„Geto dainos“ priminė netektis ir žadino viltį

Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.
„Laiptų galerijoje“ koncertavo svečiai iš Izraelio – jidiš dainų atlikėja Gita-Enta Broydy ir kompozitorius Igoris Jakovlevas.

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena, sausio 27-oji, Šiaulių kultūros centre „Laiptų galerija“ paminėta koncertu „Geto dainos“. Programą atliko svečiai iš Izraelio – jidiš dainų atlikėja Gita-Enta Broydy ir kompozitorius Igoris Jakovlevas. Renginio iniciatorius – Šiaulių apskrities žydų religinės bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis.

„Neįmanoma nusakyti jausmo, kuris apima, kai bandai bent įsivaizduoti tą būseną: tavo vaikai, tavo šeima žūsta tik dėl to, kad yra žydų tautybės. Neįmanoma to suprasti. Laimė, kad mūsų krašte atsirado drąsių žmonių, kurie bent vienam kitam padėjo išsigelbėti. „Laiptų galerija“ yra surinkusi per 20 gelbėtojų istorijų. Tikimės šiais metais išleisti knygą „Gyvenimo istorijos“, kad pagerbtume tuos, kurie pavojaus akimirką pasirinko meilę ir žmoniškumą“, – sakė Diana Martinaitienė, laikinoji galerijos vadovė.

„Kad tragedija, palietusi kiekvieno iš mūsų šeimas, nesikartotų, negalime būti abejingi. Milijonų nužudytųjų atminimas įpareigoja mus ne tik prisiminti, bet ir kalbėti. O kas gali kalbėti įtaigiau negu menas?“ – retoriškai klausė S. Kerbelis.

Atlikėjų dainose atsispindėjo štetlo prisiminimai, meilė, viltis, praradimo skausmas, našlaičio išgyvenimai... Skambėjo nuo švelnios lopšinės, amžinos jaunuolių meilės pažado iki skaudžios maldos. Koncerto kulminacija tapo Igorio ir Gitos duetas „Rahem! Viešpatie, pasigailėk! Pasirūpink mano Jeruzale, mano žmonėmis, mumis visais!“

Sausio 26 dieną Gita-Enta Broydy ir Igoris Jakovlevas dalyvavo vakare-koncerte „Daugiau niekada“ Pakruojo sinagogoje.