Fotografo pomėgiai – kolekcionuoti ir meistrauti

Fotografo pomėgiai – kolekcionuoti ir meistrauti

POMĖGIAI

Fotografo pomėgiai – kolekcionuoti ir meistrauti

Praną Rakicką iš Žagarės vietos gyventojai pažįsta kaip daugelį metų vietos fotoateljė dirbusį fotografą. Tačiau į pasaulį pro fotoobjektyvą žvelgiantis vyras turi ir kitų pomėgių.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Medžio darbai

Prieš kelias savaites Žagarėje per Švėtės upę iškilo jau antras seniūnijos bei gyventojų pastangomis perstatytas tiltas. Gyventojai sudėjo pinigų, dirbo žmonės, siųsti iš viešųjų darbų, ir savanoriai.

Nedaugelis žino, kad prie tilto statybų, jo konstrukcijų projektavimo prisidėjo buvęs fotografas Pranas Rakickas. Šį darbą jis perėmė iš tuo metu negalėjusio užbaigti rekonstrukcijos sumanytojo Egidijaus Ramučio. Dirbo pats, braižė, derino, kaip tiltas turėtų atrodyti, padėjo sūnus Mindaugas, tvirtinęs metalines atramas.

P. Rakicko kieme iškilo jo ir sūnaus rankomis statyta pavėsinė, namuose gėlės svyra nuo šeimininko tekintų stovų. Tekinti, įvairiomis įrėžomis puošti šluotų, vėliavų kotai, lazdos šio žmogaus rankose taip pat virsta dailiais, maloniais rankomis liesti daiktais.

Vienas didesnių meistro darbų – iš kietos kaip akmens juodojo ąžuolo medienos pagamintas masyvus stalas ir suolai. Stalą sudaro dvi dalys, sujungtos ne tiesiais, bet vingiuotais, minkštomis bangomis susieinančiais kraštais. Suolų atkaltės taip pat išpjaustytos, puoštos tekintais stulpeliais.

Šis komplektas akį traukia kaimynų Genovaitės ir Egidijaus Ramučių kieme.

Fotografija paskatino kolekcionuoti

P. Rakickas pasakoja pradėjęs rinkti senas, praeitimi ir nostalgija dvelkiančias nuotraukas, liudijančias krašto istoriją, vietos žmonių gyvenimą.

„Fotografuotis sovietiniais laikais žmonių ateidavo labai daug, kartais po šimtą per dieną. Nusidriekdavo ilgiausios eilės – vaikų, jaunų porų, pagyvenusių močiučių. O kur dar vestuvės, laidotuvės. Fotografinio popieriaus dėžėmis parveždavome, per mėnesį jis tirpte ištirpdavo. Paklausinėdavau ateinančių klientų, gal turi senoviškų nuotraukų. Taip pradėjau rinkti,“ – pasakoja fotografas.

Surinktas didelis archyvas: užfiksuotų žmonių portretų, architektūros, miestelio gyvenimo įvykių. Šių fotografijų P. Rakickas davė prieš gerą dešimtmetį leistai monografijai „Žagarė“. Vėliau jos gerokai papildė Krepšinio muziejaus įkūrėjo, daugelio albumų apie Joniškio rajoną sudarytojo Leono Karaliūno leidinius.

Sukaupta įvairių daiktų

Fotografijos – tik viena dalis senus laikus menančių daiktų, kūrinių.

Vieną po kito fotografas traukia albumus su kolekcionuojamomis monetomis bei popierinėmis kupiūromis. Yra caro laikų rublių, tarpukario Lietuvos litų, to paties laikmečio Latvijos latų, lenkiškų zlotų, senų dolerių, Danijos kronų, Japonijos jenų, įvairių jubiliejinių monetų ir kitų pinigų.

Iš buvusių Žagarės ir apylinkių įstaigų, pavyzdžiui, Žagarės spaustuvės, bibliotekos, darbuotojų kolekcionierius gavo antspaudų. Iš žmonių supirko senoviškų radijo aparatų, telefonų, patefonų, televizorių. „Šilelių“ turi nuo mažiausio, vos delno dydžio, iki didžiausio. Sukaupta nemaža kolekcija plokštelių.

Iš už spintos šeimininkas ištraukia lazdą, kurios viršuje pritvirtinti du atlenkiami „sparnai“. Sulenkus per juos gali perkišti ranką ir lazdą neštis ar pasiramsčiuoti. O pavargus „sparnus“ tereikia atlenkti ir gali prisėsti kaip ant taburetės.

„Kai prieš kelerius metus Vyšnių festivalio renginiai vyko ant Žvelgaičio kalno, išėjau su ta lazdele, kad galėčiau panorėjęs prisėsti. Pažįstami nesuprato, klausinėjo, gal su sveikata kas negerai?“ – šypsosi P. Rakickas.

Buvusiam fotografui ypač mieli senoviški fotoaparatai su dumplėmis, dėl kurių jie primena armonikas. Kai kurie šie šimtmečio senumo buvę technikos stebuklai – dar mediniai, JAV, Didžiosios Britanijos gamybos. Kai kurie – veikiantys, fotografo išbandyti.

Keletas jo daiktų eksponuojami ir visuomenininko Juozo Kazlausko įrengtoje ekspozicijoje seniūnijos pastate. Turėtų XIX amžiaus pabaigos–XX amžiaus pradžios Žagarėje veikusio Kunsmano bravoro alaus butelių P. Rakickas davė apie Lietuvos alaus bravorus leidinį rengiančiam žmogui.

Autorės nuotr.

POMĖGIAI: Buvęs fotografas turi ir kitų pomėgių – kolekcionavimą bei meistravimą iš medžio.

FOTOAPARATAI: Šie šimtmečio senumo buvę technikos stebuklai – JAV, Didžiosios Britanijos gamybos fotoaparatai dar veikia.

LAZDA: Ant šios lazdelės, atlenkus „sparnus“, galima ir prisėsti.

ALBUMAS: Fotografas turi sukaupęs didelę kolekciją senovinių nuotraukų.

BALDAI: Iš Egidijaus Ramučio (dešinėje) turėto juodojo ąžuolo medienos Pranas Rakickas pagamino masyvų stalą ir suolus.

SUOLAS: Suolas papuoštas rantytu atkaltės viršumi, dekoratyviniais stulpeliais.

TILTAS: Nedaugelis žagariečių žino, kad prie tilto per Švėtę statybų, jo konstrukcijų projektavimo prisidėjo buvęs fotografas, neseniai jubiliejų šventęs Pranas Rakickas.