus ma­ža, la­biau tiks pa­gal­vės už­val­ka­lui nei pe­čiams ap­si­gaub­ti, ta­čiau pra­džiai už­teks. La­bai įdo­mi tech­ni­ka: siū­lai vars­to­mi ada­ta ar­ba vir­ba­lu su gal­vu­te, tin­ka ir vą­še­lis“, – įspū­džiais da­li­no­si ple­ne­ro da­ly­vė.

Mal­de­nių kai­mo gy­ven­to­ja Emi­li­ja Kve­da­rie­nė pa­sa­ko­jo kaž­ka­da už­siė­mi­muo­se iš vil­nos vė­lu­si ša­lį, ta­čiau ke­pu­rės kur­ti dar ne­ban­džiu­si, tad pa­si­tai­kė la­bai ge­ra pro­ga.

Fik­sa­vo kai­mą ir žmo­nes

Gas­čiū­nų kai­mo bend­ruo­me­nė, va­do­vau­ja­ma In­gos Kar­baus­kie­nės, tuo pa­čiu me­tu ir to­je pat vie­to­je – ama­tų cent­re – su­kvie­tė fo­tog­ra­fų ple­ne­rą, ku­ria­me da­ly­va­vo pa­grin­di­niai ke­tu­ri šio ama­to mė­gė­jai: koor­di­na­to­rius Da­rius Šul­cas, da­ly­viai – Kris­ti­na Gri­ga­liū­nai­tė, Lu­kas Svirp­lys, Jo­nas Iva­naus­kas. Prie jų pri­si­jung­da­vo ir dar ke­le­tas no­rin­čių­jų su­ži­no­ti fo­tog­ra­fi­jos pa­slap­čių.

Da­ly­viai Da­rius Šul­cas ir Lu­kas Svirp­lys „Šiau­lių kraš­tui“ pa­sa­ko­jo, kad bu­vo fo­tog­ra­fuo­ja­mi Gas­čiū­nų ir Mik­šiū­nų kai­mai bei apy­lin­kės: ar­chi­te­kū­ra, žmo­nės, gam­ta. Ka­dan­gi der­lin­go­se vie­tos že­mė­se kaip tik pra­si­dė­jo pjū­ties me­tas, į fo­tog­ra­fų aki­ra­tį pa­te­ko ir šie dar­bai – J. Iva­naus­kas įsi­pra­šė į vie­no ūki­nin­ko kom­bai­ną ir fik­sa­vo ap­lin­ką iš jo.

„Nors mes dir­ba­me to­se pa­čio­se vie­to­se, ta­čiau fo­tog­ra­fi­jos skir­tin­gos, nes vie­ni la­biau kon­cent­ruo­ja­si į de­ta­les, ieš­ko me­niš­ku­mo ele­men­tų, ki­ti la­biau ste­bi vi­su­mą, gau­do re­por­ta­ži­nius vaiz­dus. Kiek­vie­ną kar­tą išei­da­mi į kai­mą pa­ste­bi­me nau­jų da­ly­kų, pa­vyz­džiui, ry­tą tuo pa­čiu ke­liu, ku­ris die­ną tuš­čias, praei­na mo­čiu­tė, ve­di­na kar­vu­te. Man pa­čiam įdo­mus kai­mo gy­ve­ni­mas, ban­džiau pa­gau­ti ir žvaigž­dė­tą nak­ties dan­gų, ir sau­lė­te­kius, sau­lė­ly­džius, nes mėgs­tu tas auk­si­nes va­lan­das“, – pa­sa­ko­jo D. Šul­cas.

Da­lis fo­tog­ra­fi­jų tu­rė­tų pa­tek­ti į lei­di­nį apie Gas­čiū­nus. Nuot­rau­kos taip pat pa­puo­šė bu­vu­sių kul­tū­ros na­mų lan­gus, bu­vo de­monst­ruo­ja­mos ple­ne­ro už­da­ry­me.

Au­to­rės nuo­tr.

Pa­gal sa­vo ma­ty­mą Pa­sau­lio me­džius su­kū­rė ta­py­to­ja Vir­gi­ni­ja Kut­kie­nė (kai­rė­je) ir py­nė­ja iš šiau­de­lių ir vy­te­lių Ro­ma Stan­kie­nė.

Ju­ze­fa Šu­kie­nė Pa­sau­lio me­dį kū­rė de­ku­pa­žo bū­du.

Jo­no IVA­NAUS­KO nuo­tr.

Sta­sė Kat­ke­vi­čie­nė sa­kė jau se­niai no­rė­ju­si iš­mok­ti ver­ti so­dus.

Iš at­ski­rų Pa­sau­lio me­džių bu­vo su­dė­ta bend­ra kom­po­zi­ci­ja.

Ple­ne­re da­ly­va­vo 12 tao­to­dai­li­nin­kių bei ama­ti­nin­kių ir 4 fo­tog­ra­fai.

Lu­ko LU­KO nuo­tr.

Emi­li­ja Kve­da­rie­nė per edu­ka­ci­ją nu­vė­lė sau ke­pu­rę.