Fotografai įamžino dailininko namus

Fotografai įamžino dailininko namus

Fotografai įamžino dailininko namus

Fotografijos muziejaus studijoje šią savaitę atidaryta paroda „G.BGDN Aušros al. 84“. Spaudu su tokia santrumpa savo darbus žymėdavo garsus Šiaulių dailininkas, mokytojas Gerardas Bagdonavičius (1901–1986).

Parodoje eksponuojamos G. Bagdonavičiaus darytos fotografijos, kuriose užfiksuota jo namų aplinka, jis pats, jo draugai ir artimieji. Fotografas Rolandas Parafinavičius sakė, kad G. Bagdonavičius buvo įdomi, ekscentriška asmenybė, labai mėgusi fotografuoti save.

Greta nespalvotų fotografijų ant nedidukų kartono kvadratėlių eksponuojami šiauliečių fotografų darbai. Juose įamžintos tos pačios dailininko namų išorės ir vidaus detalės, fragmentai.

Ši paroda – tai 2013-ųjų rudenį per Tyrėjų naktį vykusio projekto-ekspedicijos dalis. Fotografijos muziejaus pakviesti Šiaulių menininkai, meno tyrinėtojai ir mylėtojai per autentišką namų aplinką bandė giliau pažinti išskirtinę G. Bagdonavičiaus asmenybę.

Fotografai profesionalai ir mėgėjai fiksavo paties G. Bagdonavičiaus originaliai dekoruotus interjerus, čia užsilikusius ir muziejininkų vienam vakarui paskolintus autentiškus menininko daiktus, bendravo su dailininko amžininkais, bičiuliais ir mokiniais.

Parodos atidaryme dalyvavę šiauliečiai patys tapo tyrėjais, lygino vaizdus G. Bagdonavičiaus nuotraukose ir spalvotuose kvadratėliuose.

Pasak Fotografijos skyriaus muziejininkės Teklės Tomkutės, šis meninis projektas iš pradžių buvo sumanytas kaip priemonė atkreipti visuomenės dėmesį į autentišką dailininko G. Bagdonavičiaus gyvenamąjį namą, architektūrinę ir memorialinę kultūros vertybę, kuri daugelį metų netvarkoma nyksta.

Šiandien jau parengti G. Bagdonavičiaus gyvenamojo namo, kurio projektą dailininkas kūrė kartu su žymiu tarpukario architektu Karoliu Reisonu, rekonstrukcijos planai.

„Ekspedicijos „G.BGDN Aušros al. 84“ kūriniai įgyja išliekamąją vertę, kaip autentiškos atmosferos ir medžiagiškumo fiksacija, kaip dokumentas to, ką svarbu išsaugoti ir prisiminti“, – sakė T. Tomkutė.

Projekte dalyvavo Vaidotas Stankevičius, Miglė Stankevičienė, Edvardas Tamošiūnas, Lina Tamošiūnienė, Ramunė Bernotaitė, Loreta Liubavičienė, Ričardas Dailidė, Monika Kazimieraitytė, Rolandas Parafinavičius, Saulius Pučinskas, Deimantė Bačiulė, Giedrius Vaičiulis, Petras Repšys, Algirdas Musneckis, Vilmantas Dambrauskas, Zenonas Sabalys.

Paroda veiks iki vasario 28 dienos.

„Šiaulių krašto“ inf.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

TYRĖJAI: Parodos atidaryme dalyvavę šiauliečiai patys tapo tyrėjais, lygino interjero detales G. Bagdonavičiaus ir šiauliečių fotografų ekspedicijos metu darytose nuotraukose.

ASMENUKĖS: Dailininkas, mokytojas Gerardas Bagdonavičius mėgo fotografuoti ir save.

NAMAI: Projektu „G.BGDN Aušros al. 84“ siekta atkreipti visuomenės dėmesį į autentišką G. Bagdonavičiaus gyvenamąjį namą, kuris jau daug metų negyvenamas ir netvarkomas.