Gėlėtą madą žydinčiame Burbiškio dvare pristatys kolekcininkas Aleksandras Vasiljevas

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje eksponuojama paroda „Gėlės ir mada“.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) skleidžiasi įmantriausios gėlės – nuo birželio 6 dienos eksponuojama paroda „Gėlės ir mada“ iš mados istoriko, kolekcininko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos.

Birželio 11 dieną 13 valandą parodą Burbiškio dvare pristatys pats kolekcijos savininkas A. Vasiljevas, visuomet įtraukiamai ir su humoru pasakojantis mados istoriją ir įdomybes. Į susitikimą būtina išankstinė registracija telefonu 8611 12051.

Parodoje „Gėlės ir mada“ eksponuojama per 40 vyriškos, moteriškos ir vaikiškos XVIII a. pabaigos – XX a. I pusės aprangos komplektų iš JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir kitų šalių. Lankytojams pristatoma ir per 100 minėto laikmečio aksesuarų (papuošalų, skrybėlaičių, rankinių, skėčių ir kt.) bei keliolika dailės kūrinių.

Paroda natūraliai įsilieja į Burbiškio dvaro istorijos muziejaus rūmų interjerą ir ekspoziciją. Įvairiaspalvės gėlės žydi ne tik parodos eksponatuose, bet ir išpuoselėtose Burbiškio dvaro erdvėse – parke, lysvėse, klombose.

Parodoje „Gėlės ir mada“, pasak A. Vasiljevo, pristatomas nuostabus laikotarpis, kai žmonės daugiau galvojo apie savo sodus, o ne apie svetimas teritorijas.

Ryškiausi gėlių mados laikotarpiai buvo XVIII ir XIX amžiai – rokoko, neoklasicizmo, romantizmo stiliai, Viktorijos laikotarpis. Šiuo periodu ypač daug laiko buvo skiriama siuvinėti rankomis. Gėlių motyvai siuvinėti ant rankinių, šilkinių piniginių, avalynės, kojinių, skėčių, šalikėlių ir skarelių, laikotarpiui ypač būdingi rožių motyvai.

Visgi gėlės ne visada teikdavo džiaugsmą – norint išgauti žalią spalvą, naudotas nuodingas arsenikas, nusinešęs ne vieną gyvybę. Išgelbėjo Didžiojoje Britanijoje išrasti nekenksmingi cheminiai anilino dažai, paįvairinę mados pasaulio spalvų paletę ir praplėtę tonų gamą.

Po 1889 metų į madą palaipsniui atėjo Art Nouveau arba Secesijos stilius. Gėlių raštų ir ornamentų tonai pasikeitė į žalsvus, melsvus ir pilkšvus atspalvius. Ypač vertinamos japoniškos chrizantemos, Tolimųjų Rytų irisai, nasturtės ir aguonos. Aleksandro Vasiljevo fondo kolekcijoje saugoma daug šio laikotarpio, trukusio iki 1914 metų, suknelių ir daiktų.

XX amžiaus pradžioje gėlių motyvai daugiausia naudoti kuriant šukas, sagtis, diademas, seges – tai atskleidžia ir keletas parodoje eksponuojamų dailės kūrinių.

Po Pirmojo pasaulinio karo gimsta naujas stilius – Art Deco, jis tęsėsi nuo 1919 iki 1939 metų. Į madą ateina geometrija, o kartu su ja – gėlių simetrija. Madingi egiptietiški lotosai, apvalios daugiažiedės rožės, ramunės ir sukulentai.

Praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje išpopuliarėja marginti dirbtinio šilko – viskozės – audiniai su gėlių motyvais. Madingos hortenzijos, kalijos, kaktusai. Kepuraitės puoštos gėlių puokštėmis, rankinės-delninės dekoruotos gėlėmis.

„Parodoje eksponuojamas laikotarpis baigiasi Antruoju pasauliniu karu, tad lieka neapžvelgtas itin žydintis pokario laikotarpis, vadinamas „New look“. Bet visada atminkite, kad kiekvienas karas būtinai baigiasi taika!“ – teigia A. Vasiljevas.

Paroda „Gėlės ir mada“ Burbiškio dvare veiks iki spalio 1 dienos, o rudeninės gėlės žydės dar ilgiau.

A. Vasiljevo kolekcijos pristatymai Burbiškio dvare jau tampa gražia vasaros pradžios tradicija. Pernai dvare eksponuota paroda „Dvaro pramogos. Vasara dvare“, užpernai – „Dvaro pramogos. Medžioklė“, 2020 metais – „Dvaro elegancija“.