Festivalį pradeda filmai apie komunistinę praeitį

Festivalį pradeda filmai apie komunistinę praeitį

Festivalį pradeda filmai apie komunistinę praeitį

Lapkričio 4 d. prasideda dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“, kurį atidarys juostos, kviečiančios mąstyti apie praeitį. Trečiadienį, 18.30 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje bus rodomas filmas „Andersonas“, o pusvalandžiu vėliau, kino teatre „Atlantis Cinemas“, juosta „Rusų genys“.

Vokiečių režisierė Annekatrin Hendel pažvelgė į Rytų Vokietijos praeitį, kurioje surado pagrindinį savo filmo veikėją – Sachą Andersoną, rašytoją, bohemos ir disidentų vakarėlių sielą. Tačiau Andersonas buvo ir slaptosios policijos – STASI – informatorius, rašęs detalias ataskaitas apie savo kolegas. Skausmas, kurį Andersono aplinkos žmonėms sukėlė žinia apie jo kolaboravimą, net ir po 25 metų – niekur nedingęs.

Filmo „Rusų genys“, kurį režisavo Chad Gracia, pavadinimu tapo radijo signalas, 1976–1989 m. skverbęsis į Vakarus iš milžiniškos, greta Černobylio atominės jėgainės stovėjusios, antenos, kodiniu pavadinimu „Duga“. Įvykus Černobylio katastrofai ši slapta Sovietų Sąjungos programa buvo uždaryta ir „rusų genys“ nutilo. Tačiau ne jauno ukrainiečių menininko Fiodoro Aleksandrovičiaus galvoje. Vaikystėje sukrėstas Černobylio katastrofos, jis mano, kad neatsakyti sovietinės praeities klausimai tebeveikia jo šalį tarsi prakeiksmas.

„Nepatogus kinas“ Šiauliuose lankysis lapkričio 4 -8 d. ir parodys 14 filmų programą. Įėjimas – auka nuo vieno cento.

Filmo „Andersonas“ stopkadras.