Gimsta filmas apie 1992-ųjų Lietuvą

Gimsta filmas apie 1992-ųjų Lietuvą

Gims­ta fil­mas apie 1992-ųjų Lie­tu­vą

Va­kar pra­si­dė­jo nau­jo lie­tu­viš­ko il­ga­met­ra­žio vai­dy­bi­nio fil­mo „Ste­buk­las“ fil­ma­vi­mo dar­bai. Sce­na­ri­jaus au­to­rė ir re­ži­sie­rė Eg­lė Ver­te­ly­tė, kar­tu su pro­diu­se­riu Lu­ku Tri­mo­niu su­bū­rė tarp­tau­ti­nę ki­no ko­man­dą, ku­ri šiuo me­tu fil­ma­vi­mo dar­bus pra­de­da Lie­tu­vo­je, o vė­liau kel­sis į Bul­ga­ri­ją.

Ak­to­rių žvaigž­dy­nas

Tra­gi­ko­miš­ka ki­no dra­ma žiū­ro­vus per­kels į ne­to­li­mą Lie­tu­vos praei­tį – veiks­mas vyks ne­di­de­lia­me mies­te­ly­je 1992 me­tais. Lie­tu­va sken­di eko­no­mi­nė­je kri­zė­je. Ire­na, vie­ti­nės kiau­lių fer­mos ve­dė­ja, ne­sėk­min­gai ban­do iš­lai­ky­ti kiau­lių fer­mą ir sa­vo dar­bi­nin­kus. Ta­čiau si­tua­ci­ja pa­si­kei­čia, kai vie­ną die­ną į kai­mą at­va­žiuo­ja ža­vus ame­ri­kie­tis...

Ire­nos vaid­me­nį at­liks ak­to­rė Eg­lė Mi­ku­lio­ny­tė, o ame­ri­kie­čio Ber­nar­do – JAV lie­tu­vis, Ho­li­vu­do ak­to­rius Vy­to Ru­gi­nis. Fil­me vai­dins len­kų ki­no žvaigž­dė Da­nie­lius Olb­rychs­kis bei Lie­tu­vos ki­no ir teat­ro ak­to­rius And­rius Bia­lob­žes­kis.

Idė­ja vys­ty­ta aš­tuo­ne­rius me­tus

E. Ver­te­ly­tė „Ste­buk­lo“ idė­ją pra­dė­jo įgy­ven­din­ti dar 2008-ai­siais.

„Nuos­ta­bus jaus­mas, kai idė­ja po tru­pu­tį pra­de­da įgau­ti kū­ną ir prie jos pri­si­de­da tiek šau­nių ir pro­fe­sio­na­lių žmo­nių, – sa­kė re­ži­sie­rė. – Kol fil­mas ku­ria­mas, jo for­ma nie­kad ne­bū­na vien­ti­sa – ji nuo­lat kei­čia­si, žmo­nės, ku­rie pri­si­jun­gia prie ko­man­dos, vis at­ne­ša kaž­ką nau­ja.“

Re­ži­sie­rė E. Ver­te­ly­tė bai­gė is­to­ri­jos stu­di­jas Vil­niaus uni­ver­si­te­te. Vė­liau pa­su­ko į ki­ną – bai­gė Eu­ro­pos ki­no ko­le­džą Da­ni­jo­je bei sce­na­ri­jaus ra­šy­mo ma­gist­ran­tū­ros stu­di­jas vie­no­je ge­riau­sių Eu­ro­pos ki­no mo­kyk­lų – Na­cio­na­li­nė­je ki­no ir te­le­vi­zi­jos mo­kyk­lo­je Lon­do­ne.

Re­ži­sie­rė iš­gar­sė­jo tarp­tau­ti­nio pri­pa­ži­ni­mo su­lau­ku­siu do­ku­men­ti­niu fil­mu „UB La­ma“, ku­rį su­kū­rė sa­va­no­riau­da­ma Mon­go­li­jo­je. Grį­žu­si į Lie­tu­vą dir­bo prie įvai­rių ki­no ir te­le­vi­zi­jos pro­jek­tų, kar­tu su pro­diu­se­riu L. Tri­mo­niu įkū­rė ki­no ga­my­bos kom­pa­ni­ją „In Script“.

Tri­jų ša­lių bend­ra ga­my­ba

„Ste­buk­las“ – tai pir­ma­sis bend­ras Lie­tu­vos ("In Script") ir Bul­ga­ri­jos ("Geo­po­ly") ki­no pro­jek­tas, bend­ra­dar­biau­jant su Len­ki­ja ("Or­ka").

Fil­mo pro­diu­se­ris L. Tri­mo­nis džiau­gia­si, kad fil­mas tu­ri pui­kų sce­na­ri­jų ir jo per­kė­li­mui į ek­ra­ną pa­vy­ko su­bur­ti stip­rią tarp­tau­ti­nę kū­ry­bi­nę ir ga­my­bi­nę fil­mo gru­pę.

„Šian­dien – ypa­tin­ga die­na, ta­čiau ma­no dar­be ji yra tik ke­lio vi­du­rys. Iki fil­mo pa­si­ro­dy­mo dar li­ko dau­giau nei me­tai, per juos dar lau­kia daug iš­šū­kių, – sa­kė pro­diu­se­ris. – Ar­ti­miau­sias jų – pro­jek­tu su­do­min­ti Lie­tu­vos įmo­nes, ku­rios ga­li pa­si­nau­do­ti mo­kes­ti­ne leng­va­ta.“

Fil­mo pa­ren­gia­muo­sius ir ga­my­bos dar­bus iš da­li­es fi­nan­suo­ja „ME­DIA“ pro­gra­ma, Lie­tu­vos ki­no cent­ras, Bul­ga­ri­jos ki­no cent­ra­s ir Eu­ro­pos ki­no rė­mi­mo fon­das „Eu­ri­ma­ges“.

Fil­mo prem­je­ra nu­ma­to­ma 2017 me­tais.

Pau­liaus Ga­siū­no nuo­tr.

Re­ži­sie­rė Eg­lė Ver­te­ly­tė.

IN SCRIPT nuo­tr.

Aktorius Da­nie­lius Olb­rychs­kis.

Ak­to­rius Vy­to Ru­gi­nis.

Ak­to­rė Eg­lė Mi­ku­lio­ny­tė.

Pro­diu­se­ris Lu­kas Tri­mo­nis.

Ak­to­rius And­rius Bia­lob­žes­kis.