Festivalyje-konkurse „Aušrinė žvaigždė“ šoks per 1 300 šokėjų

Vitos JEVTUŠENKIENĖS nuotr.
Tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“ kasmet suburia gabiausius šokėjus.

Gegužės 25–27 dienomis į Šiaulius sugrįžta XVI tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“.

Kasmetinį festivalį-konkursą organizuoja Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“ (meno vad. M. Kosaitis, meno vad. asist. V. Adomėnaitė-Butnorienė).

Šiemet dalyvauti festivalyje panoro per 1 300 dalyvių iš Lietuvos ir užsienio.

Pasirodyti konkurse bus galima gyvai arba nuotoliu. „Apie savo atvykimą į Šiaulių kultūros centre vyksiantį konkursą jau pranešė kolektyvai iš Čekijos, Estijos, Latvijos, Ukrainos ir Lietuvos. Nuotoliu savo talentą demonstruos nebe pirmą kartą konkurse dalyvaujantys šokėjai iš Sakartvelo. Pirmą kartą savo kūrybinį išskirtinumą nuotoliu bandys pademonstruoti kolektyvai iš Italijos, Turkijos ir Lenkijos“, – sako festivalio koordinatorė, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ kultūrinės veiklos vadybininkė Zita Mundinienė.

Pasirodymai bus vertinami kompetentingos komisijos, joje dirbs Aušra Krasauskaitė, valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ vyr. baletmeisterė, Auksinio scenos kryžiaus ir Padėkos kaukės laureatė, Jurijus Smoriginas, choreografinių projektų teatro „Vilniaus baletas“ meno vadovas, baletmeisteris, Tetiana Chornoknyzhna ir Vitalij Papiš (Čekija), šiuolaikinio šokio pedagogai, šokių projektų Kinijoje, Prancūzijoje, Indijoje, Nepale choreografai.

„Stengiamės, kad festivalis kiekvienais metais augtų ne tik dalyvių gausa, bet ir pasirodymų kokybe ir prieinamumu ne tik šiauliečiams, bet ir visam Šiaulių regionui. Tegul ši šokio šventė būna ne tik dovana žiūrovui, bet ir visiems į Saulės miestą susirinkusiems dalyviams“, – sako festivalio meninės dalies koordinatorius ir įgyvendintojas, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovas Mindaugas Kosaitis.

Gegužės 25 dieną XVI tarptautinis šokio festivalis-konkursas prasidės dalyvių eisena į Prisikėlimo aikštėje vyksiantį šventės atidarymą. Programoje – vaikų šokių kolektyvų ir atlikėjų pasirodymai, pirmosios konkurso dalies – liaudiško šokio – nugalėtojų apdovanojimai, žaidimai ir kitos pramogos vaikams. Vakarą pratęs folkšokių renginys „Šoka visi“, gros Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. A. Stankus).

Antrą festivalio dieną Šiaulių kultūros centre vyks šokio seminaras su Vitalij Papiš (reikalinga registracija).

Vakarą užbaigs Agrio Danilevičiaus šokių mokyklos „Dzirnas“ ir muzikos grupės „Sugar sugar band“ šokio spektaklis „Rok un Rulle. LV“. Beveik keturiasdešimt metų gyvuojanti šokių mokykla žiūrovus stebins neįprastu šokio stiliumi ir technika.

XVI tarptautinį festivalį-konkursą „Aušrinė žvaigždė“ vainikuos apdovanojimų įteikimo ceremonija ir baigiamasis koncertas, jame išskirtinį pasirodymą dovanos Baltijos baleto teatras. Didžiojoje koncertų salėje žiūrovai išvys šokio spektaklio „Kitas pasaulis“ (rež. M. S. Šimulynaitė) ištrauką, pastatytą pagal žinomos grupės „Depeche Mode“ muziką.

Festivalio dalyvių pasirodymų bus ir Naujojoje Akmenėje, Linkuvoje (Pakruojo r.), Kuršėnuose – gegužės 22 ir 24 dienomis koncerte „Šokis jungia mus“ pasirodys kolektyvai iš Lietuvos ir tautinio šokio ansamblis „Vesnianka“ (vad. V. Mandzij) iš Ukrainos. Gegužės 26-ąją vyksiančioje Puodžių šventėje Kuršėnų dvaro parke pasirodymų žiūrovams dovanos festivalio svečiai iš Estijos, Latvijos ir Ukrainos.