Galerija „Pietinia promenada“ atvira visą parą

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaurės Lietuvos kolegija Statybininkų gatvėje atidarė galeriją „Pietinia promenada“.
Šiauliuose, Tilžės ir Statybininkų gatvių sankirtoje, Šiaurės Lietuvos kolegija atidarė galeriją po atviru dangumi „Pietinia promenada“. Pirmoji ekspozicija – moksleivių fotografijų paroda „Per gyvenimą – su šypsena“.

„Sumanymą seniai turėjome. Liaudyje Pietinio gatvė, kur yra pėsčiųjų ir dviračių dalis, nuo Aukštabalio iki Gegužių gatvės, taip ir vadinama – „Pietinia promenada“. O Šiaurės Lietuvos kolegija yra prie tos promenados. Turime mintį ją visą įveiklinti, padaryti aktyvią. Galbūt galėtų būti ir mažoji architektūra – daug idėjų turime. Čia – viena iš idėjų ir pati pirmoji“, – sako Dainora Samčenkienė, Šiaurės Lietuvos kolegijos projektų vadovė.

Dėl pavadinimo buvo kalbėta ir su rašytoju Rimantu Kmita, romano „Pietinia kronikas“ autoriumi, jis pritarė sumanymui.

Galerija lauke, sako D. Samčenkienė, atliepia ir dabartinį laikmetį – menas gali būti pasiekiamas saugiai bet kuriuo paros metu, ypač, kai galerijos, muziejai jau ilgą laiką dėl karantino neveikia.

„Parodos idėja – kad ji būtų atvira bet kada – praeinančiam, pravažiuojančiam su riedučiais, dviračiais, mamai su vežimėliu ar stabtelint automobilyje, nes šalia yra sankryža. Darbai dideli matosi ir iš automobilio“, – sako D. Samčenkienė.

Pirmoji galerijos „Pietinia promenada“ pristatoma paroda – „Per gyvenimą – su šypsena“.

Fotografijas eksponuoja Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus multimedijos paslaugų teikėjo tęstinės programos mokinės Gitana Evseičikaitė, Ligija Valterė, Gerda Simonavičiūtė, parodos kuratorė pedagogė Rita Misiulienė.

Ekspozicijoje – antotacinis- informacinis stendas ir šešios didelio formato fotografijos: vertikalūs darbai yra 1,21x1,5 m (1,8kv. m), horizontalūs – 2,5x1,21 m (3kv. m).

Nespalvotas fotografijas jungia šypsenos.

Galerijoje „Pietinia promenada“ savo darbus galės eksponuoti visi kuriantys, nebūtinai profesionalai. Tai – erdvė miestiečių kūrybai.

Pirmoji paroda „Per gyvenimą – su šypsena“ turėtų veikti iki balandžio mėnesio. Tolimesnio parodų sąrašo dar nėra, tad D. Samčenkienė kviečia kūrybingus miestiečius su ja susisiekti elektroniniu paštu dainora@slk.lt.

„Galeriją norėtumėme plėsti, – svarsto D. Samčenkienė. – Galbūt į Tilžės gatvę, gal į Lieporių parką, gal į Dainų parką. Čia reikės derinti su miesto architektais, kurie matys, kas būtų tinkama.“

Šiaurės Lietuvos kolegija parodas nuolat rengia ir pastato vidaus erdvėse.

Šiuo metu eksponuojama Živilės Žostautienės tapybos paroda „Arčiau širdies“, bet dėl karantino jos lankyti negalima.