Eksponuojama plenero darbų paroda „Mėlyna“

Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.
Išleistas parodos katalogas „Mėlyna“.

Šiaulių „Laiptų galerijoje“ veikia tarptautinio festivalio „Šiaulių Monmartro respublika‘22“ plenero „Mėlyna“ darbų paroda. Paroda papildyta žymaus Ukrainos menininko Matvei Vaisbergo dovanotais grafikos darbais ir atminties dienos „Ne viskas miršta“ miniatiūrinių darbų – tapybinių laiškų kolekcija.

Parodos pristatyme dalyvavo festivalio-plenero dalyviai, parodą pristatė menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė. Pristatytas ir parodos katalogas „Mėlyna“, jame sugulė visi plenero darbai, jų autorių portretai, dr. Dalios Karatajienės žodis apie plenerą ir jo darbus.

„Šiaulių Monmarto respublikos“ festivalis, vykstantis jau dvi dešimtis metų, – reprezentacinis Šiaulių miesto renginys. Mėlyna spalva šiais metais buvo skirta šviesiam dailininko Aleksandro Vozbino (1958– 2021) atminimui ir tapo vienijančiu 20-ojo festivalio motyvu.

27 menininkai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Nyderlandų, Lenkijos ir Armėnijos festivalio dienomis drobėse išliejo savo patirtis ir emocijas, išgyventas bendraujant, klausantis muzikos, lankantis istorinės-kultūrinės atminties vietose.

Parodos atidaryme praėjusių metų festivalio plenero kolekcijos „Spalvos disidentas: ružava“ dalis darbų perduota Šiaulių „Aušros“ muziejui. Muziejus saugos ir kolekcijos „Mėlyna“ darbus.

Dovanos sulaukė ir Šiaulių apskrities žydų bendruomenė – jai dovanoti miniatiūriniai darbai, dailininkų sukurti po išvykos į Pasaulio tautų teisuolio A. Kalendros sodybą.

Paroda „Laiptų galerijoje“ veiks iki lapkričio 13 dienos.