Fotomenininkų šeima surengė parodą

Fotomenininkų šeima surengė parodą

Fotomenininkų šeima surengė parodą

Vakar Šiaulių universiteto bibliotekos antrojo aukšto fojė atidaryta Valerijos Dichavičienės portretinių fotografijų paroda „Jos buvo, yra ir bus šalia mūsų“. Fotografė parodos atidaryme negalėjo dalyvauti, jos darbus pristatė vyras – fotomenininkas Rimantas Dichavičius.

Į Šiaulius R. Dichavičius dėl viso pikto, kaip pats sakė, atsivežė ir savo darbų: fotografijų iš ciklo „Žiedai tarp žiedų“ ir naujesnių kūrinių bei knygų. Trumpai pristatęs žmonos darbus, leidosi į prisiminimus apie nueitą sunkų ir ilgą kelią renkant medžiagą trijų tomų albumui „Laisvės paženklinti“.

Kalbėjusieji parodos atidaryme skyrė dėmesio ir žymaus fotomenininko, ir pagrindinei parodai – V. Dichavičienės fotografijoms, kuriose įamžintos žymios moterys: aktorės, dailininkės, muzikės, balerinos, režisierės, pedagogės.

Fotografės V. Dichavičienės kūryboje dominuoja portreto žanras, nors yra sukūrusi nemažai ir kitokių darbų: peizažų, natiurmortų.

Pasak menotyrininkės Editos Musneckienės, portretisčių moterų Lietuvoje nedaug. Nuo portretų kūrėjų vyrų jos skiriasi ypatingu jautrumu. Tai atsispindi ir V. Dichavičienės kurtuose portretuose.

Nespalvotos aštuntajame, devintajame dešimtmečiais darytos fotografijos spinduliuoja ramybę. „Vieni menininkai gaudo momentus, kiti režisuoja, ieško išskirtinės aplinkos, o V. Dichavičienė ieško pačios natūraliausios, ramios, gyvenimiškos portretuojamojo aplinkos“, – sakė E. Musneckienė.

Pagrindinė V. Dichavičienės profesija – bibliotekininkė. Nuo 1954 iki 1962 metų ji dirbo Šiaulių viešojoje (dabar Povilo Višinskio) bibliotekoje, nuo 1966 iki 1977 metų – Lietuvos nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje. Autorė yra surengusi 20 personalinių fotografijos parodų ir 9 piešinių parodas.

„Šiaulių krašto“ inf.

Jono TAMULIO nuotr.

PARODOS: Į Šiaulius, kuriuose prabėgo jaunystė, fotomenininkas Rimantas Dichavičius atvežė dvi parodas – savo ir žmonos. „Kad parodytume, kad senukai dar kruta, dar kažką veikia“, – juokavo menininkas.

MOTERYS: Valerijos Dichavičienės fotografijose įamžintos žymios moterys: aktorės, muzikės, dailininkės.