Fotografijos muziejuje – trijų autorių parodos

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Fotografijos muziejuje atidarytos dvi parodos: Jono Staselio „Kaukių balius“ bei Mindaugo Lukošaičio ir Virginijaus Kinčinaičio „en + tropē“.

Ketvirtadienį Šiauliuose, Fotografijos muziejuje, atidarytos didelio susidomėjimo sulaukusios parodos: Jono Staselio „Kaukių balius“ bei Mindaugo Lukošaičio ir Virginijaus Kinčinaičio „en + tropē“.

J. Staselio fotografijose įamžintas grožio konkursų pasaulis. Reportažinėse nuotraukose fotografas atskleidė kaip nuolat kintantį kaukių kaleidoskopą. Parodos kuratoriai – Birutė Skaisgirienė ir Liutauras Degėsys.

Pirmasis grožio konkursas „Mis Lietuva“ organizuotas 1989-aisiais – prieš 33 metus. J. Staselis parodoje eksponuoja 1992–2000 metais sukurtas fotografijas. Retrospektyviose nuotraukose liko įamžintas pirmojo nepriklausomybės dešimtmečio skurdas ir spindesys, scena ir užkulisiai, situacijų komiškumas.

Parodos „Kaukių balius“ atidarymą papildė Nancie Naive (Emilė Skolevičiūtė) performansas „Buy Me God“. Istoriją pasakojo Nancie Naive kūnas, šokio žingsneliai, lėliški drabužiai, valiūkiška šypsena.

„Kūnas yra XXI amžiaus indulgencija, sakralinė valiuta. Nancie Naive savo nuodėmes išperka savimi, ji parduoda save, aukoja savo kūną Dievui, ji – ir avinėlis, ir žaltys, ji yra dieviška moneta. Jos fantomas pranašauja ne ateities ar praeities, bet šiandienos negandas – keistą nutolusią būtį bei lengvabūdišką tikėjimo žūtį“, – taip apibūdinamas performansas.

Mindaugas Lukošaitis ir Virginijus Kinčinaitis atidarė bendrą parodą „en + tropē“. Parodą kūrėjai vadina piešinių ir fotografijos dialogu apie entropiją.

Stebėję vienas kito kūrybą socialiniuose tinkluose, galiausiai autoriai nusprendė darbus pristatyti kartu.

J. Staselio, M. Lukošaičio bei V. Kinčinaičio parodos – Šiaulių dailės galerijos organizuojamo šiuolaikinio meno festivalio „Virus“ dalis.

Parodas Fotografijos muziejuje galima apžiūrėti iki sausio 15 dienos. Sausio 1 dieną „Aušros“ muziejaus padaliniai nedirbs.

 

Reklamos gamyba ir spausdinimu užsiimanti spaustuvė Skaitmena.lt