Galerijoje — pasakų metas

Galerijoje —  pasakų metas

Galerijoje — pasakų metas

Šiaulių dailės galerijoje sklando pasakų aura. Ryškiaspalviai, sodrūs paveikslai iliustruoja pasaką „Gyvasis vanduo“. Apie pasakiškus, lietuvių liaudies motyvais tapytus paveikslus kalbamės su jų autore Vita Žabarauskaite.

Eglė DEKSNYTĖ

redakcija@skrastas.lt

— Kelinta tai jūsų asmeninė paroda?

— Kiek aš priskaičiuoju, tai turbūt jau 73. Bet buvo didelių, mažų, teminių, kamerinių — labia skitringos tos parodos. Ši paroda yra gan didelė, eksponuojama net 40 darbų.

— Šiuose paveiksluose naudojate lietuvių liaudies pasakų motyvus.

— Liaudies pasakas aš iliustruoju ne pirmą kartą. Kadaise tapiau Oskaro Milašiaus lietuviškų pasakų versiją akvarele. Galbūt aš grįžau prie tų temų, kurių motyvais aš dirbau prieš kokius 20 metų. Tai, kas yra nacionalu, lietuviška, man nėra nepriimtina. Aš dažnai grįžtu prie tų motvų ir tapyboje.

— Kam seka Jūsų pasakos?

— Visiems. Lankosi ir vaikai, ir vyresnieji, ir dailininkai, ir skirtingo išsilavinio žmonės. Bet šiaip vaikai, mano darbas su jais stipriai įtakojo mano tematikos pasirinkimą. Galbūt sąmoningai ar pasamoningai, bet įtakojo.

— Kokiam meno stiliui save priskirtumėt?

— Nedirbu vienu stiliumi. Bet vis tiek niekas nesumaišo, kad tai kieno kito darbai. Aš galiu ir abstrakčiai dirbt, ir su motyvu, galiu keisti technikas. Manau dirbti vienu stiliumi yra neįmanoma. Vis dėlo yra bruožas, jungiantis visus mano darbus — ekspresija.

— Koks išskirtinis Vitos Žabarauskaitės tapybos bruožas?

— Turiu tą tokį „tekantį“ potepį, mėgstu derint kontrastingas spalvas. Nemėgstu “pelėsinių“, tamsių darbų. Linkstu prie sodresnių spalvų, tvirtų, žemiškų.

— Kodėl pasirinkote būtent Šiaulių dailės galeriją savo darbams eksponuoti?

— Aš buvau pakviesta padaryti parodą čia. Šioje galerijoje buvo mano 5 didelės ir pora mažesnių parodų. Tradiciškai tai yra man parankiausia galerija geografiniu požiūrių. Be to labai daug gyvenimo momentų yra susiję su šia galerija. Būtent už šioje galerijoje eksponuotus darbus aš gavau premijas, čia mano toks pirminis taškas.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.