Filmas apie kaimą, kuriame „runkeliai“ negyvena

Filmas apie kaimą, kuriame „runkeliai“ negyvena

Filmas apie kaimą, kuriame „runkeliai“ negyvena

Vakar Naisuose žurnalistams pristatytas naujasis televizijos serialas „Naisių vasara“, serialo aktoriai ir kūrybinė grupė, atskleisti kai kurie filmavimo užkulisiai ir parodyta pirmoji serija. Serialo mecenatas — iš Naisių kilęs verslininkas ir politikas Ramūnas Karbauskis.

Nijolė KOSKIENĖ

nikos@skrastas.lt

Priėmimas

Svečius, įsukančius į Naisius, pasitiko ir iki bendruomenės Kultūros namų palydėjo žemaitukus pasikinkiusios raitelės. Neatsitiktinai — raiteliai, ir žemaitukai filmavosi seriale. Atvykėliams buvo įteikti ir filmuota medžiaga apie šią unikalią lietuviškų žirgų veislę (šio filmuko rėmėjas — taip pat R. Karbauskis).

Kultūros namų prieigose buvo kepamas avinas, salėje grojo liaudiška muzika, o koridoriuje ruošiamos žemaitiškos vaišės. Kultūros namų salė buvo pilnutėlė: susirinko seriale filmavęsi aktoriai iš Šiaulių, Klaipėdos, Panevėžio, kūrybinė grupė. Scenoje koncertavo kauniškė folkroko grupė „Thundertale“, kuri įrašė muziką serialui. Netrukus ekrane sumirgėjo pirmieji serialo kadrai.

Pagrindinis veikėjas panašus į R. Karbauskį

Pirmoji serija prasideda šiauliečiams atpažįstamoje kelio atkarpoje Šiauliai — Ginkūnai, kuriame pagrindinę veikėją Eleną „sutranzuoja“ vaikystės draugas iš Naisių, vykstantis į savo geriausio draugo tėvo, tragiškai žuvusio bendrovės pirmininko, laidotuves.

Veiksmas Naisiuose prasideda nuo laidotuvių scenos. Čia žiūrovas pirmą kartą pamato ir velionio sūnų, jaunąjį ūkininką Pijų (vaidina Šiaulių dramos teatro aktorius Aurimas Žvinys), kuris, pasirodo, stulbinamai panašus į patį serialo rėmėją R. Karbauskį.

Elena, baigusi mokslus medicinos universitete, sugrįžta vasaroti į gimtąjį Naisių kaimą, kuriame nebuvo šešerius metus. Kadaise susipykusi su tėvu — kaimo žiniuoniu ir žolininku (jį vaidina S. Jakubauskas) — dėl savo noro būti tradicinės medicinos gydytoja, išvyko į Kauną.

Jau pirmoje serijoje įpinamos šių dienų aktualijos: Naisių bendrovę per tarpininką turką (vaidina Šiaulių dramos teatro aktorius Rolandas Dovydaitis) nori nupirkti danų investuotojai ir statyti čia kiaulides.

Jau pirmosios serijos pabaigoje žiūrovas įtraukiamas į intrigą ir, tikėtina, turėtų nekantriai laukti tęsinio.

Čia, kaime, runkeliai negyvena

Serialo mecenatas ir vienas iš scenarijaus autorių Ramūnas Karbauskis pažadėjo, kad įtampa seriale sulig kiekviena serija augs. „Čia bus ir detektyvo, ir melodramos, ir romanų, ir veislinių žirgų, ir daug kitų gyvulių, o, svarbiausia, daug nuoširdumo“, — vardijo.

Iš Naisių kilęs verslininkas sakė, kad šiais laikais kaimas dažnai yra neteisingai suprantamas: „Norėjome parodyti, kad čia, kaime, runkeliai negyvena. Runkeliai yra tie, kurie tyčiojasi iš kaimo žmonių. Ir jie čia galės į save pasižiūrėti iš šalies“.

Paklaustas apie pagrindinio veikėjo panašumą su juo pačiu, R. Karbauskis teigė, kad tai esą atsitiktinumas.

„Kai buvo atrinkinėjamas pagrindinis aktorius, jis buvo su barzdele, ir nė iš tolo nebuvo panašus į mane. Bet kai jis nusiskuto barzdą ir atėjo į filmavimą, aš ir pats aiktelėjau“, — prisipažino R. Karbauskis.

Anot jo, serialo personažai neturi prototipų, čia nėra autobiografinių detalių, nors „sutapimų yra, ką padarysi“. “Jis agronomas, aš irgi agronomas, jis pirmininko sūnus, aš irgi pirmininko sūnus...“, — vardijo sutapimus R. Karbauskis.

Paklaustas, ar nesukėlė diskusijų serialo pavadinimas (iš pradžių manyta serialą pavadinti „Aiškiaregio duktė“), juk vietovardis Naisiai didžiajai Lietuvos daliai nieko nesako, R. Karbauskis prisipažino, kad ginčų būta, tačiau jam pavyko įrodyti tokio pavadinimo privalumus.

Viena, yra idėja, kad serialas tęstųsi dar vieną ar kelias vasaras. „Be to, per laiką bus taip, kad Naisiai plačiąja prasme reikš kaimą, kokių Lietuvoje yra tūkstančiai. Juose žmonės gyvena, džiaugiasi, myli, ir nereikia šnekėti, kad kaimas degradavęs, prasigėręs ir išmiręs“, — sakė R. Karbauskis.

Karta nuo žagrės

Anot serialo režisieriaus Sauliaus Balandžio, šis serialas skirtas ne tik kaimo žmonėms, bet visos Lietuvos žmonėms, „nes visi mes — antra, trečia karta nuo žagrės“.

„Kalbama apie nedidelį Lietuvos miestelį — Naisius, mažą mūsų valstybės modelį. Jei būsim maušeliai, tai valdžia, ką norės, tą ir darys, tačiau bendruomenė gali ir nesutikti su valdžios sprendimais“, — teigė režisierius.

Anot S. Balandžio, seriale stengtasi rodyti kuo mažiau smurto ir negatyvumo, norėta, kad iš ekrano sklistų kuo daugiau geros energijos.

„Norėjosi, kad šalies žiūrovas pamatytų visiškai naujus veidus, kurių nežino, nes jau atsibodo veidai, einantys iš serialo į serialą. Jau pačiam britku nuo savęs buvo“, — prisipažino S. Balandis, vienu metu vaidinęs pagrindines roles keliuose televizijos serialuose.

„Prašiau operatorių: ieškokit įdomių planų, žaiskit, nes kito šanso gali ir nebūti. Iš aktorių prašiau vieno dalyko: kad jie nebūtų mandresni, nei yra, kad jie būtų nuoširdūs, nes papirkti žiūrovą galime tik savo nuoširdumu ir gera vaidyba“, — sakė serialo režisierius S. Balandis.

Sigitas Jakubauskas, širdingai padėkojęs visai kūrybinei grupei, sakė jau tiek daug metų dirbantis su kolegomis, tačiau tik dabar pasitaikė nuostabi proga visiems kartu pabūti prieš kameras.

Vienintelis Rolandas Skaisgirys, serialo prodiuseris, teigė labai nenorėjęs važiuoti dirbti į Šiaulių pusę. „Man pavadinimas “Šiauliai“ (taip vadinasi ir Šiaulių krepšinio komanda — red.past.) asocijuojasi su daug nevilties dienų ir valandų“, — sakė prodiuseris ir Vilniaus “Sakalų“ krepšininkas.

Serialas „Naisių vasara“ bus pradėtas rodyti per TV3 televiziją po Naujųjų metų — 80 serijų bus parodyta per penkis mėnesius.

Serialo kūrėjai užsiminė, kad visos siužetinės linijos baigiasi klaustuku: o kas toliau? Tad belieka laukti tęsinio.

Apie serialo filmavimą kuriamas dokumentinis filmas, kurį bus galima parsisiųsti iš interneto, o pradėjus rodyti serialą, su visa kūrybine grupe planuojami koncertiniai turai po Lietuvos rajonus.

Citata: „Ir kaimuose žmonės gyvena, džiaugiasi, myli, ir nereikia šnekėti, kad kaimas degradavęs, prasigėręs ir išmiręs.

VEIDAI: „Norėjosi, kad šalies žiūrovas pamatytų visiškai naujus veidus, kurių nežino, nes jau atsibodo veidai, einantys iš serialo į serialą“, — sakė serialo režisierius Saulius Balandis.

PRISTATYMAS: Vakar pilnutėlėje Naisių kultūros namų salėje žiniasklaidai prisistatytas serialas „Naisių vasara“.

VAIŠĖS: Po pristatymo buvo sudorotas ant iešmo keptas avinas.

KADRAS: Pirmoje serijoje Elenos (Šiaulių universiteto studentė Agnė Guobienė) po šešerių metų grįžta pas tėvą — žolininką (Sigitas Jakubauskas).

PANAŠUMAS: Pagrindinis veikėjas Pijus, suvaidintas A. Žvynio (stovi kunigo dešinėje), labai panašus į serialo mecenatą R. Karbauskį.

 

 

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.