Fotografijos muziejuje atidaryta Aleksandro Ostašenkovo paroda

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Parodoje eksponuojama fotografijų serija, kuriama nuo 1968 metų.

Vasario 1 dieną Fotografijos muziejuje Šiauliuose pristatyta šiauliečio fotomenininko Aleksandro Ostašenkovo paroda „Neįvardyto laiko portretas. 1968–2024“.

Parodos atidaryme autorių sveikino itin gausus būrys Fotografijos muziejaus lankytojų. Apie parodą kalbėjo jos autorius A. Ostašenkovas, Fotografijos muziejaus vadovė Vilija Ulinskytė-Balzienė, tekstus skaitė fotomenininko žmona aktorė Irena Liutikaitė.

Didžiulės apimties paroda eksponuojama dviejose Fotografijos muziejaus salėse trečiame ir ketvirtame aukšte.

Parodoje pristatoma serija „Neįvardyto laiko portretas“ kuriama nuo 1968 metų, kai fotomenininkui buvo septyniolika. Plėtoti seriją A. Ostašenkovą paskatino poreikis apmąstyti ir apibendrinti laiką ir savo būtį laike. Fotomenininko nuotraukos kupinos mąslaus egzistencinio jautrumo, laikinumo nuojautų, atidos aplinkai, žmogaus būčiai ir lemčiai.

Maždaug prieš 15 metų autorius, anksčiau dirbęs laikraštyje, pradėjo peržiūrinėti turimus archyvus. Nuotraukos tapo jungtimi tarp praeities ir dabarties, praėjusio laiko dokumentais ir kelione į save.

Parodoje nuotraukų pavadinimai ir nurodyti metai žiūrovus nukreips į praeitį, kvies permąstyti, įvertinti virsmą. Daug fotografijų, bėgant laikui, virto metaforomis.

Pasak A. Ostašenkovo, tai – pokalbis apie žmogaus vertybes, kompromisus, apie buvusį, esamą ir ateinantį laiką, siūlymas žiūrovui atpažinti kitokį save.

Paroda „Neįvardyto laiko portretas. 1968–2024“ Fotografijos muziejuje veiks iki kovo 31 dienos.