Europos archeologijos dienų renginyje – molyje įamžinta istorija

„Aušros“ muziejaus nuotr.
Edukacijos „Kokliai. Molyje įamžinta istorija“ dalyviai išbandė amatininko profesiją: iš molio lipdė koklį, jį dekoravo.

Ketvirtadienį Šiaulių istorijos muziejuje vykusiame Europos archeologijos dienų renginyje „Kokliai. Molyje įamžinta istorija“ pristatytas Šiaulių „Aušros“ muziejaus leidinys „Molyje įamžinta istorija“, Klaipėdos universiteto doktorantė, archeologė Jūratė Paškonytė skaitė paskaitą „Pėdsakai molyje: Šiaurės Lietuvos dvarų kokliai“, vyko koklių gamybos edukacija.

Pernai Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje buvo eksponuojama paroda „Molyje įamžinta istorija“, išleistas Jūratės Kaučikaitės ir Jūratės Paškonytės sudarytas parodos katalogas. Leidinyje pristatomi Šiaurės Lietuvos dvarų kokliai ir koklinės krosnys. Didžioji dalis koklių kolekcijų buvo sukauptos archeologinių tyrinėjimų metu.

J. Paškonytė pristatė naujausius ir aktualiausius savo tyrimų rezultatus apie dvarų koklius Šiaurės Lietuvoje. Pirmųjų koklinių krosnių pasirodymas Vakarų ir Vidurio Europos kraštuose darė įtaką šildymo inovacijos pokyčiams ir Lietuvos teritorijoje. Koklinės krosnys ir kokliai į Lietuvą atkeliavo per politinius, ekonominius ir kultūrinius santykius su kitomis valstybėmis.

Pirmiausia ši šildymo inovacija pasiekė tuometinę valdovų rezidenciją – Vilniaus Žemutinę pilį – ir tuomet iš čia plito į kitus miestus. XVI a. Šiaurės Lietuvos dvarų savininkai pradėjo statytis brangias ir puošnias plokštinių koklių krosnis, orientuodamiesi į vilnietiškų koklių puošybą. Koklių dekoravimui įtaką darė populiarūs Europoje siužetai ir ornamentai, kurie plito per dailės kūrinius, grafikos lakštus, knygas, keliaujančius amatininkus.

Šiaurės Lietuvos dvarų koklių rinkinį sudaro XVII – XVIII a. kokliai, puošti augaliniais motyvais, herbais, portretais, siužetinėmis kompozicijomis. XVIII a. koklių reljefinį dekorą papildo tapyti (dažniausiai mėlyna spalva baltame fone) augaliniai motyvai, siužetinės kompozicijos. Šiaurės Lietuvos dvarų koklinės krosnys, kaip kituose Europos regionuose, be praktinės funkcijos buvo puošniausias interjero elementas, savo puošyboje perteikęs daug kultūrinių simbolių.

Po paskaitos vykusioje edukacijoje „Kokliai. Molyje įamžinta istorija“ dalyviai išbandė amatininko profesiją: iš molio lipdė koklį, jį dekoravo.

Europos archeologijos dienos – penktus metus Lietuvoje vykstantis tarptautinis renginys, skirtas archeologijos mokslui bei archeologiniam paveldui pristatyti.