Fotografijose Šiauliai – „buvo ir yra“

Fotografijose Šiauliai – „buvo ir yra“

Fo­tog­ra­fi­jo­se Šiau­liai – „bu­vo ir yra“

Šeš­ta­die­nį Šiau­lių fo­tog­ra­fi­jos mu­zie­jaus stu­di­jo­je ati­da­ry­ta pir­mo­ji per­so­na­li­nė Ed­var­do Ta­mo­šiū­no fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­da „bu­vo ir yra“.

Pa­ro­dos ati­da­ry­me apie E. Ta­mo­šiū­ną ir jo kū­ry­bą kal­bė­jo Fo­tog­ra­fi­jos mu­zie­jaus va­do­vė Vi­li­ja Ulins­ky­tė-Bal­zie­nė, fo­tog­ra­fas Ro­lan­das Pa­ra­fi­na­vi­čius. Sa­vo kū­ry­bos ei­les skai­tė li­te­ra­tė Ro­ber­ta Ston­ku­tė.

R. Ston­ku­tė ir E. Ta­mo­šiū­nas praė­ju­siais me­tais ta­po Šiau­lių mies­to Jau­no­jo me­ni­nin­ko sti­pen­di­jos lau­rea­tais.

E. Ta­mo­šiū­nas fo­tog­ra­fi­jo­se nau­jai įam­ži­no Šiau­lių vie­tas, ku­rias bu­vo už­fik­sa­vę se­nie­ji fo­tog­ra­fi­jos meist­rai. „Bu­vo ir yra“ dva­sią fo­tog­ra­fas iš­ga­vo 1907 me­tais pa­ga­min­ta me­di­ne dump­li­ne ka­me­ra (ne­ga­ty­vo dy­dis 13x18 cm).

Pa­ro­da „bu­vo ir yra“ veiks iki ba­lan­džio 21 die­nos.

Fo­tog­ra­fi­jos mu­zie­ju­je eks­po­nuo­ja­ma ir dar vie­na Šiau­lių te­ma­ti­kos pa­ro­da – Vla­do Mi­ka­laus­ko „Šiau­liai. Vil­niaus gat­vė“.

Ši pa­ro­da bus pri­sta­ty­ta ko­vo 21 die­ną kar­tu su dis­ku­si­ja „Fo­tog­ra­fi­ja ir Šiau­lių „vie­tos dva­sia“.

V. Mi­ka­laus­ko (1942–2011) fo­tog­ra­fi­jo­se už­fik­suo­ta Vil­niaus gat­vė so­viet­me­čio epo­chos sau­lė­ly­dy­je – XX am­žiaus 9 de­šimt­me­čio vi­du­ry­je.

Abi pa­ro­das jun­gia is­to­ri­ja, su­stab­dy­tas praė­jęs lai­kas, už­fik­suo­ta Šiau­lių mies­to kai­ta.

Dis­ku­si­jo­je at­sa­ky­mų į klau­si­mą, ar Šiau­liai tu­ri sa­vo „ge­nius lo­ci“ – vie­tos dva­sią, ieš­kos me­no­ty­ri­nin­kai pro­fe­so­rius Vy­te­nis Rim­kus ir Vir­gi­ni­jus Kin­či­nai­tis, fo­tog­ra­fas E. Ta­mo­šiū­nas, is­to­ri­kai, mu­zie­ji­nin­kai Gied­rius Gai­da­ma­vi­čius ir V. Ulins­ky­tė-Bal­zie­nė.

„Šiau­lių kraš­to“ inf.

Al­vy­do KU­ČO nuo­tr.

Fo­tog­ra­fą Ed­var­dą Ta­mo­šiū­ną (ant­ras iš kai­rės) su pa­ro­dos „bu­vo ir yra“ ati­da­ry­mu svei­ki­no Fo­tog­ra­fi­jos mu­zie­jaus va­do­vė Vi­li­ja Ulins­ky­tė-Bal­zie­nė, fo­tog­ra­fas Ro­lan­das Pa­ra­fi­na­vi­čius.