Festivalį „Virus’27“ tęsia parodos ir pristatymai

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Skulptorius Rimantas Milkintas pristato per pastaruosius trejus metus sukurtus darbus.
Penktadienį Šiaulių dailės galerijoje vyko šiuolaikinio meno ir mados festivalio „Virus’27“ renginiai: atidaryta Jurgio Tarabildos personalinė paroda, Rimanto Milkinto skulptūrų paroda „Intarpai“, pristatytos Rafalo Piesliako plieno skulptūros „Tribūnos“.

 

J. Tarabildos parodoje eksponuojami pastarųjų metų tapybos darbai bei mažai kur rodyti objektai.

Abstraktūs J. Tarabildos paveikslai dažnai iliuzionistiški ir žiūrovo akyse atsiskleidžia netikėtai. Menininkas paveiksluose subtiliai panaudoja šešėlio ir tekstūros galimybes. Menininko kūriniuose mažai spalvų, kartais jie monochromiški.

J. Tarabilda – Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedros absolventas. Šeštą personalinę parodą šiemet pristatantis kūrėjas dirba su įvairiais meniniais projektais, yra sulaukęs tarptautinio pripažinimo, jo kūrinių yra įsigijęs MO muziejus ir privatūs kolekcininkai iš Lietuvos ir užsienio.

R. Milkintas pristatė per pastaruosius trejus metus sukurtus darbus. Autorius nevengia tokių sunkių temų kaip karas.

Skulptoriaus kūryba pasižymi formų ir linijų grakštumu, medžiagos ir idėjos santykio vientisumu. Skulptorius kuria iš statybinių medžiagų: plieninių sijų, faneros, vis dažniau – iš rąstų.

R. Milkintas mokėsi Telšių aukštesniojoje taikomosios dailės mokykloje, baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Yra surengęs per penkiasdešimt parodų. Skulptorius ne kartą įvertintas premijomis, 2020 metais jam įteiktas Lietuvos dailininkų sąjungos auksinis ženkliukas už aktyvų skulptūrų ir instaliacijų kūrimą viešosioms erdvėms.

Rafalo Piesliako „Tribūnos“ savo vietą rado prie paradinio Šiaulių Didždvario gimnazijos įėjimo.

R. Piesliakas gerai žinomas dėl erdvinių instaliacijų ir skulptūrų, kuriose svarbūs žmogaus ryšiai su jį supančia aplinka. Kiekvienas gali atsistoti už tribūnų – R. Piesliakas šiuo kūriniu performatyviai įtraukia žiūrovą į kūrybinį eksperimentą.

R. Piesliakas baigė skulptūros bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje, nuo 2009 metų aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje, pristato skulptūrinius objektus viešosiose erdvėse, kuria scenografijas spektakliams. 2010 metais autorius gavo Lenkijos valstybinį apdovanojimą už nuopelnus kultūrai, o 2020 metais už instaliaciją „Sodas“ jam suteiktas geriausios „ArtVilnius’20“ skulptūros/instaliacijos apdovanojimas.

Festivalis „Virus’27“ tęsis gruodžio 10 dieną – į programą sugrįžta tarptautinis mados dizaino šou „Virus mada“, vyksiantis Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centre.