Europos muziejų naktis paminėta ir Šiaulių kalėjime

Šiaulių kalėjimo nuotr.
Ekskursijos dalyviai užlipo apsidairyti virš kalinčiųjų pasivaikščiojimų kiemelių.

Lietuvos kalėjimų tarnybos Šiaulių kalėjimas jau ketvirtą kartą dalyvavo projekte „Europos muziejų naktis“.

Nors Europos muziejų naktis Šiaulių kalėjime organizuojama ne pirmą kartą, tačiau susidomėjimas išlieka milžiniškas. Siekiant, kad viskas vyktų sklandžiai ir būtų užtikrintas įstaigoje laikomų asmenų ir lankytojų saugumas bei suimtųjų ir nuteistųjų dienotvarkė, buvo suorganizuotos trys ekskursijos po 18 žmonių. „Aušros“ muziejaus tinklapyje paskelbus apie galimybę apsilankyti Šiaulių kalėjime, vos per tris valandas visos vietos buvo užimtos.

Lankytojai renginio metu buvo supažindinti su Šiaulių kalėjimo istorija, apsilankė įstaigos muziejuje, susipažino su nuteistųjų laisvalaikio metu sukurtais meniniais dirbiniais, kalėjime laikomų asmenų buitimi, teisine padėtimi, laisvalaikio užimtumu.

Ekskursijos metu aplankyta nuteistųjų rankomis įrengta koplyčia, apsidairyta virš pasivaikščiojimų kiemelių, iš kurių atsiveria gražus peizažas į Talkšos ežerą ir miesto centrą. Lankytojams buvo atverta viena gyvenamoji kamera, į kurią įėję patys galėjo susipažinti su realiomis įkalintų asmenų sąlygomis. Ekskursijos pabaigoje tuneliu lankytojai palydėti į suimtųjų ir nuteistųjų priėmimo-paskirstymo patalpas, supažindinti su įkalintų asmenų priėmimo tvarka.

Po ekskursijos kalėjimo viršininkas Paulius Blažukas su kitais kalėjimo darbuotojais atsakė į lankytojų klausimus. Lankytojams buvo išduoti lankstinukai su pareigūno profesijos viešinimu, detaliai įvardyti pareigūno profesijos privalumai, priėmimo sąlygos, karjeros perspektyvos.