Fotografijų paroda – „Impresijų krūvelė“

Fotografijų paroda – „Impresijų krūvelė“

Fotografijų paroda – „Impresijų krūvelė“

Praėjusį penktadienį Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje atidaryta kelmiškės Urtės Kazakevičienės fotografijų paroda, pavadinta „Impresijų krūvelė“.

Trijose dešimtyse darbų – emocijos, vidiniai išgyvenimai. Šalia nuotraukų – ir žinomų rašytojų, ir pačios autorės mintys.

Urtė Kazakevičienė paaiškino, kodėl savo darbų parodą pavadino „Impresijų krūvelė“. Gal atsitiktinai, o gal ir vieno mėgstamiausių savo rašytojų Romualdo Granausko apsakyme „Žodžio glostymas“ radusi idealiai parodai tikusį pavadinimą.

Pats esė žanras, rašytojo teigimu, turi savo kanonus. Tik vieni mūsų eseistai nenutuokia juos esant, o kiti mano, kad privalu jų laikytis. Dabartinis žanrų sumaišymas ir susimaišymas, leidžiąs rašyti, kas ant seilės užeina, todėl jiems ir „nepasirašo“ esė. Tik impresijų krūvelė.

„Išvertus iš lotynų kalbos – impresija reiškia subjektyvų išgyvenimą. Šios nuotraukos – asmeniškos, išgyventos, kartais – ir iškentėtos. Tačiau jos nėra išgrynintos, tikslios, užbaigtos. Tai greičiau mano minčių ir emocijų samplaika, savotiškas vaizdinis esė pabandymas. Siekiu, kad mano nuotraukos bent priartėtų prie poezijos, nes, kaip sakė Salvadoras Dali, „Mes niekada nepasiduodavome buitinei prozai“, – kalbėjo U. Kazakevičienė.

Didžiausias Urtės Kazakevičienės pomėgis – literatūra, tačiau moteris nėra abejinga ir kitoms menų formoms. Kelmiškė yra bandžiusi ir piešti, bet nebaigusiai specialių mokslų, tą daryti pasirodė labai sudėtinga.

U. Kazakevičienė fotografija susidomėjo prieš septynerius metus pirmiausia todėl, kad jai labiau patinka fiksuoti, stebėti aplinką, negu pačiai būti dėmesio centre.

„Šiaulių krašto“ inf.

Dalios KARPAVIČIENĖS nuotr.

IMPRESIJA: Kelmiškė Urtė Kazakevičienė, surengusi fotografijų parodą, paaiškino, kodėl ją pavadino „Impresijų krūvele“.

SUSIDOMĖJIMAS: Urtės Kazakevičienės fotografijos darbų paroda sulaukė nemažo susidomėjimo.

Dalios KARPAVIČIENĖS repr.

ATSAKOMYBĖ: „Turėti vaiką – tai tas pats, kas išsitatuiruoti veidą – atsakomybė niekada tavęs nepalieka“. Tokie žodžiai iš filmo „Valgyk, melskis, mylėk“ parašyti po viena iš nuotraukų. (Piešė Eglė Každailytė).

SVOGŪNAS: Autorės teigimu, labiausiai ji mėgsta tokius žmones, kaip svogūnai, apsidengusius negyva oda. Viskas prasideda tada, jei pavyksta tą odą pralupti...