Festivalį pradėjo mažiausias pasaulyje orkestras

Festivalį pradėjo mažiausias pasaulyje orkestras

Festivalį pradėjo mažiausias pasaulyje orkestras

Šeštadienį Tytuvėnų bažnyčioje pusantros valandos koncertą parodė iš Vokietijos atvykę muzikantai, pasivadinę „Trio Avance“. G.Rosinio, V. A. Mocarto, M. Kastelnnuovo-Tedesko, A.B. Fiurstenau kūrinius jie atliko retai derinamais instrumentais — fleita, altu ir dešimtstyge gitara.

Regina MUSNECKIENĖ

reginamus@skrastas.lt

Mažiausias pasaulio orkestras

Šeštadienio popietę Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno kiemas buvo pilnas žmonių. Unikalų architektūros ansamblį apžiūrinėjo ekskursantai. Vietiniai ir iš kaimyninių rajonų atvažiavę žmonės plūdo į bažnyčią paklausyti Tarptautinio Tytuvėnų vasaros festivalio atidarymo koncerto. Bažnyčia pilna sėdinčių ir stovinčių žmonių. Tai netrukdo aplink altorių keliais eiti maldininkams.

Tris jaunus Vokietijos muzikus, susibūrusius į unikalų ansamblį, kuris kartais dar vadinamas mažiausiu pasaulio orkestru, pristato festivalio organizatorė Šiaulių filharmonijos direktorė Nijolė Saimininkienė.

Pasaulyje pripažintas „Trio Avance“ susikūrė 1983 metais. Kolektyvas koncertavo JAV, Kanadoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Baltijos šalyse, dalyvavo daugelyje festivalių, tarp jų ir Pažaislio. Yra išleidęs daug kompaktinių plokštelių.

Fleita grojantis Johannes Hustedt — Karlsruhe miesto muzikos akademijos dėstytojas, koncertuoja ir kaip solistas, ir kituose kolektyvuose. Labai vertina muzikinius mainus ir yra įsitikinęs, kad muzika atveria visus kelius.

Altu grojanti Carolin Kriegbaum muzikos studijas baigė JAV, stažavosi Paryžiuje. Muzikė dar ir tapo. N. Saimininkienė viliasi, jog kada nors Tytuvėnuose bus surengta Carolin tapybos darbų paroda.

Dešimtstygė gitara šiuo metu susilaukė daugelio pasaulio muzikų susidomėjimo. Šiuo unikaliu instrumentu skambinęs Andreas Hiller muzikos mokslus baigė Vokietijoje. Jis pagarsėjęs kaip puikus aranžuotojas. Jį labiausiai traukia džiazas.

Sunkmetis nepražudė

Vokietijos atlikėjų koncertu prasidėjęs tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivalis šiemet jau šeštasis. Pernai, kai turtingesni ir dosnesni buvo rėmėjai, festivaliui išleista 240 tūkstančių litų. Už šiuos pinigus surengta 14 koncertų ir pastatyta bei parodyta opera. Šiemet festivaliui pavyko gauti 60 tūkstančių litų. Bus surengti devyni koncertai ir parodyta jau seniau pastatyta G.F. Hendelio pastoralinė opera „Acis ir Galatėja“. Ji vyks ypatingoje erdvėje — Tytuvėnų vienuolyno arkadinėje galerijoje.

Festivalio meno vadovas ir dirigentas Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Robertas Šervenikas sako, jog šiųmetinio festivalio akcentas — lietuviškas vokalas ir tarptautinį pripažinimą pelniusių atlikėjų koncertai.

Koncerte sutikta Islandijoje gyvenanti lietuvė mokytoja „Šiaulių kraštui“ pasakojo, jog ten muzikos festivaliams lėšas aukoja ir patys žiūrovai bei gyventojai. Pakalbinti vietos žmonės tikino, jog Tytuvėnų vasaros festivaliai — puiki proga miestelio žmonėms paklausyti geros muzikos, tai gera reklama Tytuvėnams. Tik kai kurie dvejojo, ar galės sau leisti nueiti į visus koncertus. Sunkmečiu jiems brangu ir dešimt litų kainuojantis bilietas.

ORKESTRAS: Tytuvėnų vasaros festivalį koncertu „Stebuklinga fleita ir daugiau“ pradėję Vokietijos atlikėjai “Trio Avance“ kartais dar vadinami mažiausiu pasaulio orkestru.

SUSIDOMĖJIMAS: Į pilnutėlę Tytuvėnų bažnyčią plūdo dar daugiau žiūrovų.

ŽIŪROVAI: Pilna bažnyčia žiūrovų nuščiuvusi klausė iš trijų iki šiol nederintų instrumentų besiliejančių muzikos garsų.

ORGANIZATORIUS: Vienas iš festivalio organizatorių meno vadovas ir dirigentas Robertas Šervenikas koncerto klausėsi atsistojęs.

VEDĖJA: Koncertą vedusi Šiaulių filharmonijos direktorė ir festivalio įkvėpėja Nijolė Saimininkienė pasidžiaugė žiūrovų gausa ir padarė išvadą, kad tokie festivaliai reikalingi.

Autorės nuotr.