Fo­to­me­ninin­kas į drau­gi­ją „įsto­jo“ su pa­ro­da apie Ku­bą

Fo­to­me­ninin­kas į drau­gi­ją „įsto­jo“ su pa­ro­da apie Ku­bą

Fotomenininkas į draugiją „įstojo“ su paroda apie Kubą

Šiaulietis fotomenininkas Ričardas Dailidė juokauja, jog prie Šiaulių senjorų draugijos prisijungė ne tuščiomis. Per draugijos sambūrį atidarė savo fotografijos parodą „Kuba“.

Rūta JANKUVIENĖ

ruta@skrastas.lt

Patraukė inteligentiška draugija

Klubo „Havana“ konferencijų salėje į R. Dailidės parodos atidarymą susirinko pusšimtis senjorų.

Žymaus fotomenininko jiems nereikėjo nė pristatinėti. Draugijos prezidentas Egidijus Lapkus šmaikštaudamas pranešė: „Prie mūsų nori prisijungti vienas vaikinas, pasižiūrėkime.“

Parodos atidarymas tapo naujo nario inauguracija. Draugija vienija per 60 senjorų – mokytojų, gydytojų, inžinierių, verslininkų.

R. Dailidė pagarsino, jog į draugiją nusprendė „eiti ne tuščiomis“. Pati draugija patraukusi nuoširdžiu bendravimu, inteligentiškumu, intelektualumu, domėjimusi įvairiomis gyvenimo sritimis.

Turėjo progą prieš mėnesį dalyvauti Senjorų draugijos susitikime su teatralais – patiko.

Kubos tema – neatsitiktinė

Autorius teigė, jog temą parodai pasirinko neatsitiktinai: „Renkatės „Havanoje“, tai ir paroda apie Kubą.“

Be to, į Kubą vėl atkreiptas pasaulio dėmesys – JAV paskelbė atnaujinanti su Kuba diplomatinius santykius.

R. Dailidė eksponuoja 16 fotografijų, kuriose daugiausia – portretai, kuriuos Kuboje fotografavo praeito šimtmečio devintojo dešimtmečio pabaigoje.

Tada jam du kartus teko lankytis šioje vienoje skurdžiausių pasaulio šalių. R. Dailidės žodžiais, gyvenusioje ir gyvenančioje „ant komunizmo griuvėsių“, nuo komunistinių idėjų iki šiol „neišsipagiriojusioje“.

Pirmą kartą ten lankėsi kaip turistas. Iš tos kelionės surengta fotografijų paroda Vilniuje atkreipė valdžios dėmesį, kilo idėja parodyti ją ir Kuboje.

Tad antrą kartą vyko į šią šalį kaip parodos, kurios pagrindu Kuboje buvo surengtos Lietuvos kultūros dienos, autorius. Lietuvos kultūros pristatyti tada kartu vyko ir garsioji „Žuvėdra“, grupė „Studija“, rašytojai, dailininkai.

„Kuba – labai skurdi šalis, gyvenome viešbutyje, kuriame vandens nebuvo, – dalijosi prisiminimais R. Dailidė. – Bet tai – fantastinė šalis – ne tik klimatu (žiemą ten 25 laipsniai šilumos), bet ir žmonėmis. Jie šilti, muzikalūs, šoka visi – ir jauni, ir seni, tik išgirdę sambos ritmą.“

Portreto meistras

R. Dailidė pasidalijo, jog rinkdamas parodai darbus pamatė, jog ne viena įdomi fotografija nė nebuvo eksponuota.

„Laikas naujomis spalvomis darbus nudažo ir įvertina, – teigė fotomenininkas. – Portretas, žmogaus veidas man labai svarbu. Veide atsispindi žmogaus likimas, įvairiapusė asmenybė. Bet kurioje šalyje fotografuojant mano pagrindinė tema – žmogaus gyvenimas. O įspūdis iš Kubos buvo labai stiprus.“

R. Dailidė pabrėžė dirbąs reportažo metodu, nieko neinscenizuoja.

„Todėl reikia greitos reakcijos, nes žmogaus nuotaika per sekundę gali pasikeisti“, – sakė fotografas.

Bendravimas – svarbiausia

Senjorų draugijos prezidentu šiemet tapęs Egidijus Lapkus „Šiaulių kraštui“ sakė R. Dailidės pavyzdžiu norintis išprovokuoti ir kitus dalytis tuo, ką sugeba, ką išmano, žino.

„Kad patys pasireikštų ir pasirodytų, – pabrėžė draugijos vadovas. – Tam pasiskirstėme į kompanijas, ir kitą mėnesį sambūrį organizuos viena iš jų.“

Jis neigia mitą, jog senjorams labiausiai trūksta pinigų.

„Pinigų trūksta, bet labiausiai mums trūksta bendravimo, – teigė E. Lapkus. – Todėl čia susirenkame įvairiausių profesijų žmonės. Namie, ypač žiemą, tik iš kampo į kampą vaikštai.“

E. Lapkus, buvęs ne vienos miesto mokyklos vadovas, Dramos teatro direktorius, prisipažino, jog dėl tokio tuščio „vaikščiojimo“ pats baisiai išgyvena.

„Tik čia atėjęs atsigaunu“, – sakė senjorų lyderis.

Turi planų ir valdžios dėmesį atkreipti į senjorus.

„Atsitolinę politikai nuo mūsų, dabar rinkimai – tai tik „kudakuoja“, ką gero darys, bet mes juos po rinkimų pasikviesime“, – sakė E. Lapkus.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

AUTORIUS: Kubos žmonių portretus parodai atrinkęs fotomenininkas Ričardas Dailidė sako: „Žmogaus veidas man labai svarbu – jame atsispindi žmogaus likimas, asmenybė.“

INICIATORIUS: Šiaulių senjorų draugijos prezidentas Egidijus Lapkus (priekyje) nori išprovokuoti senjorus dalytis savo talentais, parodyti, ką sugeba, ką išmano.