Giedrė Čepaitienė apie Zanavykiją kalba zanavykų lūpomis

Ievos SLONKSNYTĖS nuotr.
Profesorė Giedrė Čepaitienė pristatė knygą „Zanavykija zanavykų lūpomis“.

Sausio 18 dieną Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje prof. dr. Giedrė Čepaitienė pristatė naujausią savo knygą „Zanavykija zanavykų lūpomis“.

Knygoje rašoma apie Zanavykijos kraštovaizdį, istoriją, žmonių būdą ir papročius, buitį, kalbėseną ir pirmąsias zanavykų knygas. Didžioji knygos dalis atspindi XIX amžiaus Zanavykiją. Autorė remiamasi P. Bučio, J. Staugaičio, J. Jablonskio, P. Mašioto, P. Orintaitės, A. Bernoto, J. Pikčilingio ir kt. tekstais.

Renginį moderavo literatūrologė doc. dr. Dalia Jakaitė, koncertavo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos kanklininkų ansamblis (vadovė Regina Vaišnorienė). Knygos pristatymo metu veikė menininkės Lolitos Putramentienės-Brazos ekslibrisų paroda „Zanavykų krašto žmonėms“.

Lietuvių kalbininkei, pedagogei, profesorei G. Čepaitienei visą laiką rūpėjo gimtoji Zanavykija, todėl su šiuo kraštu sietina ne viena jos ar kartu su bendraautoriais parengta knyga: „Zanavykų šnektos žodynas“ (3 tomai), „Atsiminimai apie Joną Jablonskį“ (su Lione Lapinskiene, 2011), „Kudirkos Naumiestis: praeitis ir dabartis“ (su Romu Treideriu, 2015), jos sudaryta pirmojo lietuvių sociologo Prano Dielininkaičio, kilusio iš Kudirkos Naumiesčio ir apgynusio disertaciją Sorbonoje, knyga „Mokyklos laisvė ir valstybė“ (2000).

Profesorė yra parengusi ir lietuvių kalbos vadovėlių VII–VIII (su Elena Palubinskiene) ir XI–XII klasėms (su Kazimieru Župerka), monografiją „Lietuvių kalbos etiketas: semantika ir pragmatika“ (2007).

2010 metais G. Čepaitienė apdovanota Jono Jablonskio premija.