„Fringe“ festivalis sujungė skirtingų šalių menininkus

„Fringe“ festivalis sujungė skirtingų šalių menininkus

„Frin­ge“ fes­ti­va­lis su­jun­gė skir­tin­gų ša­lių me­ni­nin­kus

Tris sa­vait­ga­lio die­nas, nuo rugp­jū­čio 11-os iki 13-os, Ža­ga­rė (Joniškio r.) ta­po įvai­rių pa­sau­lio ša­lių me­ni­nin­kų sos­ti­ne, ku­rio­je skam­bė­jo skir­tin­gų sti­lių mu­zi­ka, sa­vo ge­bė­ji­mus de­monst­ra­vo šo­kio meist­rai, į slė­pi­nin­gą vai­dy­bos pa­sau­lį kvie­tė teat­ra­lai, tarps­dis­cip­li­ni­nių me­nų at­sto­vai kū­rė ins­ta­lia­ci­jas, į ku­rias su­si­jun­gė vie­tos gy­ven­to­jų pri­si­mi­ni­mai, nie­ka­da ne­vys­tan­čių vyš­nių žie­dais ap­si­py­lė pa­sta­tas gre­ta mies­to aikš­tės. Ant­ra­sis „Frin­ge“ (lie­tu­viš­kai – pa­ri­bys) fes­ti­va­lis, ini­ci­juo­tas iš Ang­li­jos prieš ke­le­rius me­tus į Ža­ga­rę at­si­kė­lu­sios gy­ven­ti Sa­rah Mit­ri­kės, tu­ri se­nas tra­di­ci­jas ki­to­se pa­sau­lio ša­ly­se.

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Da­ly­va­vo 25 kū­rė­jai

Ža­ga­rė sa­vait­ga­lį ta­po sa­vo­tiš­ka pa­sau­lio me­ni­nin­kų suei­ga, ku­rio­je da­ly­va­vo 25 kū­rė­jai iš Lie­tu­vos, Jung­ti­nės Ka­ra­lys­tės, Ai­ri­jos, Por­tu­ga­li­jos, Lat­vi­jos, Suo­mi­jos, Pie­tų Ko­rė­jos, Veng­ri­jos, Bul­ga­ri­jos, Ru­mu­ni­jos, Če­ki­jos, Bel­gi­jos, Ja­po­ni­jos, Olan­di­jos, Vo­kie­ti­jos ir Pran­cū­zi­jos.

Pir­mie­ji me­ni­nin­kai pra­dė­jo rink­tis dar li­kus sa­vai­tei iki fes­ti­va­lio pra­džios. Jie ruo­šė­si sa­vo kū­ry­bos pa­grin­di­nių fes­ti­va­lio ren­gi­nių die­no­mis pri­sta­ty­mui, bend­ra­vo su ža­ga­rie­čiais, įtrauk­da­mi juos į kū­ry­bi­nius su­ma­ny­mus.

Me­ni­nin­kė iš Lat­vi­jos Eva Ve­ve­re Jo­no Avy­žiaus vie­šo­sios bib­lio­te­kos Ža­ga­rės fi­lia­le 9–14 me­tų vai­kams su­ren­gė vie­nos die­nos kny­gų iliust­ra­vi­mo dirb­tu­ves, į ku­rias su­si­rin­ko apie 30 da­ly­vių. Ji da­ly­va­vi­mą fes­ti­va­ly­je sa­kė lai­kan­ti iš­šū­kiu ir pa­grin­di­nė­je programoje pri­sta­tė vaiz­do kū­ri­nį „Cir­ca“, su­kur­tą bend­ra­dar­biau­jant su cho­reog­ra­fe Fa­ve­la Ve­ra Or­tiz, jau eks­po­nuo­tą Lat­vi­jos na­cio­na­li­nia­me dai­lės mu­zie­ju­je.

Kū­rė­jas iš Veng­ri­jos Szi­ge­ti G Cson­gor iš ne­be­nau­do­ja­mų te­le­vi­zi­jos an­te­nų su­kū­rė ins­ta­lia­ci­ją, sim­bo­li­zuo­jan­čią izo­lia­ci­jos ir bend­ra­vi­mo sim­bio­zę. Ta­das Vincaitis–Plūgas ant pa­sta­to gre­ta kul­tū­ros cent­ro iš­purš­kė pano–neofreską su Ža­ga­rės ak­cen­tu – vyš­nių žie­dais.

Pa­tir­tys ir iš­šū­kiai

Šar­ka Za­hal­ko­va iš Če­ki­jos su­kū­rė pės­čių­jų ta­ką Ža­ga­rė­je, pa­grįs­tą vie­ti­nių gy­ven­to­jų pri­si­mi­ni­mais bei as­me­ni­ne sa­vo pa­tir­ti­mi. Kad ga­lė­tų sa­vo su­ma­ny­mą įgy­ven­din­ti, ji vie­ną po­pie­tę ža­ga­rie­čius pa­kvie­tė su­si­tik­ti ir pa­pa­sa­ko­ti apie mė­gia­miau­sias Ža­ga­rė­je vai­kys­tės vie­tas, ko jie il­gi­si da­bar ir ko trūks­ta, kur ieš­ko ra­mu­mos. Pa­gal at­sa­ky­mus bu­vo su­kur­tas tri­jų kryp­čių ta­kas nuo dva­ro rū­mų iki Žvel­gai­čių eže­ro, jis pa­žy­mė­tas spe­cia­lio­mis rau­do­nai bal­to­mis ro­dyk­lė­mis ant pa­sta­tų, me­džių, ki­tų ob­jek­tų.

Kū­rė­ja Csen­ge Ko­lozs­va­ri pa­grin­di­nė­je fes­ti­va­lio pro­gra­mo­je pa­tei­kė vaiz­do kū­ri­nių se­ri­jas „TIK­RA ne­tik­ra“, su­kur­tas Ža­ga­rė­je, ku­rio­se siek­ta su­griau­ti kas­die­nius žmo­gaus įpro­čius ir pa­ska­tin­ti su­telk­ti dė­me­sį į tuos kas­die­ny­bės da­ly­kus, ku­rių pa­pras­tai ne­pas­te­bi­me.

Kraš­tie­tė Joa­na Ge­la­žy­tė ir vil­nie­tė me­ni­nin­kė Jus­ti­na Chris­taus­kai­tė pa­kvie­tė į pa­ro­dos „Anū­kai, rū­bai, se­ne­liai“ pri­sta­ty­mą, ku­rio­je bu­vo ga­li­ma pa­ma­ty­ti anū­kus, fo­tog­ra­fuo­tus vil­kin­čius se­ne­lių dra­bu­žiais bei iš­girs­ti gar­baus am­žiaus ža­ga­rie­čio Juo­zo Bū­zo fil­muo­tus pri­si­mi­ni­mus.

Iš­kir­ti­niai šo­kė­jai ir teat­rai

Į teat­ro pa­sau­lį ve­dė „Kny­gos teat­ras“, ro­dęs spek­tak­lį „Pa­kal­nu­čių me­tai“ pa­gal Jur­gos Iva­naus­kai­tės no­ve­les, „Teat­riu­kas“ vai­kus su­pa­žin­di­no su se­nu žai­di­mu „Ža­lia gy­va“, pa­gal ku­rį ir su­kur­tas pa­sta­ty­mas.

Ko­me­di­jos teat­ras „Ner­ten“ iš Lat­vi­jos fes­ti­va­ly­je kū­rė šiuo­lai­ki­nio pa­sau­lio ab­sur­diš­ku­mą ref­lek­tuo­jan­tį etiu­dų pa­si­ro­dy­mą. „Teat­ro­nas“ į Ža­ga­rę at­ve­žė fi­zi­nę ko­me­di­ją apie kū­no bai­mes.

Net­rū­ko ins­ta­lia­ci­jų ir per­for­man­sų, šeš­ta­die­nį su­reng­tas jau tra­di­ci­nis blusų turgus, vy­ko va­sa­ros pra­džio­je vy­ku­sio­se dirb­tu­vė­se at­nau­jin­tų se­nų rū­bų pri­sta­ty­mas, lė­li­nin­kė Auš­ra Pet­raus­kie­nė, fo­tog­ra­fa­vu­si se­nas ža­ga­rie­čių lė­les, prieš vi­dur­nak­tį pa­kvie­tė į jų še­šė­lių teat­rą.

Sa­vi­tą šo­kio tech­ni­ką de­monst­ra­vo ko­rė­jie­tis Woo­gu­ru, ja­po­nas Ken­zo Ku­su­da, mies­to aikš­tė­je ak­ro­ba­ti­nius ju­de­sius at­li­kę šo­kio gim­nas­tai, šo­kio teat­ras iš Klai­pė­dos „PA­DI PA­DI fish“, pa­sa­ko­jęs apie žmo­gaus ta­pa­ty­bės paieš­kas ir pa­tir­tis vi­suo­me­nė­je, Ju­dith Le­sur, o kul­mi­na­ci­ja ta­po prieš dve­jus me­tus fes­ti­va­ly­je pa­si­ro­džiu­sio ir vėl į jį su­grį­žu­sio ži­no­mo Kau­no šiuo­lai­ki­nio šo­kio teat­ro „Au­ra“ pa­si­ro­dy­mas, pra­si­dė­jęs dva­ro rū­mų te­ra­so­je ir per­si­kė­lęs į vidų iš kar­to net į pen­kias me­nes, ku­rio­se vie­nu me­tu žiū­ro­vų dė­me­sį kaus­tė ne­ti­kė­tų mu­zi­ki­nių są­skam­bių ir šo­kio sin­te­zė.

Šiuo­lai­ki­nė kul­tū­ra pa­sie­kia­ma ir pe­ri­fe­ri­jo­je

„Ža­ga­rės „Frin­ge“ fes­ti­va­lis yra ga­li­my­bė pa­ro­dy­ti, kad šiuo­lai­ki­nė kul­tū­ra pa­sie­kia­ma ne tik di­džiuo­siuo­se Lie­tu­vos mies­tuo­se, bet ir ša­lies pa­kraš­čiuo­se“, – įsi­ti­ki­nu­si fes­ti­va­lio ini­cia­to­rė ir va­do­vė, Ža­ga­rė­je gy­ve­nan­ti ang­lė Sa­rah Mit­ri­kė.

Ji sa­kė, kad ant­ra­sis fes­ti­va­lis nuo pir­mo­jo ski­ria­si: vie­tos bend­ruo­me­nei jau ne­be­rei­kia aiš­kin­ti, kas tai yra. Žmo­nės ži­no ren­gi­nio idė­ją, mie­lai lan­ko­si pa­ro­do­se, spek­tak­liuo­se, mu­zi­ki­niuo­se pa­si­ro­dy­muo­se. Be to, be­ne pir­mą kar­tą jie pa­tys ak­ty­viai pa­reiš­kė no­rą da­ly­vau­ti Gem­mos Riggs ir Lau­ros Murp­hy cho­reog­ra­fi­nia­me vaiz­do fil­ma­vi­me na­mų ap­lin­ko­je, ne­rei­kė­jo ieš­ko­ti, pra­šy­ti, temp­ti už ran­kos.

„Frin­ge“ fes­ti­va­lių tra­di­ci­ja prieš 70 me­tų bu­vo pra­dė­ta Ško­ti­jo­je, kai aš­tuo­nios teat­ro gru­pės li­ko ne­pak­vies­tos pa­si­ro­dy­ti Edin­bur­go tarp­tau­ti­nia­me me­no fes­ti­va­ly­je. Nors ne­ta­po fes­ti­va­lio ofi­cia­lio­sios pro­gra­mos da­li­mi, at­li­kė­jai vis tiek su­ren­gė sa­vo pa­si­ro­dy­mus. Su kiek­vie­nais me­tais jų pa­se­kė­jų dau­gė­jo, su­si­for­ma­vo fringe‘rių ju­dė­ji­mas. Da­bar "Frin­ge" fes­ti­va­liai vyks­ta Eu­ro­po­je ir vi­sa­me pa­sau­ly­je, o Ža­ga­rės "Frin­ge" fes­ti­va­lis pri­sta­to jų dva­sią Lie­tu­vo­je.

Au­to­rės nuo­tr.

Me­ni­nin­kė Šar­ka Za­hal­ko­va (cent­re) iš Če­ki­jos ža­ga­rie­čius ve­dė pri­si­mi­ni­mų ta­ku.

Sa­rah Mit­ri­kė sa­kė, kad šį kar­tą jau žmo­nės ži­no, kas yra "Frin­ge" fes­ti­va­lis ir ne­rei­kia apie jį daug aiš­kin­ti.

Jus­ti­na Chris­taus­kai­tė prieš dve­jus me­tus Ža­ga­rė­je fo­tog­ra­fa­vo anū­kus su se­ne­lių rū­bais, o šie­met pri­sta­tė mi­nė­tų fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­dą.

Ta­do Vincaičio–Plūgo su­kur­tas gat­vės me­nas su vyš­nių žie­dų ak­cen­tu – ant pa­sta­to gre­ta kul­tū­ros cent­ro.

Šo­kio teat­ras iš Klai­pė­dos „PA­DI PA­DI fish“, pa­sa­ko­jęs apie žmo­gaus ta­pa­ty­bės paieš­kas ir pa­tir­tis vi­suo­me­nė­je, apie eti­ke­čių kli­ja­vi­mą, skirs­ty­mą į ka­te­go­ri­jas, iš­lai­kė įtam­pą per vi­sas 45 mi­nu­tes tru­ku­sį pa­si­ro­dy­mą.

Gat­vės gim­nas­tai iš Ma­žei­kių ne tik pa­tys pa­ro­dė su­ge­bė­ji­mus, bet ir pa­kvie­tė vi­sus no­rin­čius pri­si­jung­ti prie pu­sę va­lan­dos t­ru­ku­sios tre­ni­ruo­tės.

Ža­ga­rie­tės Si­mo­na (kai­rė­je) ir Vi­ka „blus­tu­ry­je“ pri­sta­tė va­sa­ros pra­džio­je vy­ku­sio­se dirb­tu­vė­se at­nau­jin­tus dė­vė­tus rū­bus.

Šiuo­lai­ki­nio šo­kio teat­ro „Au­ra“ na­riai iš kar­to šo­ko pen­kio­se dva­ro rū­mų me­nė­se, tad žiū­ro­vai ėjo iš vie­nos jų į ki­tą, kiek­vie­no­je ste­bė­da­mi vis ki­tų šo­kė­jų pa­si­ro­dy­mus.