Fotografijose persipynė laikas

Fotografijose persipynė laikas

Fotografijose persipynė laikas

Šiaulių universiteto dailės galerijoje nuo penktadienio veikia Reginos Šulskytės paroda, fotografijų ciklas „Mano laikas“.

Į parodos atidarymą susirinko gausus būrys Šiaulių universiteto dailės katedros dėstytojos Reginos Šulskytės darbų gerbėjų. Parodos autorė susirinkusiesiems prisipažino net nesitikėjusi, kad jos darbai sulauks tokio susidomėjimo.

Kalbėdama apie parodoje „Mano laikas“ eksponuojamas fotografijas R. Šulskytė sakė dirbdama su jomis tarsi paskendusi jų erdvėse.

Parodos pavadinimas neatsitiktinis. „Mano laikas laikas yra tas laikas, kuriame esu čia ir dabar, kai galiu kvėpuoti, regėti, jausti, patirti, išgyventi, po to – viską užmiršti ir vėl prisiminti. Kartais mano laikas visiškai nesutampa su pasaulio laiku“, – įsitikinusi R. Šulskytė.

Fotografijų ciklą sudaro dvi viena su kita susijusios dalys. Vienose – mama, kitose – pati autorė.

Fotografijų vaizdai trūkinėja, per tuos plyšius galima pamatyti „paslėptus“ vizualinius sluoksnius – todėl į pasakojimą, anot menininkės, tarsi kažkas įsiterpia, kartais pasikartoja. Tie pasikartojimai tarsi atsiranda dėl fotografavimo ant nepilnai persuktos fotojuostos, lyg kažkokia klaida, kuri leidžia tyrinėti greta sugulusias detales, bet tik tam, kad suabejotum laiko nuoseklumu.

Parodos autorė – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė, tarptautinių ir grupinių parodų dalyvė, Šiaulių premijų laureatė už kūrybinius pasiekimus R. Šulskytė surengusi ne vieną fotografijų ciklą, kurių svarbiausi: „Interpretacijos“ (1996–2003), „Susitikimai“ (2005), „Mano drabužiai“ (1977–2004), „Miegamajame“ (1977–2004), „Seserys“ (2006–2007), „Austria’07“, „Mano laikas“ (2011–2013).

„Šiaulių krašto“ inf.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

ŽVILGSNIS: Šiauliečiams fotografijų parodą „Mano laikas“ pristačiusi Regina Šulskytė sakė siekusi, kad sukurti fotografiniai vaizdai taptų slenkančio žvilgsnio apžiūros teritorija, bandant sugriauti sustabdytos akimirkos sąstingį.

NUOTRAUKOS: Parodoje eksponuojamos nuotraukos, kuriose tarsi persipynusi dabartis ir praeitis, sulaukė ir jaunų žmonių dėmesio.