Fotomenininkui išvažiuoti iš Lietuvos būtų bausmė

Fotomenininkui išvažiuoti iš Lietuvos būtų bausmė

Su Gataučių (Joniškio rajonas) Marcės Katiliūtės pagrindinės mokyklos mokiniais susitikęs šiaulietis fotomenininkas Ričardas Dailidė sakė, kad jam išvažiuoti iš Lietuvos visam laikui būtų didžiausia bausmė ir ragino jaunus žmones likti kurti gražesnę šalį. Menininkas vaikams pasakojo apie fotografijos istoriją, apie tai, kaip ji pakeitė pasaulį, demonstravo menines nuotraukas.
loretar@skrastas.lt

Svarbiausi dalykai

Fotomenininkas Ričardas Dailidė mokiniams sakė, kad gyvenime svarbiausi yra du dalykai: žmogus, su kuriuo gyvensi, ir profesija, kurią pasirinksi.
Menininkas, eksponavęs savo darbus daugelyje pasaulio šalių, įsitikinęs, kad išvykti visam laikui iš Lietuvos jam būtų didžiausia bausmė. Jis ragino mokinius nesižavėti svetimais kraštais, kur jau gerovė iš anksto sukurta, tačiau likti kurti gražesnę Lietuvą.
R. Dailidė pasakojo apie fotografijos istoriją ir jos reikšmę, Lietuvos menininkų pasiekimus.
Lietuvos fotomenininkai yra pelnę daug apdovanojimų tarptautiniuose konkursuose. Net aštuoni jų yra apdovanoti Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis.

Kartais reikia tiesiog fiksuoti gyvenimą

Kartais nereikia ieškoti nieko ypatingo, tiesiog fiksuoti gyvenimą, kaip tai darė Rimaldas Vikšraitis, fotografuodamas pavargusio kaimo realybę arba Aleksandras Macijauskas, savo fiksuotuose vaizduose ateities kartoms išsaugojęs tikro lietuviško turgaus dvasią su parduodamais gyvuliais, šurmuliu, muzikantais.
Fotomenininko teigimu, kūryba negali būti uždara, šventas reikalas yra ja pasidalinti su kitais.
R. Dailidė parodė įvairių autorių meninių nuotraukų. Jis vieną savo fotoalbumą „Laiko labirintuose“  dovanojo mokyklos bibliotekai, kitą – čia pat surengto vaikų žinių apie fotografiją patikrinimo nugalėtojui.


Autorės nuotr.


NUOTRAUKA: Fotomenininkas Ričardas Dailidė rodė sovietinei valdžiai buvusią nepriimtiną fotografiją, darytą viename mieste Rusijoje, kurioje Lenino paminklas stovėjo purvyne.
FOTOALBUMAI: Mokiniai susidomėję vartė menininkų fotoalbumus.