Galerijoje apsigyveno lėlės

Galerijoje apsigyveno lėlės

Galerijoje apsigyveno lėlės

Šiaulių meno galerijoje „Akis“ atidaryta panevėžietės menininkės Ritonės Klizienės lėlių paroda. Šios menininkės darbų kitur neišvysi — jau antrąją parodą kūrėja pristato tik Šiauliuose.

Angelė MOCKUTĖ

angele@skrastas.lt

Penkias teatrališkas, ryškių charakterių damas R. Klizienė kūrė dvejus metus. Ji nustebo kartą išgirdusi, jog lėlę galima padaryti per keletą savaičių.

„Man tai nesuvokiama. Ilgas kūrybos procesas: iš plonos vielos pasidarau karkasą, prie jo tvirtinu iš vatalino siūtus trikampius ir juos aplipdau daugybe papje mašė sluoksnių. Ant kiekvieno sluoksnio dedama marlė. Sukietėjusios dalys gruntuojamos, lakuojamos, tapomos. Tada aprengiu tiuliu“, — kūrybos procesą papasakojo menininkė.

Lėlių veidai išskirtiniai, panašūs į žirgo galvą. Toks yra R. Klizienės sumanymas — kurti ne tikrovišką moterį, o tarsi nevaldomą žirgą. Neatsitktinai ir lėlių plaukai yra iš arklio ašutų.

Kaip gimsta mintis, menininkė ir pati nežino. Kartais idėją padiktuoja audinys. Darbų eskizų nedaro. Lėlės gimsta tyloje. Kūrėjai svarbu, kad jos išskiritnio dizaino ir charakterio lėlės apsigyventų geruose namuose. Pati pasiliko vienintelę lėlę iš pirmosios parodos.

Menininkei lėlės nėra pagrindinis pragyvenimo šaltinis, todėl ji sau leidžia lėles popinti.

Paklausta, kodėl parodomis lepina taip retai, kukli menininkė atsakė: „Man nebūtina, kad apie mane žinotų“. Iš kuklumo ji net Panevėžyje nerengia parodų ir abejoja, ar ją pažįsta kaip lėlininkę — ji žinoma kaip Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro dailininkė-dekoratorė.

LĖLININKĖ: Menininkė Ritonė Klizienė lėles kurti ėmėsi prieš dešimtmetį. Ji savęs be tokios malonios draugijos neįsivaizduoja.

DAMA: Kiekviena lėlė turi savo charakterį ir tarsi saugo paslaptį.

RUNĖ: Menininkė mėgsta žaisti vardais. Runė gimė iš žodžio ramunė.

 

Jono TAMULIO nuotr.