Europos archeologijos dienų renginyje – Raginėnų piliakalnio ir baltų papuošalų paslaptys

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
2022 metų rudenį archeologai pirmą kartą tyrinėjo vos už keleto kilometrų nuo Burbiškio dvaro stūksantį Raginėnų piliakalnį.

Birželio 16–18 dienomis Lietuvoje vyks Europos archeologijos dienos. Prie šios tarptautinės iniciatyvos šiemet prisijungs daugiau nei 25 dalyviai iš visos Lietuvos, tarp jų – ir Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis.

Birželio 18 dieną 13 valandą Burbiškio dvaro istorijos muziejuje doc. dr. Gintautas Zabiela skaitys paskaitą „Raginėnų piliakalnio tyrinėjimai“. Archeologas pasakos apie pirmųjų archeologinių tyrimų Raginėnų piliakalnyje rezultatus. 2022 metų rudenį archeologai pirmą kartą tyrinėjo vos už keleto kilometrų nuo Burbiškio dvaro stūksantį Raginėnų piliakalnį. Apie tai, jog piliakalnyje gyventa nuo I tūkstantmečio antrosios pusės, liudija ir archeologų atidengti ne vieną šimtmetį menantys kultūriniai sluoksniai. Įdomiausias ir vis dar paslaptingiausias iš jų – XIII amžius, kuomet Raginėnuose stovėjusioje pilaitėje šalia kitų amatininkų buvo įsikūręs ir juvelyras. Būtent jo dirbtuvės liekanas ir pavyko aptikti archeologams.

Juvelyrų dirbtuvių buvo ir kituose Lietuvos piliakalniuose – Aukštadvaryje (Trakų r.), Daubariuose (Mažeikių r.), Eketėje (Klaipėdos r.). O keliuose kapinynuose – Sargėnų (Kauno m.), Siraičių (Telšių r.), Graužių (Kėdainių r.) – rasta net pačių juvelyrų kapų.

14 valandą Burbiškio dvare vyks edukacija „Baltų papuošalai“. Juvelyras Evaldas Babenskas visus besidominčius pakvies į savo dirbtuvę, kur ne tik pasidalins jau atskleistomis senosios juvelyrikos paslaptimis, bet ir pamokys, kaip pačiam pasidaryti baltišką papuošalą.

Kokie papuošalai galėjo būti kaldinami juvelyro dirbtuvėje? Be abejonės, tie, kuriuos vėliau archeologai aptinka senuosiuose baltų kapinynuose – antkaklės, segės, apyrankės, smeigtukai, žiedai... O kas ir kaip jais puošėsi? Apie tai bus pasakojama parodoje „Žvilgsnis į praeitį: senoji juvelyrika“, iliustruojant Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus draustinio Archeologijos rinkinio eksponatais iš Pakiršinio, Pepalių, Taukuočių ir kitų Radviliškio rajonų senkapių.

Paroda „Žvilgsnis į praeitį: senoji juvelyrika“ veiks iki rugpjūčio 30 dienos.

Europos archeologijos dienos – penktus metus Lietuvoje vykstantis tarptautinis renginys, skirtas archeologijos mokslo bei archeologijos paveldo pristatymui.

Oficialus šių dienų atstovas ir organizatorius Lietuvoje yra Lietuvos nacionalinis muziejus, kuris pakvietė savo veiklas siūlyti ne tik muziejus, tačiau ir kitas organizacijas, įstaigas ir specialistus, dirbančius archeologinio paveldo tyrimų, išsaugojimo ir populiarinimo srityse.Europos archeologijos dienos – tai tarptautinė, iš Prancūzijos kilusi iniciatyva, kviečianti įgyvendinti archeologijos paveldo pažinimui ir populiarinimui skirtas veiklas, siekiant profesionaliai ir šiuolaikiškai jas pristatyti plačiajai visuomenei. Organizacijos ir pavieniai asmenys visoje Europoje kasmet pateikia platų spektrą veiklų: dirbtuves, ekskursijas, paskaitas, degustacijas, pristatymus, parodas, atvertas erdves, transliacijas, spektaklius, archeologinių tyrimų lankymą, atkurtas gyvenvietes po atviru dangumi, tyrimų laboratorijas, gyvus bei virtualius renginius ir kita.