Fotomenininko Aleksandro Ostašenkovo paroda eksponuojama Seime

Fotomenininko Aleksandro Ostašenkovo paroda eksponuojama Seime

Fo­to­me­ni­nin­ko Alek­sand­ro Os­ta­šen­ko­vo pa­ro­da eks­po­nuo­ja­ma Sei­me

Vit­ra­žo ga­le­ri­jo­je (Sei­mo I rū­mai) vi­są lie­pos mė­ne­sį eks­po­nuo­ja­ma šiau­lie­čio fo­to­me­ni­nin­ko Alek­sand­ro Os­ta­šen­ko­vo fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­da „Bū­se­nos“.

Au­to­rius apie pa­ro­do­je pri­sta­to­mus dip­ti­kų cik­lo dar­bus sa­ko: „Bū­se­nos“ – lyg at­si­svei­ki­ni­mo laiš­kas, ku­rio tu­ri­nys ir pra­smė ad­re­suo­ti jau ki­tiems. Ja­me – kly­kian­ti rū­ke žu­vėd­ra, lie­taus purs­lai vai­kys­tės ba­lo­je, mi­ru­sio tė­vo pa­gal­vė, švie­sus še­šė­lis nuo aly­vų krū­mo, ki­no afi­ša iš praė­ju­sios epo­chos, tirps­tan­čios ant vei­do snai­gės...“

Me­no­ty­ri­nin­kė, fo­tog­ra­fi­jos ir dai­lės kri­ti­kė Ag­nė Na­ru­šy­tė pa­žy­mi, kad kiek­vie­ną „Bū­se­ną“ A. Os­ta­šen­ko­vas kom­po­nuo­ja iš dvie­jų vaiz­dų. Kar­tais ant­ra­sis vaiz­das pa­ty­li­na, pa­tvir­ti­na ar pa­kar­to­ja pir­mą­jį.

Šio­se fo­tog­ra­fi­jo­se ne­ver­ta ieš­ko­ti so­cia­li­nių ženk­lų, ta­pa­ty­bės iš­raiš­kų, įžy­mių vie­tų ar ki­tų reikš­min­gų ob­jek­tų, nes jo­se kaip poe­zi­jo­je ply­ti tik pa­ties fo­tog­ra­fo vi­di­nis pei­za­žas.

Au­to­rius jau yra su­ren­gęs 85 au­to­ri­nes pa­ro­das Lie­tu­vo­je ir už­sie­ny­je, da­ly­va­vo dau­giau kaip 170 na­cio­na­li­nių ir tarp­tau­ti­nių pa­ro­dų, pel­nęs per 70 ap­do­va­no­ji­mų. Įvai­rių fo­tog­ra­fi­jos kon­kur­sų lau­rea­tas, pa­ro­dų or­ga­ni­za­to­rius, žiu­ri na­rys, se­mi­na­rų da­ly­vis. 1999 me­tais jam su­teik­tas Tarp­tau­ti­nės me­ni­nės fo­tog­ra­fi­jos fe­de­ra­ci­jos fo­tog­ra­fo me­ni­nin­ko gar­bės var­das, 2008 ir 2014 me­tais – Šiau­lių mies­to kul­tū­ros ir me­no pre­mi­ja. 2005 me­tais su­teik­tas Lie­tu­vos me­no kū­rė­jo sta­tu­sas. 2009 me­tais už su­reng­tas pa­ro­das Lie­tu­vo­je ir už­sie­ny­je, pro­fe­si­nį meist­riš­ku­mą ir kū­ry­biš­ku­mą po­pu­lia­ri­nant Lie­tu­vos fo­tog­ra­fi­jos me­no tra­di­ci­jas ap­do­va­no­tas Šiau­lių ap­skri­ties vir­ši­nin­ko gar­bės ženk­lu „Už nuo­pel­nus Šiau­lių ap­skri­čiai“. 2013 me­tais už nuo­pel­nus Lie­tu­vos kul­tū­rai ir me­nui ap­do­va­no­tas Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Vy­riau­sy­bės kul­tū­ros ir me­no pre­mi­ja.

A. Os­ta­šen­ko­vo fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­dą „Bū­se­nos“ Vit­ra­žo ga­le­ri­jo­je ap­žiū­rė­ti ga­li­ma penk­ta­die­niais, at­vi­rų du­rų va­lan­dų me­tu nuo 11 iki 15 va­lan­dos.

Pa­gal lrs.lt inf.

Fo­to­me­ni­nin­kas Alek­sand­ras Os­ta­šen­ko­vas sa­vo dar­bais kal­ba apie gy­ve­ni­mą, kas­die­ny­bę, at­min­tį, mir­tį, am­ži­ny­bę ir vil­tį.